חסיד משלנו: היהודי שהציל מאות יהודים מהנאצים
אנצו קאווליון היה בשנות העשרים המוקדמות לחייו כשנלחם בפשיסטים ובנאצים במסגרת מחתרת איטלקית, אך את עיקר פועלו הקדיש להסתרת כ-700 יהודים שחיפשו מקלט באיטליה, תוך סיכון חייו. בגיל 98 הוא מקבל את "אות המציל היהודי" מ"בני ברית": "תיקון לנרטיב כאילו יהודים לא פעלו להצלת יהודים בשואה"
בגיל 98, עדיין באיטליה – המדינה שבה נולד, חי כל חייו, נלחם בנאצים והציל את בני עמו היהודים, זוכה אנצו קאווליון להכרה רשמית בפועלו: "אות המציל היהודי". מאות פליטים יהודים – למעלה מאלף במספר – קיבלו סיוע ומסתור מקאווליון לאחר ההכרזה על שביתת נשק בין איטליה לבעלות הברית.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק >>
ואף שהוא עצמו יהודי והיה חבר המחתרת הפרטיזנית "איטליה חופשייה" – החליט קאווליון לא להציל את עצמו, כי אם לסייע לאחיו. האות שקיבל אתמול (יום א') מהמרכז העולמי של "בני ברית" והוועדה להוקרת גבורתם של המצילים היהודים בשואה, נועד למעשה לתקן את הסברה הרווחת המוטעית כאילו יהודים לא עסקו בהצלת אחיהם היהודים בשואה.
קראו עוד בערוץ היהדות:
- הפגנת חכמי חלם: בעד שלטון ה(תלוי איזה) חוק/ יצחק טסלר
- ריאליטי תנ"ך: האישה פשעה, המנהיג נאשם
- רבני הפשקוויל: צועקים כותרות, מחללים שם שמים/
הרב צורי לוי
קאווליון, אז בשנות העשרים המוקדמות לחייו, היה אחד מ-14 חברים שהקימו את הקבוצה הפרטיזנית "איטליה חופשייה", בראשות עורך הדין המקומי האנטי-פשיסט, דוצ'ו גלימברטי, ביום שבו נכבשה קונאו על ידי הדיביזיה אס-אס הגרמנית. חברי הקבוצה יצאו לפעולות שונות ממקום המסתור שמצאו - מנזר מדונה דל קולטו, 18 קילומטרים מערבית לקונאו. אנצו ואחיו הצעיר, ריקרדו קאווליון ז"ל, נשארו עם הקבוצה עד אוקטובר 1943, ואז נאלצו לעזוב כדי לעזור למשפחותיהם להימלט ממעצר בקונאו.
גנב תעודות זהות ממשרד ראש העיר
בנוסף לקרבות נגד הגרמנים והפשיסטים באיטליה, קאווליון ואחיו הצעיר ריקרדו סייעו לפליטים היהודים לחמוק מהכוחות הנאצים שפלשו לאזור צפון איטליה לאחר נפילת משטר מוסוליני, תוך סיכון אישי רב. מעל לאלף יהודים התגוררו בכפר הצרפתי סנט מרטין וסובי המרוחק, שהיה נתון לכיבוש האיטלקי. היהודים נמלטו עם כניסתו של הצבא הגרמני לאזור.
אלפרד פלדמן, ניצול שואה, העיד בספר זיכרונותיו One Step Ahead: A Jewish Fugitive in Hitler's Europe כיצד גנבו ריקרדו ואנצו תעודות זהות ממשרדו של ראש העיר ויגנולו (Vignolo), שזויפו לאחר מכן וחולקו לחלק מהפליטים. אנצו פעל למרות הסכנה שריחפה מעל ראשו.
"בני ברית" מילאנו, המרכז העולמי של "בני ברית" והוועדה להוקרת גבורתם של המצילים היהודים בשואה העניקו לקאווליון את האות בביתו – ולאחר מכן ערכו טקס בבית הכנסת בקונאו, שבו נשאו דברים בנו, ההיסטוריון פרופ' אלברטו קאווליון, אלן שניידר מנהל המרכז העולמי של "בני ברית", ועוד.
למעלה מ-200 יהודים כבר זכו באות
"אות המציל היהודי", שנוסד בשנת 2011, הוענק עד כה לכ-200 מצילים שפעלו בצרפת, הונגריה, יוון, גרמניה, סלובקיה, יוגוסלביה, רוסיה, פולין, אוקראינה והולנד - ועכשיו גם איטליה.
"זו זכות להעניק לך את 'אות המציל היהודי' ועל ידי כך להמשיך במאמץ בן 20 השנים שלנו לתקן את הנרטיב ההיסטורי, כאילו יהודים לא פעלו להצלת יהודים אחרים בשואה", אמר לקאווליון אלן שניידר, מנהל המרכז העולמי של "בני ברית".
בטקס עלו דמעות בעיניו של קאווליון, כשנזכר ביהודים שפגש בצד האיטלקי שלרבים מהם סייע. לאחר המלחמה המשיך קאווליון להתגורר באיטליה והחזיק במשך שנים רבות חנות שטיחים עם אחיו, ריקרדו.