שתף קטע נבחר
 

דו"ח: חריגות שכר גדולות במד"א

דו"ח חמור של משרד האוצר חושף חריגות שכר ותשלומים של אלפי שקלים בחודש בניגוד לנהלים לבכירים במד"א ולמאות עובדים נוספים. עכשיו באוצר מאיימים לדרוש מהעובדים להחזיר את הכסף. מד"א: הממונה על השכר במשרד האוצר בודק מדי שנה את הנושא ולא התקבלה במד"א כל הערה על חריגת שכר

 

 

צפו: מצב שוק התעסוקה בישראל בשנת 2017

צפו: מצב שוק התעסוקה בישראל בשנת 2017

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

דביר (שם בדוי, השם המלא שמור במערכת) קיבל בשבוע שעבר דרישת תשלום חוב בסך 570 שקל ממד"א. בארגון ההצלה הלאומי טענו כי לפני 14 שנים התפנה באמבולנס, אך את חובו לא שילם עד היום. למרות פרק הזמן הארוך שעבר, לדבריו הייתה זו הפעם הראשונה שגילה שהוא חייב כסף למד"א, למרות שבמהלך השנים אף תרם דם וכתובתו העדכנית רשומה במשרד הפנים.

 

לעוד כתבות בנושא מד"א לחצו כאן

 

דביר ממש לא לבד, וכפי שפורסם אתמול ב"ידיעות אחרונות" ישראלים רבים גילו בימים האחרונים שיש להם חוב עתיק למד"א והתלוננו כי מעולם לא ידעו על החובות ושספק אם הם בכלל מחויבים לשלמם. במד"א אישרו את העובדה שיצאו למבצע גבייה שהוגדר "חסר תקדים", הדגישו כי לא חלה התיישנות על החובות ואמרו "כל אזרח שקיבל שירות ממד"א נדרש להסדיר את תשלום האגרה".

 

למה חיכו במד"א 14 שנה במקרה של דביר כדי לגבות חובות, ומה זה אומר על ההתנהלות הכספית של הארגון? דו"ח חריף שהונח בחודש שעבר על שולחנו של מנכ"ל מד"א אלי בין, ושנחשף כאן לראשונה, מבהיר שיש סימני שאלה משמעותיים אף יותר לגבי ההתנהלות הכספית בארגון.

 

מדובר בדו"ח מקיף ומפורט שחובר באגף לשכר והסכמי עבודה במשרד האוצר ושכותרתו "חריגות לכאורה בשכרם של עובדי מגן דוד אדום". 

בין היתר נוקב הדו"ח שהגיע לידינו בשמותיהם של 746 מעובדי ארגון ההצלה הלאומי כמי שקיבלו לכאורה כספים בחריגה. מדובר במספר מבהיל שמהווה כ־40 אחוז מכלל עובדי הארגון, ובהם 370 נהגי אמבולנס או חובשים, למעלה מ־200 פרמדיקים, וכן עובדי אפסנאות ואפילו מזכירות.

   (צילום: דוברות מד"א) (צילום: דוברות מד
(צילום: דוברות מד"א)
 

גם שכרם של מנהלים רבים, חלקם בכירים, נמצא לכאורה בחריגה. הדו"ח נוקב בשמם של 11 מנהלי מחלקות, 9 מנהלי מרחבים ועוד סגנים רבים כמי ששכרם לכאורה חורג מהמקובל. הדו"ח אף כולל בתוכו פצצה, כשמחבריו העלו את האפשרות שרבים מעובדי מד"א ייאלצו להחזיר כסף לקופת המדינה.

 

"בשנים 2016־2015 נערכה ביקורת שכר במד"א", מסבירה בפתח הדו"ח אתי גבאי־מורלי, שמשמשת סגנית בכירה לממונה על השכר. "מדו"ח הביקורת עולה כי מד"א משלמת תשלומים חריגים לכאורה והטבות שחורגות מהמקובל לגבי עובדים בשירות המדינה. כך, למשל, נמצא כי 'במקרים רבים עובדים מקבלים את שכרם עפ"י דרגות הגבוהות בדרגה אחת, שתיים ואפילו ארבע וחמש מעבר למתח הדרגות המתאים לתפקידם'".

 

במכתבי תשובה שהועברו בעבר ממד"א למשרד האוצר בעניין ניתנו הסברים רק לחלק זעום מהחריגות לכאורה. זאת תחת סעיפים כמו הצטיינות, חריגי מנכ"ל, ואפילו חלוקה של 18 דרגות אישיות שניתנו בעבר לרגל חגיגות שנת ה־80 לארגון.

 

אתם לא זכאים

במה עוד מתבטאות חריגות השכר? בסעיפי תגמול כמו "כוננות מוגברת", "כוננות מוגברת ותיקים" ו"תוספת מעמס" נמצאו אי־סדרים. תוספת התגמול האחרונה יכולה ללמד משהו על הרצון לצ'פר את הקרובים לצלחת. תוספת זו, כך מוסבר בדו"ח, משולמת לחובש־נהג, חובש מלווה, חובש תורן מוקד ופרמדיק.

 

אלא שהממצאים מלמדים שהמציאות שונה: "מבדיקת מדגם של תלושי השכר עולה כי קיימים עובדים בתפקידי ניהול שמקבלים בשכרם תוספת מעמס ואשר אינם משמשים בתפקידים המזכים על פי הקריטריונים". בדו"ח אף ניתנת דוגמה של המנהל הבכיר ג', שמקבל בכל חודש תוספת מעמס בסך 1,792 שקל שלכאורה אינו זכאי לה. במקרים אחרים נמצא כי ישנם עובדים שמקבלים תוספת חומ"ס (חומרים מסוכנים, ג"ל) למרות שאינם נכללים בקבוצת התפקידים שמזכים בתוספת שכזו.

  

בביקורת נמצא עוד כי מד"א "משלמת לחלק מעובדיה תשלום עבור שעות נוספות גלובליות ואף לא מנכה שעות נוספות גלובליות במקרה של היעדרות חריגה". בחלק מהמקרים מדובר בתשלום גבוה של 70 שעות נוספות בחודש. כך למשל, נמצא שבאחד החודשים שנבדקו שולמו לעובד י' (השמות שמורים במערכת) 70 שעות גלובליות, למרות שבאותו החודש עבד יומיים בלבד.

 

כן נמצא, כי למרות שבעבר נקבע שהסדר תשלום שעות נוספות גלובליות יינתן רק למנהלי אזורים ולסגניהם — הסדר זה מתקיים גם עם עובדים שאינם נמנים עם תפקידים אלה ובהם בכירים רבים במד"א.

   (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

בארגון ההצלה, כך מתברר, יש סעיפי תשלום למכביר כמו תשלום "כוננות גלובלית". בעבר אושר ל־60 עובדים בלבד לקבל תשלום בגין סעיף זה, אלא שבפועל משכורותיהם של 220 עובדים כוללות תוספת תשלום בגין סעיף זה. עוד עולה כי בעבר העירו באוצר למד"א בעניין ודרשו כי יורה למספר עובדים להחזיר כסף לקופת הארגון, אלא "שעד היום לא ידוע האם עובדים אלו השיבו את הכספים ששולמו שלא כדין".

 

סעיף 6.12 בדו"ח מעניין במיוחד ונוגע לאי סדרים בתוספת שכר שמקבלים כמה מעובדי הארגון בבנק הדם. מהדו"ח עולה כי ב־1987 נקבע שלרגל מעבר בנק הדם מיפו לבית החולים תל השומר ייהנו עובדי בנק הדם מהחזרי נסיעה בתחבורה ציבורית. "מהביקורת עולה כי מספר עובדים מקבלים תוספת נסיעות בסכומים גבוהים יותר מאשר עלות הנסיעה בתחבורה ציבורית". ויש גם פירוט. לעובדת מ' נמצאה חריגת שכר שנתית בסעיף זה בלבד בשיעור של 13,728 שקל. לעובדת ל' חריגה שנתית של 14,748 שקל.

 

מקלות בגלגלים

בסיכום הדו"ח נתבקשה תגובת מד"א בתוך 30 יום וכן נכלל המשפט הבא, שעלול לטלטל את הארגון: "אבקש התייחסותכם והתייחסות ועד העובדים... לעניין האפשרות לדרוש השבת סכומים שנתקבלו שלא כדין". כן נכתב כי "הנכם מתבקשים אפוא ליידע את העובדים על החריגות לכאורה בשכרם ולהביא לידיעתם את תוכן מכתבנו זה".

 

למרות שמדובר בדו"ח מקיף, מחבריו, אולי בכוונה, לא מציינים מה ההיקף הכולל של חריגת השכר השנתית שמצאו לכאורה. גורם שנחשף לדו"ח מבהיר כי "לפי הכמות העצומה של העובדים, וגם כי מדובר במנהלים רבים, די ברור שמדובר בסכומים גבוהים ביותר".

 

בהמשך לדו"ח, כך נודע ל"ידיעות אחרונות", פנה יו"ר ועד העובדים בארגון, עוזר לייפר, להסתדרות כדי לגלגל מהלך של סכסוך עבודה. לייפר טען כי במשך שנים מקיימת נציגות העובדים וההנהלה מו"מ לגבי הסכם עבודה מקיף, אלא שלטענתו אנשי האוצר תוקעים מקלות בגלגלי ההסכם. הטענה לחריגות שכר לכאורה לא הייתה נשמעת, כך נטען, לו הסכם זה היה נחתם.

 

ממד"א נמסר בתגובה: "נדגיש כי לא מדובר בחריגות שכר וכי במד"א אין חריגות שכר. הממונה על השכר במשרד האוצר בודק מדי שנה את הנושא ובמהלך 14 השנים האחרונות לא התקבלה במד"א כל הערה על חריגת שכר. טענות פקידי האוצר מופרכות מאחר ומדובר בהסדרים ובנהלים בני עשרות שנים שלא חל בהם כל שינוי ולא ניתנה אף תוספת שכר שלא הייתה נהוגה במהלך שני העשורים האחרונים. במד"א מעריכים מאוד את שר האוצר שדואג ופועל למען רווחת עובדי מד"א ושהודות לו עודכן שכר החובשים והפרמדיקים לראשונה מזה 14 שנים".

 

מוועד העובדים נמסר בתגובה: "לצערנו הרב כ־80% מכלל עובדי מד"א מקבלים השלמת הכנסה. האוצר מנצל בציניות את הכרזתנו כוועד אחראי שלא נשבות. באוצר ביקשו פגישה דחופה בכדי לרדת מהעץ לאחר שהבינו שאנחנו בסכסוך עבודה ובכוונתנו לצאת למחאות ובהפגנות אל מול משרד האוצר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים