מאות מפגינים בדרום תל אביב: "לעצור את הגירוש"
המפגינים שצעדו ברחובות האזור מחו על תוכנית הגירוש של מבקשי המקלט. מארגנת המחאה, שולה קשת: "הקריאה שלנו היא - נשים בעד צדק ושוויון, נגד הגירוש ובעד דרום תל אביב". מנגד הפגינו התומכים בגירוש
כ-500 בני אדם צעדו בצהריים (יום ו') בדרום תל אביב במחאה נגד תוכנית הגירוש של נתיני אריתריאה וסודן. המפגינים נשאו שלטים שעליהם נכתב בין היתר: "עוצרות את הגירוש", "נשים אומרות לא לגירוש", "דורשים שיקום שכונות ובדיקת בקשות מקלט". רבים הניפו את דגלי המדינות השונות.
הצעדה החלה בבית "אחותי" ברחוב מטלון ונמשכה עד לגינת לווינסקי סמוך לתחנה המרכזית. שם צפויים לשאת נאומים ולצפות בהופעה.
הלן, מנהלת מרכז לנשים אריתריאיות, אמרה: "אני שמחה לראות הרבה אנשים וגאה על התמיכה שאנחנו זוכות לה. אני גאה בנשים שמראות שסודניות, אריתראיות וישראליות יכולות להביא לשינוי יחד".
שולה קשת, פעילה חברתית שארגנה את הצעדה, אמרה בשיחה עם ynet: "ביום האישה הבינלאומי צועדות נשים מישראל ומחו"ל, דרום תל אביביות עם מבקשות מקלט. הקריאה שלנו היא - נשים בעד צדק ושוויון, נגד הגירוש ובעד דרום תל אביב. זאת אמירה חזקה של מאות נשים וגברים שהגיעו לתמוך בנו. אנחנו פועלות לשוויון פמיניסטי כל השנה, ותומכות גם במבקשות מקלט למען צדק".
בסמוך קיימו תומכי הגירוש אירוע מחאה משלהם, בהובלת "החזית לשחרור דרום תל אביב" שמובילה שפי פז.
מדינה שלישית - מסכנת חיים
בתחילת ינואר החלו ביישום המהלך שקבעה הממשלה: עד סוף מרץ תינתן למסתננים למבקשי מקלט מסודן ואריתריאה אפשרות ל"יציאה מרצון" במסגרת מסלול מיוחד שיכלול מענק בסך 3,500 דולר, מימון כרטיס טיסה למולדתם או למדינה שלישית וסיוע בהסדרת מסמכי הנסיעה. המדינה השלישית היא רואנדה, שאיתה חתמה ישראל הסכם שלפיו ניתן יהיה להעביר אליה מבקשי מקלט גם ללא הסכמתם. בשלב הראשון המסתננים שלא ייצאו צפויים להיכלא בכלא סהרונים.
רשות האוכלוסין וההגירה פרסמה מודעות שבהן נכתב כי "בהתאם להודעת הממשלה על סגירת מתקן חולות בתוך שלושה חודשים, רשות האוכלוסין וההגירה קוראת למסתננים, נתיני סודן ואריתריאה, לצאת מרצון למדינתם או למדינה שלישית".
עוד נכתב כי בסוף מרץ יקטן סכום המענק המוצע לאלה השוהים בארץ שלא כדין ומסכימים לעזוב: "נגד מסתננים שנקצבה להם על ידי רשות האוכלוסין וההגירה תקופת יציאה מהארץ ולא ייצאו - יינקטו פעולות אכיפה. פעולות האכיפה יינקטו אף נגד מעסיקיהם".
על פי נתוני רשות האוכלוסין וההגירה, ב-2017 עזבו את ישראל "מרצון" 4,012 שוהים בלתי חוקיים. מתוכם 3,332 שמוצאם במדינות שונות באפריקה, והיתר משאר העולם. מנגד, מבקשי המקלט וארגוני הסיוע שמלווים אותם בארץ טוענים שנוהל העזיבה מסכן את המגורשים עד כדי חשש לחייהם.