שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock

זה רק ספורט? דיפלומטיית החיוכים של קים ג'ונג און

שליט צפון קוריאה הסכים לשלוח ספורטאים לאולימפיאדת החורף בדרום, ובסיאול מקווים שהצעד ישפר את היחסים בין שתי האויבות. אך ייתכן שהמטרה העיקרית של קים ג'ונג און היא להסיר רק את הסנקציות הבינלאומיות מארצו ולהרוויח זמן נוסף כדי להמשיך בפיתוח יכולת ההרתעה הגרעינית

 

מחליקים על הקרח מצפון קוריאה    (רויטרס)

מחליקים על הקרח מצפון קוריאה    (רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בשנת 1992 ייצגה הזמרת דפנה דקל את ישראל באירוויזיון עם השיר "זה רק ספורט". האם היא צדקה? כנראה שלא. לאורך השנים למדנו שלעתים הפוליטיקה היא חלק מרכזי בספורט ובמקרים רבים היא קובעת אם ייערכו אירועי ספורט ומי יוכל להשתתף בהם. באולימפיאדת מוסקבה 1980, לדוגמה, מדינות רבות כולל ישראל ודרום קוריאה, נענו לקריאת ארצות הברית, החרימו את האולימפיאדה בשל פלישת ברית המועצות לאפגניסטן ולא השתתפו במשחקים. ארבע שנים לאחר מכן, הגוש הקומוניסטי וצפון קוריאה הגיבו בחרם משלהם על אולימפיאדת לוס אנג'לס (1984).

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

כך גם אולימפיאדת סיאול 1988, היוותה מבחן כלכלי ופוליטי חשוב עבור דרום קוריאה. סיאול ראתה באולימפיאדה כלי למיתוג של דרום קוריאה כמדינה מודרנית, בניגוד לדימוי שלה ששרר עד אז של מדינת עולם שלישי. סיאול גם שאפה שבעלות בריתה של צפון קוריאה, סין וברה"מ, ישתתפו באולימפיאדה ולא יחרימו אותה. סיאול אף קיוותה שצפון קוריאה תשתתף במשחקים האולימפיים במטרה לבנות אמון בין שתי המדינות. לשמחתה של סיאול ולצערה של פיונגיאנג, סין וברה"מ השתתפו במשחקים האולימפיים בסיאול 1988. המדינות היחידות שהחרימו את אולימפיאדת סיאול 1988 היו צפון קוריאה, קובה, אתיופיה ואלבניה. פיונגיאנג ערכה במקביל למשחקים האולימפיים בסיאול את האולימפיאדה שלה בצפון. לשמחתה, היא זכתה ברוב המדליות.

 

הביון האמריקני המעיט בערכו של מנהיג צפון קוריאה. קים ג'ונג און (צילום: רויטרס/KCNA) (צילום: רויטרס/KCNA)
הביון האמריקני המעיט בערכו של מנהיג צפון קוריאה. קים ג'ונג און(צילום: רויטרס/KCNA)

אולימפיאדת החורף 2018 שתיערך בפיונגצ'אנג, דרום קוריאה, תיפתח ב-9 בפברואר באירוע חגיגי. אולם גם אירוע ספורט זה לא התנתק מהפוליטיקה. השאלה המרכזית שעמדה על הפרק במשך כמה חודשים ותמשיך לרחף בחלל עד לפתיחת המשחקים, היתה אם צפון קוריאה תשתתף באולימפיאדת החורף. אם לא, האם היא תיזום פרובוקציה (שיגור טיל או ניסוי גרעיני) באירוע הפתיחה על מנת לנצל את הסיקור התקשורתי?

 

נשיא דרום קוריאה, מון ג'יי-אין, פנה כמה פעמים למנהיגה של צפון קוריאה בהצעה לפתוח במשא ומתן ואף להשתתף במשחקים האולימפיים בארצו. קים ג'ונג-און לא הגיב להצעותיו של נשיא הדרום משום שהבין שלסיאול אין מנוף השפעה על וושינגטון - "היריב" המרכזי שמולו הוא ניצב.

 

לאחר שהשיג את היעד שאליו שאף, בניית מערך הרתעה הכולל טילים בין-יבשתיים הנושאים ראש נפץ גרעיני היכולים לפגוע בארה"ב, התפנה מנהיג צפון קוריאה לשלב הבא, הקטנת הסנקציות על ארצו. בין המומחים קיימת מחלוקת אם צפון קוריאה השיגה את יעדה. האם התגברה על כל המכשולים הטכנולוגים בפיתוח טיל וראש נפץ גרעיני, שיוכלו לחדור חזרה לאטמוספירה מבלי להתפרק? והאם יוכל הטיל להגיע ליעדו המדויק?

 

בדרך למשחקים האולימפיים בדרום. המחליקים על הקרח מצפון קוריאה ריום טה אוק וקים ג'ו סילק (צילום: AP) (צילום: AP)
בדרך למשחקים האולימפיים בדרום. המחליקים על הקרח מצפון קוריאה ריום טה אוק וקים ג'ו סילק(צילום: AP)

באחרונה התפרסם ב"ניו יורק טיימס" מאמר המעלה את הטענה, שסוכנויות הביון האמריקניות הודו שהמעיטו בערכם של הצפון קוריאנים בכל הקשור לתוכנית הגרעין ותוכנית הטילים הבליסטיים שלהם מתוך ההנחה שהצפון קוריאנים אינם יכולים להשיג את יעדם. האמריקנים הופתעו בכל פעם מחדש. מבחינתם של הצפון קוריאנים, גם אם הטיל לא ידייק ויפגע בלוס אנג'לס במקום בניו יורק, מטרת ההרתעה הושגה. וגם אם הם לא השיגו את מטרתם הסופית להתגבר על כל המכשולים הטכנולוגיים, שינוי הגישה של מנהיג צפון קוריאה מניסויי טילים וגרעין תכופים להשתתפות באולימפיאדה וניהול שיחות עם דרום קוריאה, תאפשר לו לזכות בזמן נוסף על מנת להמשיך בפיתוח יכולת ההרתעה.

 

באולימפיאדת החורף בפיונגצ'אנג 2018 תשתתף הנבחרת הצפון קוריאנית במטרה לזכות במדליות, אך גם במטרה למקסם את דיפלומטיית החיוכים של פיונגיאנג על מנת להציג את הצד החיובי שלה מול דרום קוריאה והעולם, במטרה ליצור חיץ מול ארה"ב. נשיא דרום קוריאה ינסה לרתום את בואם של הספורטאים הצפון קוריאנים על מנת לקדם את השיחות בין סיאול לבין פיונגיאנג על מגוון של נושאים, שמטרתם הקטנת את המתיחות בחצי האי הקוריאני.

 

האופטימיים יגידו שזוהי תחילתה של ידידות מופלאה בין צפון לבין דרום קוריאה. בשלב הראשון ידברו על ספורט ואחר כך המשא ומתן יגלוש לתחומים ביטחוניים, דיפלומטיים ותרבותיים. שאיפת הדרום היא שהשיחות  עם הצפון יובילו בעתיד לשיפור היחסים בין שתי הקוריאות ולהקטנת המתיחות הצבאית בחצי האי הקוריאני. הפסימיים יטענו שדיפלומטיית החיוכים של קים ג'ונג און באה במטרה הבלעדית להקטין את הסנקציות על פיונגיאנג באמצעות משא ומתן עם הדרום.

 

מקווה לשיפור היחסים עם פיונגיאנג. נשיא דרום קוריאה מון-ג'יי אין (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
מקווה לשיפור היחסים עם פיונגיאנג. נשיא דרום קוריאה מון-ג'יי אין(צילום: gettyimages)

הצפון קוריאנים ישלחו למשחקים האולימפיים בדרום מעודדים שייבחרו בקפידה שיגידו את המסרים הנכונים. שיעור התעמלות-מוזיקה המוני בפיונגיאנג (צילום: AP) (צילום: AP)
הצפון קוריאנים ישלחו למשחקים האולימפיים בדרום מעודדים שייבחרו בקפידה שיגידו את המסרים הנכונים. שיעור התעמלות-מוזיקה המוני בפיונגיאנג(צילום: AP)

ירשמו הישג עם ישגרו טיל לשטח ארה"ב. שיגור טיל בליסטי צפון קוריאני (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ירשמו הישג עם ישגרו טיל לשטח ארה"ב. שיגור טיל בליסטי צפון קוריאני(צילום: AFP)

פיונגיאנג הבהירה כמה פעמים, שהיא לא תנהל משא ומתן על הנשק הגרעיני שלה ועל תוכנית הטילים שלה. במילים אחרות - קים ג'ונג-און יהיה מוכן לעשות ויתורים טקטיים על מנת לשמור על היכולת הגרעינית והבליסטית.

 

ולסיום, שאלת האוהדים. לישראלים הנוסעים לחו"ל לעודד את קבוצת הבית שלהם המשחקת בחו"ל או לראות משחקים של קבוצות ספרדיות או אנגליות, כל שעליהם לעשות הוא לרכוש כרטיס טיסה, חדר במלון וכרטיס למשחק. פיונגיאנג הבטיחה שאת נבחרת צפון קוריאה לאולימפיאדת החורף 2018 תלווה קבוצת מעודדים. אולם, בניגוד לישראלים היכולים לטוס לחו"ל בכל רגע שיחפצו, קבוצת האוהדים הצפון קוריאנים תיבחר בקפידה ולאורך כל הביקור בדרום קוריאה ילוו אוהדים אלה על ידי קומיסרים צפון קוריאנים שידאגו שהם לא ידברו עם מי שלא מורשה, יאמרו את הסיסמאות הנדרשות והכי חשוב, שיחזרו הביתה לרפובליקה הדמוקרטית העממית של קוריאה.

 

ד"ר אלון לבקוביץ מלמד במכללת בית ברל וחוקר במכון בגין-סאדאת

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מחליקים על הקרח מצפון קוריאה
צילום: AP
מומלצים