יחימוביץ על קרן מעגלים: "הועברו כספים למעסיקים במקום לעובדים"
מעגלי הבזבוז: הממצאים המדאיגים שעלו מדו"ח מבקר המדינה בנוגע לקרן שאמורה לממן פנסיות גישור והסבות מקצועיות לעובדים מבוגרים, נידונו היום בכנסת, ונראה כי דבר לא השתנה. "הקרן שילמה לקורס טבחים, שעולה 390 שקל לשעת הדרכה, לא פחות מ-1,500 שקל לשעה"
בוועדה לביקורת המדינה נדונו היום (ב') הממצאים המדאיגים בדו"ח מבקר המדינה שחשפו ליקויים חמורים בהתנהלות קרן "מעגלים", והתמונה שעלתה מהדיון אינה מצביעה על שיפור או שינוי.
הקרן הוקמה אחרי העלאת גיל הפרישה עבור עובדים מבוגרים העוסקים במקצועות שוחקים, פיסית ונפשית, אם הם נאלצים לפרוש לפני שהגיעו לגיל המזכה אותם בפנסיה. תקציב הקרן בסך 600 מיליון שקל נועד להספיק לה למימון פנסיות הגישור וההסבה המקצועית לפחות במשך 10 שנים, אך המבקר מצא כי מתוך הסכום של 102 מיליון שקל שהקרן קבלה רק למימון הפנסיות נוצלו 600 אלף שקל בלבד.
לצפייה בפרק המלא מדו"ח המבקר
לאן הלך הכסף?
המבקר מצא כי "תקציב הקרן מנוהל בבזבזנות ובחוסר יעילות, בהיעדר מדדי תועלת או פיקוח מספקים, ותוך הפיכת קורסי הכשרה והסבה מקצועית שתוכננו להכשיר עובדים המבקשים לפרוש להשתלב במקצועות אחרים, לקורסי העשרה ופנאי, החוטאים למטרותיה המוצהרות".
יו"ר ועדת הביקורת ח"כ שלי יחימוביץ (המחנ"צ) טענה היום בוועדה כי "סכומי עתק הועברו לגופים פרטיים מבלי שיהיה לנו ברור איך נבחרו ומדוע. נראה כי יש כמה גופים שעשו כסף יפה מאד מהסידור הזה. לא לילד הזה פיללנו", אמרה יחימוביץ.
התמונה שנגולה בוועדה הצדיקה את דאגותיה. התברר כי מתוך 16 אלף העובדים שהיו זכאים לעזרת הקרן, קבלו את פנסיות הגישור 7 עובדים בלבד. השאר, הלך בעיקר להוצאות תקורה מנהליות ולמימון קורסים להכשרה או להסבה מקצועית לפורשים שהסכימו.
הקרן הוקמה במימון האוצר ונמסרה לתפעול וניהול בידי ההסתדרות והתאחדות התעשיינים. בני גולדמן, ממשרד מבקר המדינה אמר כי "משרדי הממשלה לא בדקו לאורך השנים אם הקרן היא אפקטיבית, והאם ההכשרות מתאימות לאנשים. הם עסקו בכמות הקורסים בלי לבדוק את התאמות העובדים. עולה חשש שעובדים בחרו בקורסים להעשרה ופנאי בלי שהם שודרגו מקצועית. ראינו אינדיקציות המטילות ספק גדול מאוד באשר לאפקטיביות של הקרן."
לטענת גולדמן לקרן שהעסיקה 20 עובדים היה יו"ר פעיל בחצי משרה, ומנכ"ל בהוצאות של חצי מיליון שקל בשנה. "זה לא סביר כי לא היתה שם מספיק אכיפה ובקרה על הוצאת כספי מדינה מאוד יקרים. ועדת המעקב העליונה של הקרן היתה צריכה לבדוק את ההסכם של הקרן עם המדינה לטובת הציבור. המשרדים האחראים היו צריכים להעמיק את הפיקוח על הקרן כדי שכספי הציבור לא יפגעו".
שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר מעגלים אמר, "תכלית הקרן לסייע למעסיקים להתמודד עם פרישת עובדים לפני גיל הפנסיה. הקרן פועלת על פי התקנון והחוזה עם המדינה. לפי החוזה אני לא מחויב לוודא שעובד שעובר קורס הסבה מקצועית יועבר לתפקיד פחות שוחק לאחר מכן. ההעברה או ההסבה המקצועית היא לשיקול דעת המעסיק ובהסכמת העובד. מבחינה תיאורטית, ולפי החוזה, יכול להיות שכל 16 אלף האנשים שעברו את ההכשרות ימצאו עצמם בדיוק באותו מקצוע לאחר ההכשרה.
"עם זאת, סקרים שערכנו מראים שביעות רצון גבוהה מאוד של העובדים שעברו את הקורסים, ועצם שליחת העובדים לקורס כבר מטפלת בשחיקתם. בקרן חשבנו שהסקרים שערכנו מספקים מבחינת מדדי אפקטיביות, אבל לאור דבריו של מבקר המדינה החלטנו לשכור את שירותיו של יועץ חיצוני לבדיקת האפקטיביות". זאב חושן, יו"ר אגף הכספים בהסתדרות הוסיף, "הסיבה שמספר הנהנים מפנסיית הגישור כה מועט היא כי רוב העובדים לא רוצים לוותר על העבודה שלהם ולהרוויח פחות כסף".
"חשש כבד להעברת כספים לגופים עלומים"
שולי אייל ממשרד העבודה והרווחה, ציין כי הוא נחשף לחומרת הבעיה עם הקרן כשנוכח בחריגות המשמעותיות בין המחירים שמשרדו משלם על קורס מקצועי למחיר שמשלמת הקרן עבור קורס דומה. "הקרן שילמה לקורס טבחים, שגובה 390 שקל לשעת הדרכה, לא פחות מ-1,500 שקל לשעה... וכששאלתי מנהל מכללה שהוקמה עבור הקרן איזה קורסי הכשרה הוא ביצע לפני הקמתה – האיש נחנק".
"בדקנו את ההסכם של הקרן עם המדינה ומצאנו הסכם מאוד חריג, שיש בו חורים רבים, ולמדינה אין רוב בוועדת ההיגוי של הקרן, וכשהדברים חורגים מנקודת מבטה - היא בדעת מיעוט". אייל נשאל מדוע המדינה איננה מבטלת את ההסכם, על אף שיש לה הסמכות לעשות זאת. הוא השיב, "הנושא נתון להחלטת השר, ואני מעדיף שלא לפרט כיצד הייתי מייעץ לשר לנהוג לו נשאלתי". עמיתו דוד בונלי הודה, "המשרד עיוור ביחס לתמונת המצב בקורסים, איך הם מתנהלים ומה עושים שם".
אסף סגל, ממונה על הכשרת מבוגרים, הוסיף, "העובדה שניתנים קורסים לא מפוקחים נוגדת את רוח ההסכם, שמאפשר להתקשר עם מכללה לא מפוקחת, רק בענף שבו למשרד אין ידע מקצועי ויכולת לפקח בפועל על הקורס ועל התכנים. משמעות של קורס לא מפוקח היא 'אני עיוור'. בבדיקה שערכנו הופתענו למצוא שגם במקצועות שיש להם מכללות הכשרה מוכרות – את הקורסים מעבירים בפועל מכללה לא מפוקחת".
הדיון נקטע מקוצר הזמן. היו"ר יחימוביץ אמרה שתעקוב אחר יישום לקחי דו"ח המבקר, אבל הציגה גם דרישות מפורטות לקבל ישירות את מלוא הנתונים שגרמו לתמונת המצב המדאיגה תוך ציון העובדה שכרגע הם פשוט אינם.
"מה שראינו כאן מעלה חשש כבד לאופי העברות הכספים לגופים עלומים ובלתי מפוקחים, ואני מבקשת מהמבקר תמונת מצב מעודכנת. היא סיכמה, "היום נראה בעליל שלא נעשה בכספי הקרן שימוש ראוי. אני לתומי חשבתי ש-600 מיליון שקל הוקצבו כדי לסייע לעובדים ועכשיו אני מגלה שהם הועברו כדי לעזור למעסיקים".