הסיבות בגללן הנשים בהייטק עוזבות את העבודה
סקר: 58% מהנשים והגברים שעובדים בתחומי ההייטק החליפו מקומות עבודה פעמיים ויותר בחמש השנים האחרונות. הן הגברים והן הנשים ציינו "רצון בקידום והתפתחות מקצועית" כסיבה מובילה לעזיבה, אך אצל הנשים סיבה דומיננטית נוספת היא "ההנהלה והתרבות הארגונית". ומה ניתן לעשות כדי לשמר אותן?
הנשים שעובדות בהייטק אינן חוששות לעזוב מקומות עבודה בתדירות גדולה, גם כשאין להן עבודה חלופית. כך עולה מסקר שביצעה חברת see.V, המתמחה בהשמה לתחומי התוכנה לסטרטאפים ולחברות הייטק.
חוזרות אחורה: פערי ההכנסה בין נשים וגברים בישראל החריפו ב-2016
האישה הישראלית: משכילה יותר, נוהגת בטוח יותר ומאריכת ימים - אבל מרוויחה פחות
מהסקר עולה כי הסיבה המובילה לעזיבת מקום העבודה בקרב הגברים היא קידום והתפתחות מקצועית (38%), ואילו בקרב הנשים הסיבות המובילות הן: הנהלה ותרבות ארגונית (29%) וקידום והתפתחות מקצועית (29%). שכר והטבות מדורגים רק במקום השלישי, וזאת סיבה דומיננטית יותר בקרב הנשים (21%) מאשר בקרב הגברים (16%). כמעט אף אחד מהמשיבים והמשיבות לא ציין כי העובדה שמקום העבודה לא מאפשר את האיזון בית-עבודה, היא הסיבה המרכזית לעזיבה עבורו.
"סביבת העבודה עדיין ידידותית יותר לגברים"
לפי נתוני הלמ"ס שפורסמו היום (ג'), בתחום ההייטק עבדו 104.1 אלף נשים ב-2017, לעומת 198.6 אלף גברים (34.4%). "כאשר בוחנים את מקצועות הטכנולוגיה, הנתונים נמוכים הרבה יותר", אומרת מרב לייפר, מנכ"לית see.V. "לגבי ההנהגה, כיום יש יותר מנכ"ליות של סטרטאפים ושל חברות הייטק, אך הן סביבת ההייטק בכלל והן ההנהגה בהייטק, גם כיום, גברית בעיקרה ומן הסתם מותאמת יותר לעובדים מאשר לעובדות. ייתכן שזה מסביר למה הסיבה המובילה לעזיבת מקום עבודה בקרב נשים היא הנהלה ותרבות ארגונית".
מהסקר, שנערך בקרב 504 נשים וגברים שעובדים בתחומי ההייטק (מפתחים ומפתחות, בודקים ובודקות, אנשי ונשות UI ו-UX, מנהלי ומנהלות מוצר וכו') - עולה מגמה ברורה, לפיה העובדים בהייטק (נשים וגברים) מחליפים עבודה כל שנה וחצי ואף בתדירות גבוהה יותר: כ-58% מהמשתתפים החליפו עבודה 2-3 פעמים ואף יותר בחמש השנים האחרונות, ולרבים מהם (כ-52%) כבר הייתה הצעת עבודה קונקרטית, כשעזבו את מקום העבודה.
נשים מחליפות מקומות עבודה בתדירות גבוהה יותר מגברים, והן גם מוכנות לעזוב גם בלי הצעת עבודה חלופית ביד (על פי נתוני הסקר, ל-56% מהגברים הייתה הצעת עבודה חלופית כאשר עזבו את מקום העבודה, לעומת 46% מהנשים).
לייפר ניסתה להסביר את הנתונים: "ניתן לצפות שהממצאים יצביעו על כך שנשים מחליפות מקומות עבודה בתדירות נמוכה יותר מגברים, ושהן דווקא ילכו על בטוח, ולא יעזבו מקום עבודה בלי הצעה חלופית, מהסיבה הפשוטה שמעמדן של נשים בהייטק הוא פחות חזק משל הגברים. אך יתכן שהסיבה לכך טמונה ביחס אותו הן מקבלות כעובדות, ולכן יש להן יותר מוטיבציה לחפש את המשרה הבאה, וכך לשפר את תנאי העבודה שלהן."
נתון נוסף העולה מהסקר מתייחס לשאלה: האם אפשר היה לשכנע אותך להישאר במקום העבודה? 47% מהנשים ענו "כן", לעומת 34% מהגברים בלבד. התשובה הדומיננטית בקרב הגברים (36%) הייתה "לא, כי הרגשתי שאין לאן להתפתח בחברה", ואילו בקרב הנשים התשובה המובילה (33%) הייתה: "כן, להציע לי שכר גבוה יותר ו/או קידום".
"גיוס עובדים חדשים זה חשוב", אומרת לייפר, "אבל במציאות בה עובדים בהייטק מחליפים עבודה כל שנה וחצי - לא פחות חשוב לשים דגש על שימור עובדים. זאת עוד סיבה שבשלה כדאי לחברות הייטק, גם מבחינה כלכלית, להשקיע מאמץ גדול יותר בגיוס ובשימור נשים. הרי כיום ההשקעה בגיוס עובדים היא כה גדולה, ותמיד יש זמן הכשרה מסוים, כך שאם העובד/ת עוזב/ת את מקום העבודה תוך זמן קצר יחסית, החברה מפסידה. לכן משתלם כלכלית לחברות להשקיע מאמצים בשימור העובדים שלהן, וכפי שעולה מנתוני הסקר - יש להן סיכוי גדול יותר להצליח בכך, כאשר המועסקות הן נשים".