בעל בוגד חויב לשלם 170 אלף ש' על הכתובה
הדיינים קיבלו את טענתה של אישה גרושה, שאמנם הייתה זאת שיזמה את הפרידה – אבל עשתה זאת בשל בגידות ואלימות של בעלה לשעבר
בית הדין הרבני בחיפה חייב לאחרונה גבר גרוש לשלם לאשתו לשעבר 170 אלף שקל עבור כתובה ו"תוספת כתובה". הדיינים קיבלו את טענותיה של האישה שלפיהן היא פתחה בהליכי הגירושים על רקע התנהגותו האלימה ובגידותיו.
היא הוסיפה שהבעל נהג כלפיה באלימות פיזית, נפשית ומילולית, ואף עזב את הבית למשך שלושה חודשים וניתק עמה את הקשר.
בני הזוג נישאו ב-2011, הביאו לעולם ילדה והתגרשו בינואר 2017. בתביעת הגירושים שהגישה היא דרשה שהבעל ישלם לה את מלוא כתובתה, בסך 530 אלף שקל. לדבריה, היא נגררה לפירוק הנישואים בין השאר כי הוא בגד בה והיא ראתה אותו פעמים רבות מתכתב עם נשים זרות - התכתבויות שכללו לדבריה תמונות עירום.
דיני משפחה
אב תבע משמורת: "האם קרייריסטית ומזניחה"
עו"ד איתמר לנדאו
גבר דרש שבנו בן ה-7 יגדל אצלו בטענה שהוא זמין יותר מאשתו לשעבר. אבל ביהמ"ש דחה אותו: האב לא מפנים את חשיבות הקשר בין הילד לאמו
הבעל הכחיש את הדברים וטען שמעולם לא הגיע לאלימות פיזית. הוא הכחיש גם שעזב את הבית למשך תקופה ארוכה והבהיר שנעדר רק למשך 4-3 ימים. לדבריו הוא חפץ בשלום בית, אבל לא הצליח להסביר מדוע לא הגיש תביעה בנושא וכיצד הדברים מתיישבים עם דבריו ביחידת הסיוע, שבהם ביטא חוסר רצון להמשיך את הקשר.
הדיינים - הרב אברהם מאיר שלוש, הרב שמואל אברהם חזן והרב רפאל זאב גלב - מצאו סתירות בדברי הבעל והתרשמו שהכחשתו אינה כנה. הם סברו שהוא הודה למעשה שהתכתב עם נשים זרות וטען שהדבר נעשה במטרה "להגדיל את אהבת אשתו אליו באמצעות קינאה". עוד לדבריהם, הם התרשמו שהוא אכן נהג באלימות כלפי אשתו.
בפסק הדין נקבע שאין מחלוקת שהאישה זכאית ל"עיקר הכתובה" (הסכום הבסיסי) אף שהיא יזמה את הגירושים, מאחר שהגורם לפרידה היו מעשי הבעל. הדיינים הבהירו בהקשר זה שלפי ההלכה זכאות הכתובה לא תלויה בשאלה העובדתית מי פתח בהליכי הגירושים והבירור נעשה ביחס לשאלה מי גרם לפירוק הנישואים.
באשר לזכאות האישה ל"תוספת כתובה" (הסכום שהחתן מוסיף על עיקר הכתובה) צוין שיש מחלוקת בין הפוסקים. חלקם סבורים שבמקרה שבו הבעל נגרר להליכי גירושים שלא מרצונו, אך הוא הגורם להתדרדרות היחסים, דין תוספת הכתובה כדין הכתובה והאישה זכאית לשתיהן. אך לדעת רוב הפוסקים, במקרה שבו האישה יזמה את הגירושים היא לא זכאית לתוספת אלא רק לעיקר הכתובה.
עם זאת, לדברי הדיינים, נראה שהפטור לבעל מתוספת הכתובה ניתן במקרים שבהם הוא אמנם הגורם לגירושים אך מסיבה שאינה בשליטתו, כגון עקרות. ואולם, במקרים שבהם התנהגות שנמצאת בשליטת הבעל, כמו אלימות או בגידה, היא שגרמה לפירוד, האישה לא מפסידה את תוספת הכתובה.
בנסיבות אלה קבעו הדיינים שהאישה זכאית הן לכתובה והן לתוספת כתובה. הם הוסיפו שמסקנה זו מתחזקת לנוכח ההתרשמות שבקשת הבעל לשלום בית לא הייתה כנה. בסיכומו של דבר הוא חויב בשליש מהסך הנקוב בכתובה, ובסך הכול ב-170 אלף שקל.
- לקריאת פסק הדין המלא - לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ התובעת: עו"ד אלנה יאמפולסקי
- ב"כ הנתבע: טו"ר אברהם גולובנציץ
- עו"ד יצחק איתן (פרנלדס) עוסק בדיני משפחה
- הכותב לא ייצג בתיק
מומלצים