שתף קטע נבחר
 

אולי הילד שלך אלרגי למזון?

אם נתת לילד נשיקה אחרי לגימה מהקפה והפנים שלו הפכו אדומות, או שהוא אכל קיווי והרגיש עקצוצים, יכול להיות שמדובר באלרגיה למזון. איך מזהים שיש בעיה ועד כמה המצב מסוכן?

דמיינו שאתם לוגמים את הקפה של הבוקר, התינוק שלכם מתרפק עליכם, ואתם נותנים לו נשיקה קטנה על הלחי. 30 שניות אחרי הנשיקה אתם מגלים שהלחי שלו התכסתה בתפרחת אדמומית שהולכת ומתפשטת על פרצופו, והתינוק מתחיל גם לדמוע ולהשתעל. אלו שלוש תופעות של תגובה שמקורה ככל הנראה מאלרגיה לחלב.

 

נשמע מוזר? יכול להיות. אבל אלרגיה למזון היא כבר מזמן לא עניין של מתי מעט, אלא נושא שכיח בשיחות היום-יום, ובכל זאת חסר בו הרבה מאוד ידע.

 

מהי אלרגיה למזון?

ראשית חשוב להבין שהסתברותן של מחלות בעלות אופי אלרגי נמצאת בשנים האחרונות במגמת עלייה. בין 20 ל-30 אחוזים מהאוכלוסייה סובלים ממחלות אלרגיות, ואלרגיה למזון מהווה בין 1 ל-1.5 אחוזים מהן, בעיקר בקרב ילדים ותינוקות.

 

אלרגיה למזון נחלקת לשני סוגים:

הסוג הראשון הוא אלרגיה מיידית - תגובה מיידית של הגוף לחלבון במזון, המופיעה דקות או כמה שעות לאחר אכילת המזון. התגובות יכולות להיות עקצוץ בחך, תפרחת מפושטת בעור, גודש בעיניים, דמעת, הקאות ושלשולים, צפצופים בדרכי הנשימה וגם תגובה אנפילקטית - שהיא מסכנת חיים ועלולה לגרום למוות.

 

הסוג השני של אלרגיה למזון שונה מאוד באופיו. מדובר באלרגיה המתבטאת בעיקר בתופעות הקשורות למערכת העיכול, כמו הקאות ושלשולים, לפעמים גם שלשול דמי, המופיעות שעות אחדות עד ימים אחדים לאחר החשיפה לאלרגן.

 

המנגנון המעורב אינו ברור לחלוטין, אך נראה שהוא קשור בפעילותם של תאים מסוג לימפוציטים T וכן בחוסר בשלות של מערכת העיכול והחיסון. האלרגן הנפוץ הגורם לסוג זה של אלרגיה הוא חלבון חלב פרה, הנמצא גם בפורמולות מזון לתינוקות.

גודש בעיניים, דמעת, הקאות ושלשולים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גודש בעיניים, דמעת, הקאות ושלשולים(צילום: shutterstock)
 

ההבדל בין אי סבילות למזון לאלרגיה למזון

בשונה מאלרגיה למזון, אי סבילות למזון מופיעה בהדרגה ואינה כוללת מעורבות ספציפית של מערכת החיסון. בדרך כלל, אם יש אי סבילות למזון כלשהו, האדם עדיין יכול לאכול אותו. לדוגמה, אדם שסובלת מאי סבילות לחלב עדיין יוכל לשתות חלב דל לקטוז או לצרוך תכשירים שיקלו עליו לעכל חלב.

 

לעומתו, אדם שאלרגי לחלב, גם אם ייחשף לכמות קטנה, עלול לפתח תגובה אלרגיה קשה ביותר. אם נחזור לדוגמה הראשונה - יש ילדים שאלרגיים לחלב במידה כזו, שאם אחד ההורים שותה קפה עם חלב או אוכל עוגת גבינה ואז מנשק אותם הם עלולים לפתח תגובה קשה.

 

איך מזהים?

הורים של ילדים עם אלרגיה למזון נתקלים בקשיים רבים בשל הצורך להשגיח על הילד שלא ייחשף למזון האלרגני. הדבר הופך להיות סבוך במיוחד כאשר מדובר באלרגיה למזונות פופולריים ושכיחים, כמו חלב פרה, בוטנים, שומשום, ביצים, דגים, פירות ים, שקדים אגוזים ופירות כגון קיווי ואפרסק.

 

לפעמים קשה מאוד לזהות שמדובר באלרגיה, מכיוון שהתופעות הקשורות בה אינן מופיעות מייד עם החשיפה לאלרגן. לפעמים, למשל, נדרש זמן לגלות למה הילד אינו עולה במשקל - בעיקר באלרגיה מסוג השני.

 

לפעמים קשה לזהות שמדובר באלרגיה (צילום: shuttestock) (צילום: shuttestock)
לפעמים קשה לזהות שמדובר באלרגיה(צילום: shuttestock)

לעיתים הורים חושבים שהילד רגיש ללקטוז (הסוכר שנמצא בחלב), אך דווקא אי סבילות ללקטוז היא נדירה מאוד אצל תינוקות. לעומתה, אלרגיה לחלב שכיחה יותר בשנים הראשונות של הילד, אך היא עשויה לחלוף עם השנים.

 

כשיש חשד שלילד יש אלרגיה למזון הוא מופנה לרופא מומחה לאלרגיה ואימונולוגיה, ולפי הסיפור הקליני הרופא מחליט על ביצוע טסטים לאותו מזון חשוד. התבחינים נעשים במרפאה ובמהלכם מטפטפים טיפות המכילות את החלבון הספציפי ושורטים את העור קלות. אם מתפתחת תגובה (אודם ונפיחות) כעבור 15 דקות, ניתן לאבחן שהילד אלרגי לאותו מזון.

 

לכתבות וטורים נוספים - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

ניתן להיעזר בבדיקת דם של נוגדנים ספציפים RAST, אך כיום מסתמכים בעיקר על תבחיני העור. אם הטסטים יוצאים שלילים ועדיין יש חשד, ניתן לחשוף את הילד במסגרת השגחה רפואית למזון החשוד (מבחן תגר) ולצפות אם יש תגובה. אצל ילד אלרגי למזון מומלץ לעשות לפחות פעם בשנה טסטים חוזרים אצל אלרגולוג מומחה.

 

אבחון לאלרגיה למזון ניתן לבצע כבר בחודשים הראשונים לחיי הילד. אלרגיה לחלבון חלב הפרה תזוהה כבר בחשיפה שנייה של התינוק לתחליף חלב חלבי.

 

השכיחות לאלרגיה למזון שכיחה יותר במשפחות עם מחלות אטופיות כגון אסתמה נשימית, נזלת אלרגית, אטופיק דמרטיטיס (אסתמה של העור) ועוד. לכן הסיכוי לאלרגיה למזון אצל ילד ממשפחה אטופית גבוה יותר. עם זאת, אלרגיה למזון יכולה להתפתח גם אצל ילדים במשפחה ללא רקע אלרגי בכלל.

 

אימא לילדה אלרגית למזון מספרת על הקושי למצוא גן מתאים: 

 

צלמים: יוגב אטיאס ואסף מגל

צלמים: יוגב אטיאס ואסף מגל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

טיפול מתאים

אלרגיה למזון עשויה לחלוף, והדבר תלוי בסוג האלרגיה ובגורמי סיכון נוספים. האלרגיה מהסוג השני חולפת בכ-90 עד 100 אחוזים ממקרים ועד לגיל שנתיים-שלוש. גם אלרגיה מיידית לחלק מהמזונות נוטה לחלוף - אלרגיה מיידית לחלב פרה למשל חולפת בכ-70% מהמקרים עד גיל חמש. בהתאם, מעטים הם המקרים של מבוגרים שאלרגיים לחלב.

 

עם זאת, ילד שאלרגי למזון חייב להימנע לחלוטין מאותו מזון ומכל מוצר המכיל אותו. לדוגמה, ילד שאלרגי לשומשום חייב להימנע גם מטחינה וגם מחומוס תעשייתי, שכמעט תמיד מכיל טחינה. תינוקות שאלרגיים לחלבון חלב פרה ניזונים מהנקה או מתחליפי מזון שבהם החלבון מפורק לחלוטין וכך לא מזוהה כזר למערכת החיסון ואינו גורם לתגובה.

 

מעל גיל חצי שנה ניתן לתת לתינוקות פורמולה על בסיס סויה, אך חשוב לדעת שחלק מתינוקות האלרגיים לחלב יהיו גם אלרגיים לסויה, בעיקר אלו הסובלים מאלרגיה מהסוג השני.

 

קראו עוד:

"את חייבת עוד ילד!"

האב שמצייר את בנותיו כל ערב

12 משפטים שהורים צריכים לומר לבנותיהם

 

הימנעות מהאלרגן תלויה במידה רבה בהורים ובנכונות המסגרת החינוכית לפקח על מה שהילד אוכל. הטיפול באדם אלרגי למזון תלוי ברמת התגובה הקלינית שלו. טיפול אנטי-היסטמני בטיפות פנסטיל יכול להספיק לפעמים, אם מתפתחת תגובה של תפרחת בלבד. אך אם מתפתחים תסמינים כגון קוצר נשימה, הרגשה של חנק או עילפון - יש צורך בזריקת אדרנלין. ילדים האלרגיים למזון מצוידים במזרק אפיפן כמעט תמיד, ועל המבוגרים האחראים עליהם לדעת כיצד להשתמש בו במידת הצורך.

 

יש היום חידושים בדרכי הטיפול באלרגיה למזון, כולל טיפול חיסוני המבוסס על מתן מנות קטנות של החלבון שאליו אלרגי הילד. הטיפול ניתן דרך הפה, בהשגחה, ובבית חולים בלבד.

 

ילדים אלרגיים לחלב, למשל, יכולים לקבל חלב אפוי בהשגחה ביתית. בכל מקרה חשוב לפנות לייעוץ מסודר אצל אלרגולוג מומחה על מנת להתאים טיפול. בנוסף, מומלץ להתייעץ עם מומחה תזונה כדי לוודא כי ילד שאלרגי לסוג מזון, בוודאי פופולרי כמו חלב, יקבל תזונה עשירה בסידן החיוני להתפתחותו התקינה.


הכותבת היא מנהלת השירות לאלרגולוגיה ואימונולוגיה במרכז הרפואי הלל יפה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אלרגיה למזון עשויה לחלוף
צילום: shutterstock
מומלצים