דעה בדקה: מה שבאמת מעצבן בעליית שכר השרים
שרי הממשלה קיבלו השבוע תוספת של 5,000 שקלים לשכרם. הסיבה לפי המאשרים: תיקון "מציאות מעוותת" שבה שכרם של חברי הממשלה אינו צמוד לשכר הממוצע במשק, בניגוד לחברי הכנסת. רק שהעיוות האמיתי הוא הצמדת שכר של נבחר ציבור כלשהו לשכר הממוצע, שאינו מושפע מאי השוויון במשק
השבוע התבשרנו שסוף-סוף, אחרי "עוול" של שנים רבות, שכר חברי הממשלה בישראל יוצמד לשכר הממוצע במשק ולא למדד המחירים לצרכן, בדיוק כמו השופטים וחברי הכנסת. שכרם של השרים יעלה ל-44,223 שקלים בחודש, ושכרו של ראש הממשלה יעלה ל-49,554 שקלים, בדיוק כמו יושב ראש הכנסת. העדכון בשכר החל מאתמול (ג').
יו"ר ועדת הכספים, חבר הכנסת משה גפני (יהדות התורה) אמר שהוא מרגיש "נקיפות מצפון על המציאות המעוותת שנוצרה, בה חברי כנסת מרוויחים יותר מהשרים בגלל ההצמדה השונה", ולכן תמך בהעלאה.
אך העיוות האמיתי הוא הצמדת שכר של נבחר ציבור כלשהו לשכר הממוצע במשק. משום שהשכר הממוצע, בניגוד לשכר החציוני, למשל, יכול לעלות גם אם אי השוויון במשק הולך וגדל. כלומר גם אם פערי השכר במשק הולכים וגדלים, וגם אם כמות העניים בישראל הולכת וגדלה, השכר הממוצע יכול לעלות.
וזה באמת מה שקורה בפועל. אי השוויון בשכר בישראל גדול מאוד ביחס למדינות ה-OECD, והשכר הממוצע בישראל עלה בחמש השנים האחרונות בכמעט 15%.
הצמדת שכרם של נבחרי הציבור לשכר הממוצע במשק אינה דבר חדש, והשוני בשיטת ההצמדה נובע מכך שבתחילת שנות ה–2000, בעקבות עלייתו המהירה אז של השכר הממוצע במשק, ועדת הכספים, המופקדת על שכרם של ראש הממשלה, השרים, הנשיא והשופטים, החליטה להצמיד למדד את השכר של חברי הממשלה, אך ועדת הכנסת, אשר בסמכותה נמצא שכרם של חברי הכנסת, סירבה להצמיד את שכרם למדד.
מאז מינתה הכנסת ועדה ציבורית לבחינת שכר חברי הכנסת, אשר המליצה לבטל את הצמדת שכר חברי הכנסת לשכר הממוצע.
מיותר לציין כי המלצות אלו לא יושמו עד היום, ואתמול הגדילו לעשות בכנסת ובמקום לבטל את העיוות ולבטל את ההצמדה לשכר הממוצע עבור כל נבחרי הציבור, בחרה הכנסת להצמיד גם את שכר חברי הממשלה לאותו שכר ממוצע, אשר, כאמור, אינו מושפע מאי השוויון במשק הישראלי. אותו אי שיוויון שהממשלה אמורה לדאוג לצמצומו כדי להקטין את הפערים בחברה הישראלית.
חשוב לציין כי בנוסף לשכרם מקבלים השרים תנאים סוציאליים הכוללים חופשה של 26 ימי עבודה בשנה, 1,300 שקל לכיסוי הוצאות כלכלה, סכום שנתי לרכישת ביגוד, דירה (שר שמשרדו בת"א והוא גר במרחק של מעל 40 ק"מ מהעיר, זכאי לשכור דירה ולהחזר הוצאות מלא עבורה), רכב שרד צמוד עם נהג אישי, לשכה גם בירושלים וגם בתל אביב, יועצים, עוזרים, תנאי פנסיה מועדפים, עיתונים, מכשירי טלפון ופקס על חשבון המדינה ועוד.