שתף קטע נבחר

גפני מאיים לטרפד את אישור התקציב

יו"ר ועדת הכספים מאיים שלא להעלות להצבעה את תקציב 2019 וסעיפי חוק ההסדרים, אם לא יקודם חוק גיוס החרדים, וכן כמחאה נגד האוצר המטרפד את הצעת החוק להעלאת גיל הפרישה לנשים

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), איים היום (ג') שלא להעלות להצבעה בשבוע הבא את תקציב 2019 וסעיפי חוק ההסדרים הנלווה אליו, על רקע משבר חוק הגיוס, ועל רקע דרישותיו מהאוצר בנושא חוק ההסדרים, בין היתר בנושא העלאת גיל הפרישה לנשים.

 

יהדות התורה דורשת לאשר את חוק הגיוס לפני התקציב

בדרך לאישור התקציב: איך מחלקים 479.6 מיליארד שקל 

 

ביהדות התורה מעוניינים לאשר בקריאה טרומית את חוק גיוס החרדים החדש, לפני אישורו של תקציב 2019, ומסמנים את אישור התקציב כמנוף לחץ. כצעד מחאה ראשון ביטל גפני את ישיבת הוועדה שנקבעה ליום ראשון הבא. בישיבה זו עמדה הוועדה להתחיל את סיכומיה לקראת ההצבעות על אישור חוקי התקציב וההסדרים לקריאה שנייה ושלישית שאמורות להסתיים עד אמצע השבוע הבא . זאת כדי שהמליאה תספיק לאשר אותם סופית כמתוכנן בממשלה עד מחצית החודש הבא לפני יציאתה לפגרת הפסח.

 

"המדינה לא יכולה להתקיים בלי תלמידים שתורתם אמונתם"

בפתח הדיון אמר גפני: "נכנסו לקואליציה כאשר הנושא המרכזי הוא תלמידי הישיבות, המדינה לא יכולה להתקיים בלי תלמידים שתורתם אמונתם. נכנסו לקואליציה וחוקקנו חוק שהסדיר את הנושא. בג"ץ פסל בפעם הרביעית את החוק, שזה נושא שראוי לדיון, מחוקקים חוק ופעם אחר פעם בג"ץ פוסל את זה.

 

"ביקשנו בעקבות הפסיקה לעשות אחד משניים: היות שבג"ץ פסל כמה פעמים את החוק בניגוד לעמדת הכנסת, אמרנו שנעשה פסקת התגברות, שר האוצר משה כחלון לא הסכים אך אמר כי יתמוך בכל חוק. אמרנו נעשה חוק יסוד אך ישראל ביתנו מתנגדת. אנחנו נופלים בין שני המקרים.

 

"מעכשיו לא נצביע על החוקים שאתם מביאים, הצבעתי עד עכשיו. עד היום הלכנו עם החוקים האלה כי אנחנו חלק מהקואליציה. לא אצביע יותר על חוקים הזויים. הכול יתנהל לפי הסדר. תביאו את המואזין נצביע נגד, חוק שלא מועיל בכלום, גם היום יש חוק שאוסר לעשות רעש. אנחנו יותר לא משחקים בעניין הזה".

 

החוק שגיבשה הוועדה: זכויות יתר לנשים מוחלשות

בהמשך הישיבה הביע גפני כאמור מחאה נגד האוצר המטרפד את הצעת החוק להעלאת גיל הפרישה לנשים אותו גיבשה הוועדה ואישרה פה אחד. הוא גילה כי ועדת השרים לחקיקה כבר דחתה פעמיים את הצעת החוק להעלאת גיל הפרישה, שהוא דורש לכלול אותו כחלק מחוק ההסדרים לתקציב 2019. לדבריו, ועדת השרים דחתה את דיוניה על חוק גיל הפרישה, לבקשת האוצר, לכנס הקיץ של הכנסת שייפתח אחרי פגרת הפסח.

 

הוא הוסיף ואמר: "שר האוצר ביקש ממני לקיים את הדיונים על העלאת הגיל כנדרש בחוק, וקיימתי. אחרי עבודה מאומצת כל חברי הוועדה הסכימו להעלות את גיל הפרישה בכיוון שאליו התכוון השר אבל בתנאים מסוימים. לאחר שנעשו סיכמנו כאן שנגיש אותם כהצעת חוק של כל חברי הוועדה והם חתמו עליה. ביקשתי לקדם אותה מיד בקריאה טרומית כדי שנספיק לצרף אותה להצעת החוק הממשלתית. אבל אז באו אולי מאגף התקציבים ואמרו שהנוסח שלנו יעלה הרבה כסף וזה לא היה נכון.

 

"אמרתי להם, תעבירו אותו בטרומית וכשיחזור לוועדה אם נגיע למסקנה שאפשר לשנות אותו בדרכו של האוצר, נלך על זה".

 

אלא שלדברי גפני האוצר פעל כדי שהנוסח של הוועדה לא יעבור בלוח הזמנים של הממשלה. "פעמיים הוא היה בוועדת השרים ופעמיים דחו את זה. אני ביקשתי שנדון ונראה כמה כסף זה עולה למדינת ישראל. לקחתי את זה על עצמי בגלל שלי אין פריימריז, וחברי הוועדה נהגו אתי בהגינות כל הדרך. אבל אם אגף התקציבים מבקש ללכת רק בדרך שלו, החלטתי ללכת בדרכו. אם החוק שלנו יכול לחכות עד הקיץ אז גם התקציב יחכה".

 

עמדת הוועדה על עצם הצורך להעלות את גיל הפרישה לנשים, התגבשה על רקע הסחבת הממושכת שפקדה את הליך החקיקה בנושא. אבל לעמדה זו היה תנאי אחד: הגיל יעלה תוך מתן זכויות יתר לנשים מוחלשות ונשים בעבודות שוחקות המקבלות שכר נמוך או כאלה שפוטרו בגיל מבוגר שנמוך מהגיל הנוכחי. התנאי הזה היה מקובל גם על היו"ר גפני שהחליט להוביל את הנוסח הזה בהצעת חוק של הוועדה שתתן פתרון הולם לכל סוגי הנשים העובדות. ברוח זו הוא ביקש מהיועצת המשפטית שלו עו"ד שגית אפיק לנסח את הצעת החוק. אישור ועדת השרים נדרש כדי לקבל תמיכת הממשלה.

 

נוסח החוק של הוועדה מציע העלאה מדורגת של גיל הפרישה תוך 10 שנים החל מגיל 55 של נשים שאינן עובדות ואין להן מקום עבודה חלופי, ולנשים עניות עם שכר נמוך בעבודות שוחקות שקשה בגילן להמשיך בהן. הוועדה מצאה לנכון לעזור לקבוצות אלה כך שהעלאת הגיל המדורגת תתפרס על 10 שנים במקום על 8 שנים שבהצעת האוצר.

 

עוד נקבע בחוק שנשים אלה יהיו זכאיות לדמי אבטלה למשך שנתיים מגיל 65, ולמס הכנסה שלילי פי-2.5 מהמגיע לנשים עם שכר נמוך. עוד מוצע בו לתת שוברי תשלום לנשים עובדות המבקשות הכשרה במקצוע אחר כתחליף לשכר בתקופת המעבר שבין המקצועות.

 

הפתרון התגבש בנובמבר שעבר והתגלגל בין ועדת השרים לאוצר כ-10 שבועות. להערכת גפני עלות החוק של הוועדה אמנם תהיה כפולה במיליארד שקל נוספים על מיליארד השקלים שהאוצר מציע. אבל לטענתו בחשבון הסופי יצטרך האוצר להוסיף לפחות עוד חצי מיליארד שקל להוצאות הכרוכות בביצועו. הוא אמר: "לו הייתי באוצר הייתי קונה את הצעתי בשתי הידיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוריה תדמור
משה גפני
צילום: אוריה תדמור
מומלצים