שתף קטע נבחר

תבע לבטל הסכם גירושים: "חתמתי בהשפעת סמים"

גבר טען שבעת הגירושים לא הבין לעומק את משמעות החתימה מול גרושתו. אבל השופט פליקס גורודצקי החליט שההסכם יישאר בתוקף

בית המשפט למשפחה בירושלים דחה לאחרונה תביעה שהגיש אב בבקשה לבטל את הסכם הגירושים שעליו חתם ב-2015. השופט פליקס גורודצקי דחה את טענותיו שלפיהן חתם בעקבות לחץ להיפרד ותחת השפעה של סמים "קשים", וקבע שההסכם יישאר בתוקף.

 

בני הזוג נישאו ב-2009 וכעבור כשנה נולד בנם. ב-2015 אישר בית המשפט אישר את הסכם הגירושים, שבו סוכם שהמשמורת תינתן לאם, ולאב נקבעו הסדרי ראייה. עוד נקבע שהאב ישלם מזונות בסך 8,000 שקל בחודש כולל דמי מדור, וכן יישא בכל ההוצאות החריגות של הבן.

 

שנה לאחר מכן הגיש האב תביעה לביטול ההסכם בטענה ל"עושק, טעות והטעיה". לדבריו הוא חתם תחת לחץ ועוגמת נפש, כיוון שרק רצה להתגרש, ובאותה תקופה לא הבין את משמעות ההסכם כיוון שהיה תחת השפעת סמים קשים. הוא ציין שאשתו שכנעה אותו שתנאי ההסכם מקובלים בענייני משפחה.

 

מנגד התעקשה האם שההסכם נחתם מרצונו של האב, ללא כל לחץ מצדה ולאחר שקיבל ייעוץ משפטי. היא הדגישה שהיא מצדה ויתרה על מזונותיה ועל כתובתה.

 

השופט פליקס גורודצקי הזכיר שבית המשפט לא מבטל בקלות הסכם גירושים, כיוון שההנחה היא מלכתחילה אישורו ניתן אחרי שווידא שהצדדים הבינו את תוכנו ואת משמעותו, ווידא שנחתם מרצונם החופשי. הוא דחה את הטענה שלפיה התובע היה במצב קוגניטיבי ירוד כיוון שלא נמצאו ראיות לכך, למעט מסמך לא משכנע מאת פסיכיאטר שניזון מדברי התובע בלבד.

 

בהקשר זה הפנה השופט לכך שהאב עצמו אמר בבית המשפט ש"אני אחתום לך על מה שאת רוצה רק בואי נתגרש". על כך נכתב בפסק הדין: "לא סוד כי במצבים רבים, כדי לקדם גירושין, מסכים בן זוג לתנאים שיכולים להיות מבחינה אובייקטיבית גרועים, אך מחישים את הגירושין ולפיכך סובייקטיבית לו הם טובים".

 

משכך, השופט התרשם שהתנהלותו של התובע היא מה שמוגדר "טעות בכדאיות העסקה" – שלא מצדיקה את ביטול ההסכם ופגיעה בעיקרון כיבוד ההסכמים.

 

בהמשך נדחתה תביעה נוספת של האב, שבה ביקש להפחית את המזונות לסכום של 1,250 שקל, בטענה שחל שינוי נסיבות מהותי – הידרדרות במצבו הכלכלי, שיפור במצבה של האם וצמצום צרכי הילד. השופט הסכים שאמנם חלו שינויים בחייו של האב, המתפרנס כיום מקיבוץ נדבות, אבל ציין: "שינוי באורח חיים הינו עניין רצוני וכי ההחלטה לשנות את אורח החיים התקבלה אצל האב בצל הידיעה על התחייבויותיו כלפי האם והקטין".

 

מאחר שהאם יוצגה על ידי הלשכה לסיוע משפטי, האב חויב בהוצאות משפט לטובת אוצר המדינה, בסך של 5,000 שקל.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
אילוסטרציה
צילום: Shutterstock
צילום: אבנר אדרי
עו"ד ליאורה אוחנה
צילום: אבנר אדרי
מומלצים