כתב אישום נגד עמותות חרדיות: "לקחו הלוואה על חשבון העובדים"
משרד העבודה והרווחה הגיש כתבי אישום נגד העמותות "מוסדות חינוך אור חיים" ו"נתיבות רבקה" ששילמו משכורות באיחור של 90 יום, וניכו סכומים משכרם של העובדים לפנסיה, אך לא העבירו את הכסף לקרנות במועד. התובעת: "פרקטיקה פסולה של תעדוף על חשבון העובדים"
משרד העבודה והרווחה הגיש כתבי אישום כנגד עמותות חינוך במגזר החרדי שהפרו זכויות עובדים. בין העבירות: הלנת שכר לתקופה ממושכת, ניכויים לפנסיה ללא תשלום לקרנות ופיטורי עובדת לאחר לידה ללא היתר.
עוד על זכויות עובדים בערוץ הקריירה
כתבי האישום הוגשו כנגד העמותות "מוסדות חינוך אור חיים" ו"נתיבות רבקה" בגין הפרות שכר שבוצעו כלפי עובדים מהמגזר החרדי. כמו כן, הוגש כתב אישום כנגד עמותת "תלמוד תורה - אהלי ספר" בגין פיטורי עובדת בתקופה המוגנת שלאחר לידה וזאת, מבלי שקיבלו היתר לכך ממשרד העבודה והרווחה.
חוקרי האגף לאכיפה פלילית במנהל הסדרה ואכיפה במשרד העבודה והרווחה ערכו ביקורות ובה מצאו כי עמותת "נתיבות רבקה" ועמותת "מוסדות חינוך אור החיים", הפרו את זכויות העובדים המועסקים על ידן ופעלו בניגוד לחוק הגנת השכר.
הלשכה המשפטית במשרד העבודה והרווחה הגישה כתבי אישום, לפיהם נמצא כי העמותות הלינו את שכר העובדים תקופה ממושכת ושילמו משכורות באיחור של מעל ל-90 ימים. בנוסף, סכומים שנוכו משכר העובדים עבור קרנות פנסיה, גמל והשתלמות לא הועברו ליעדם במועד בהתאם לחוק. כמו כן, עמותת "נתיבות רבקה" בצעה עבירות של אי מסירת תלושי שכר.
התובעת הראשית, עו"ד גלי לוי אמרה: "אנחנו ממקדים את הפעילות בתחום הפלילי לעבירות החמורות בסקאלה ובמקרה הנוכחי חקירה העלתה כי קיימות הפרות רחבות ושיטתיות אשר הצדיקו הגשת כתב אישום בנסיבות מחמירות".
לוי ציינה כי חוק הגנת השכר מחייב העברת הכספים שנוכו מהשכר תוך תקופת הזמן הקצובה המצוינת בחוק, וכי המעסיק לא יכול לקחת סכומים אלה כמעין הלוואה על חשבון העובד ולהעבירם בשלב מאוחר יותר.
"אנחנו רואים פה פרקטיקה פסולה שמעסיקים בגלל תעדוף שלהם מחליטים שלא להעביר ניכויי שכר ליעדם במועד, אנו מרגישים שליחות להביא בפני בית הדין לעבודה תיקים משמעותיים מסוג זה, בפרט כאשר מדובר באוכלוסיות דוגמת המגזר החרדי בהן מניסיוננו, קיים קושי מצד העובדים לשתף פעולה- גם כאשר מתבצעות עבירות חמורות ביחס לאופן העסקתם" הדגישה לוי.
"גננת חרדית פוטרה לאחר הלידה שלא כדין"
על פי כתב אישום נוסף שהוגש על ידי הלשכה המשפטית במשרד העבודה והרווחה, פוטרה עובדת בעמותת "תלמוד תורה - אהלי ספר" בניגוד לחוק עמותת נשים. העובדת שהועסקה כגננת דרך העמותה במודיעין עלית משנת 2009, פוטרה ביולי 2016, בתקופה המוגנת לאחר הלידה ללא היתר מהממונה על תחום חוק עבודת נשים במינהל ההסדרה והאכיפה.
חוק עבודת נשים קובע כי פיטורים או פגיעה בהיקף משרה או הכנסה של עובד/ת הנמצאים בהריון, בטיפולי פוריות או בתקופה המוגנת של שישים יום לאחר החזרה מחופשת הלידה אסורים, אלא אם התקבל היתר מהממונה על תחום חוק עבודת נשים במינהל הסדרה ואכיפה שבמשרד העבודה. לשם קבלת ההיתר על המעסיק להוכיח כי אין קשר בין הפיטורין או צמצום היקף המשרה או היקף ההכנסה לבין היות העובד/ת בהריון, חופשת לידה או בטיפולי פוריות.
החוק הוחל על שטחי יהודה ושומרון בשנת 2013 ולפיו, נשים המועסקות אצל מעסיקים ישראלים ביהודה ושומרון זכאיות לכל ההגנות הקבועות בחוק עבודת נשים. זוהי הפעם השנייה בה מוגש כתב אישום כנגד מעסיק משטחי יהודה ושומרון, בגין עבירה על חוק זה.
מנהלת מינהל הסדרה ואכיפה, הגב' יפה סולימני: "על פי חוק עבודת נשים יש לנקוט ברגישות ובשיקול ביחס לעובד או עובדת הנמצאים בטיפולי פוריות, בהריון או בתקופה המוגנת, בכל הקשור לפיטורים וכן לצמצום בהיקף המשרה או היקף ההכנסה שלהם. אני מזמינה עובדים המעוניינים להתעדכן בנוגע לזכויותיהם על פי חוק במהלך טיפולי פוריות, הריון ולידה וכן מעסיקים, המעוניינים לדעת את חובותיהם כלפי עובדים בסטטוס זה, מוזמנים להתעדכן באתר זכויות עובדים של המשרד".