שתף קטע נבחר
 

חשש מגל פיטורים בהייטק עקב הצניחה בשער הדולר

חברת ECI הודיעה על פיטורי 80 עובדים עקב התחזקות השקל. העובדים בתגובה ביקשו את התערבות הכנסת והזהירו מ"משבר חמור בתעשיית ההיי טק". מנכ"ל "פריקו" פירט באולפן ynet את סיכוני הירידה בשער הדולר לתעשייה: "ב-3.20 חברות הייטק לא יוכלו לשרוד". עובדי ECI ישבתו מחר

 

שער הדולר יביא לפיטורים בהייטק? צפו בדיון באולפן ynet    (צילום: עפר מאיר)

שער הדולר יביא לפיטורים בהייטק? צפו בדיון באולפן ynet    (צילום: עפר מאיר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הודעת חברת ההייטק ECI על פיטוריהם של 80 מעובדי החברה (63 מהם באופן מיידי), הביאה את העובדים לשוב ולהפגין הבוקר (ב') מול ביתו של בעלי החברה, המיליארדר שאול שני, ולהעביר פנייה דחופה ל-120 חברי הכנסת, תוך קריאה להתערבותם המידית במה שכינו כ"משבר חמור ומתגלגל בתעשיית ההיי-טק". בחברה טענו כי אחת הסיבות העיקריות לפיטורים היא הירידה המשמעותית בשער הדולר. על רקע חוסר ההסכמות בין ההנהלה לוועד, העובדים יישבתו מחר (ג') באופן מלא. 

 

תכנית הפיטורים של חברת ECI היא השלישית במספר בארבע השנים האחרונות. עם זאת, על פי התחזיות ודיווחי החברה על הכנסותיה לשנת 2017, היא סוגרת שנה רווחית נוספת עם תחזית לעלייה בהיקף המכירות בעולם.

 

עובדי ECI הפגינו נגד הבעלים: "פיטורי נוחות"

 

במכתב שהועבר מהוועד בשם עובדי החברה לכל חברי הכנסת נכתב "זו כבר עובדה ברורה ומוגמרת שמצבת העובדים בארץ דוללה בעשור האחרון לתהום חסרת תקדים, וכעת אנו מהווים פחות ממחצית עובדי החברה בעולם". 

 

העובדים התריעו בפנייתם לח"כים מפני ההשלכות  של המגמה המתגבשת במשק הישראלי:  "עוד ועוד חברות מפטרות עובדים ומעבירות פעילות להודו-סין. עוד ועוד חברות לוקחות כספים מהמדינה ומנצלות אותם לפיתוח בחו"ל. המצב הזה יביא לכך שלילדנו לא תהיה סיבה ללמוד מקצועות טכנולוגים, לא תהיה להם אפשרות לבנות את עתידם בארץ וסופנו בהגירה חסרת תקדים אל מחוץ למדינה".

 

עובדי ECI מול ביתו של בעלי החברה (באדיבות דוברות ההסתדרות) (באדיבות דוברות ההסתדרות)
עובדי ECI מול ביתו של בעלי החברה(באדיבות דוברות ההסתדרות)

היום בשעה 14:00 הצדדים ישובו וייפגשו לפגישת מו"מ נוספת. בתוך כך, ועד העובדים, בגיבוי איגוד עובדי הסלולר האינטרנט וההייטק בהסתדרות, ממשיך בהיערכות לצעדים ארגוניים נרחבים בחברה. כמו כן, העובדים צפויים להחריף את ההפגנות מול בתיהם של הבעלים ובכירים נוספים בחברה.

 

יו"ר איגוד עובדי הסלולר, האינטרנט וההייטק, יקי חלוצי, אמר כי "המאבק של עובדי ECI מסמל את המאבק של כל החברה הישראלית להצלת תעשייה כחול לבן ולהעברת מסר תקיף לכל מעסיק שנהנה מהארנק של המדינה אך עיוור לערכיה. אנו תקווה כי נבחרי הציבור יהיו שותפים לאמירה ולעשייה שתוכיח כי העובדים בישראל הם לא רק מספרים בטבלאות אקסל".

 

בתגובה להכרזה על סכסוך העבודה, טענה הנהלת החברה כי היא מתמודדת עם צמצום משמעותי בתמיכה אותה היא מקבלת מהרשות לחדשנות (לשעבר המדען הראשי) וההתחזקות המשמעותית בשער השקל לעומת הדולר. לטענתה מדובר בקיצוץ של כ-6% ממצבת כוח האדם שלה, "על מנת להבטיח מבנה עלויות תחרותי ולחזק את יכולותיה להמשך הדרך".

 

"הצניחה בשער הדולר משפיעה על ההחלטה איפה להעסיק עובדים"

בעיית התחזקות השקל קיבלה השבוע משנה תוקף, לאחר ששער הדולר הגיע לשפל של כ-3.44 שקלים, ירידה של כ-10% מתחילת השנה. יוסי פריימן, מנכ"ל קבוצת פריקו, המתמחה בפעילות פיננסית ואסטרטגיות גידור לחשיפות בשוקי מטבע חוץ, הזהיר בראיון לאולפן ynet כי הירידה המתמשכת בשער הדולר תגרום לכך שהמחקר והפיתוח של תעשיית ההייטק ימשיך לזלוג החוצה מישראל.

 

לפי פריימן, "סטרטאפיסט שגייס חמישה מיליון דולר בתחילת השנה כשהדולר היה 3.85 ועכשיו כשהוא על 3.44, צריך להשתמש בזה. יש לו 10% פחות כסף ביד. זה אומר פחות מתכנתים, ופחות יכולת להגשים את החלום".

 

לדבריו, כדי להתמודד עם השקל החזק על בנק ישראל לבצע רכישות משמעותיות של דולרים כעת. "בנק ישראל מחזיק היום 113 מיליארד דולר, אבל צריך לזכור שפער הריביות הוא פער חיובי, ולכן מדינת ישראל ובנק ישראל מרוויחים כרגע מהפער הזה: הם נותנים לציבור 0.1% על השקלים, מצד שני על הדולר הם מקבלים בעולם 1.5% ויותר, זאת אומרת שהם מייצרים כסף, ובוודאי לא מפסידים".

 

"לכן בנק ישראל לא יכול ללכת נגד המגמה אבל כשיש עיוותי שוק, כמו שיש כרגע, כשרואים את הדולר מתחזק בעולם מול המטבעות אבל בארץ הוא נחלש, זה הזמן שבנק ישראל צריך להיכנס לשוק, לעשות פעולה ולמנוע את העיוות. למה שבנק ישראל לא יקנה עוד עשרה מיליארד דולר או עשרים?".

 

ומה יקרה אם לא תהיה התערבות? 

"אני חושב שנרד חזרה לרמות של 3.20, שהיינו בהן ביולי 2008. הבעיה העיקרית היא מה יקרה בישראל ברמה של 3.20. הרבה חברות לא יוכלו לשרוד, מכיוון זו לא התקופה של שנות התשעים שמרווחי הרווח היו מאוד גדולים, היום החברות נלחמות על כל אחוז". 

 

"כשיזם סופג תוך שנה אחת תוספת של עלויות של 10% ויותר זה משנה לו את התפיסה לגבי איפה כדאי להחזיק עובדים, תוסיף לזה שינוי מיסים בארה"ב ומתחילים להסתכל על העסק בצורה אחרת".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות דוברות ההסתדרות
עובדי ECI מפגינים
באדיבות דוברות ההסתדרות
מומלצים