הקשר בין נשאי HIV למחלות כליה
מחלות כליה נפוצות מאוד בקרב נשאי HIV מבוגרים. איך מאבחנים ומה צריך לעשות כדי למנוע הידרדרות?
בשיתוף Gilead
כשנשאי HIV מתבגרים עלולות להתגלות בעיות רפואיות בנוסף לנגיף, לדוגמה, מחלות כליה. ד"ר איציק לוי, מנהל יחידת איידס ומחלות המועברות במגע מיני במרכז הרפואי שיבא, מסביר איך להתמודד.
למה נשאי איידס חשופים יותר למחלות כליה?
"נגיף ה-HIV עצמו יכול לפגוע בכליה ולגרום להפרעות שונות. צריך לזכור שנשאי HIV היום מגיעים לגילאים שבהם הם לוקים בסוכרת, ביתר לחץ דם, מחלות שהן בעצמן גורמות למחלות כליה וגם חלק מהתרופות שמשמשות אותנו לטיפול בנגיף ה-HIV עלולות לגרום להפרעה בכליה".
הוא מוסיף ואומר כי יש מחלות שפוגעות בפקעיות הכליה ומחלות שגורמות לנזק בצינורית הכליה. "כל המחלות הללו עלולות בסופו של דבר, אם אנחנו לא עוצרים אותן בזמן ולא מטפלים בהן, לגרום להחמרה משמעותית בתפקוד הכליה ואפילו להגיע עד מצב של דיאליזה".
הוא מוסיף כי חלק מהמחלות, במיוחד אלה שנגרמות מהנגיף עצמו עלולות להופיע בגילאים צעירים יותר. אלה שקשורות למחלות סוכרת, יתר לחץ דם, מן הסתם יופיעו באנשים מבוגרים יותר.
בעצם הדבר הכי חשוב הוא מניעה?
"כל נשא ברגע שהוא מתגלה ולא משנה באיזה גיל, אנחנו מיד מתחילים לעקוב אחר תפקודי הכליות באמצעות בדיקת דם. אם אנחנו רואים איזשהי הפרעה אנחנו יכולים לנסות ולמצוא את המקור שלה, לראות אם זה משהו מהתרופות שלנו שגרם לכך ובאמת לנסות ולעצור את המחלה עוד לפני שיש הידרדרות.
"אנחנו בודקים ממה הנזק נגרם. אם זה כתוצאה מ-HIV והאדם עדיין לא מטופל, מתחילים טיפול נגד ה-HIV. אם זה סוכרת, יתר לחץ דם, מאזנים יותר טוב את המחלות הללו, ואם זה כתוצאה מאחת התרופות שאנחנו נותנים, אז אנחנו מחליפים לתרופה שגורמת לפחות נזק".
בשיתוף Gilead
רוצים לקבל מידע בנושאים בריאותיים שונים? אתם מוזמנים ממש עכשיו להיכנס אל עמוד הבית
המידע והתכנים הנמסרים ונאמרים בתכנית זו, ניתנים כמידע כללי בלבד, והם אינם מהווים ייעוץ רפואי או תחליף לייעוץ רפואי אישי או לבדיקה וטיפול רפואיים הולמים. על חולים להתייעץ באופן אישי עם רופא מומחה, המכיר את ההיסטוריה הרפואית שלהם, על מנת למצוא עבורם ולהמליץ בפניהם על דרך טיפולית המתאימה למחלתם.