שתף קטע נבחר

בגלל נכות: חייב מיליונים ישלם רק 48 אלף ש'

קטוע רגל הנעזר במטפלת ביקש להכיר בו כפושט רגל עקב חובות של 4 מיליון שקל. בית המשפט המחוזי החליט להתחשב במצבו הבריאותי ובכבודו

בית המשפט המחוזי בחיפה קיבל לאחרונה בקשה של אדם החייב מיליוני שקלים להכריז עליו פושט רגל, ובמקביל הפחית משמעותית את הסכום שעליו לשלם לקופת כינוס הנכסים. השופט דאוד מאזן החליט להקל עמו לאחר ששוכנע שמצבו הבריאותי הקשה וכבודו מחייבים זאת.

 

לפני כשנתיים ניתן צו לכינוס נכסיו של המבקש, שהצהיר על חובות של יותר מארבעה מיליון שקל ל-30 נושים שונים ו-11 תביעות חוב. בית המשפט הטיל עליו צו תשלומים חודשי בסך 1,500 שקל, שמאוחר יותר הוגדל ל-2,000 שקל בחודש.

 

החייב טען באמצעות עו"ד יניב הרינג שהוא במצב בריאותי קשה, קטוע רגל, סובל מנכות, מתנייד בכיסא גלגלים, נעזר במטפלת ומתפרנס מקצבאות שונות. לפני כארבעה חודשים פוטרה אשתו מעבודתה וכעת היא מתקיימת מקצבאות המוסד לביטוח לאומי. הוא ציין שמדובר בחובות משנות ה-90 ואין צבירות חובות חדשים, כאשר אף אחד מהנושים, כולל הבנק, לא התייצבו לדיון.

 

הכונס הרשמי, שיוצג על ידי עו"ד יבגניה מוסקבין, לא התנגד לבקשת החייב להכריז עליו פושט רגל. כך גם המנהלת המיוחדת לנכסי החייב, עו"ד אביטל רושינוביץ, אולם היא הגישה דוח שבו המליצה על תוכנית פירעון, שבה החייב יוסיף לקופת הכינוס 74,500 שקל שאותם ימשיך לשלם בתשלומים חודשיים.

 

סכום זה נקבע על פי כמה מרכיבים: 2,000 שקל כפול 13 חודשים (26 אלף שקל), וכן 10,500 שקל בגין חוב פיגורים ו-38 אלף שקל בגין גילום זכויותיו של החייב בעיזבון של אביו. החייב הסכים לגלם את זכויותיו בעיזבון אבל טען נגד המשך חיובו החודשי.

 

אין כושר פירעון

השופט דאוד מאזן הזכיר שהמבחן העיקרי להכרזתו של חייב כפושט רגל הוא "תום הלב" – האם החייב נהג בתום לב לפני הליכי פשיטת הרגל ובמהלכם? בהתאם הוא בחר להכריז על החייב כפושט רגל לנוכח נימוקי הבקשה ועמדותיהם של הכונ"ר והמנהל המיוחד, וכן לנוכח היעדר התנגדות מטעם הנושים.

 

במקביל אושרה תוכנית הפירעון שהציעה המנהלת המיוחדת, אולם הוכנסו בה שינויים לטובת החייב. "אין מחלוקת שאת גילום הזכויות ואת חוב הפיגורים על החייב להשלים לצורך מתן צו הפטר, אך בנסיבות הכוללות של התיק, לא ראיתי לנכון להמשיך ולחייבו בצו תשלומים חודשי למשך 13 חודשים", נכתב בפסק הדין.

 

השופט התייחס לכך שמדובר באדם הסובל מנכות קשה ויש להתחשב גם בהיבט של קיום בכבוד, מה גם שלחייב אין כל "כושר פירעון" או כושר השתכרות. לפיכך נקבע כי לצורך מתן הפטר, במקום 74,500 שקל ישלם החייב לקופת הכינוס 48,500 בלבד.

 

בסיומו של פסק הדין פירט השופט מאזן את התנאים שבהם על החייב לעמוד על מנת להמשיך באותה מתכונת פירעון, ובהם אי צבירת פיגורים ואי הסתרת מידע מהכונס הרשמי ומבית המשפט.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ החייב: עו"ד יניב הרינג
  • ב"כ הכונ"ר: עו"ד יבגניה מוסקבין
  • המנהלת המיוחד: עו"ד אביטל רושינוביץ

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים