עובדי פייסבוק לשעבר: "חושדים שהדלפת? ימחצו אותך כמו ג'וק"
הגרדיאן: עובדי החברה שפוטרו תיארו את סביבת העבודה כ"פרנואידית": "נותנים בך אמון, אבל אם אתה נתקל בצד הרע שלהם, תעמוד מול המשטרה החשאית של מארק צוקרברג"
האח הגדול, גרסת פייסבוק: הניסיונות החוזרים ונשנים של מנכ"ל פייסבוק, מארק צוקרברג, למנוע מעובדיו לדבר עם התקשורת, גרם לעובדים ועובדים לשעבר לדמות את הטקטיקות שלו לשירות חשאי היישר מספרו של ג'ורג' אורוול "1984".
"לזמן את צוקרברג לעדות בפני הפרלמנטים"
זיהוי הפנים של פייסבוק - עכשיו גם בישראל
בדיווח חדש של הגרדיאן הבריטי, עובד לשעבר של חברת פייסבוק מתאר את סביבת העבודה כ"פראנואידית", בשל רף "מפחיד" של מעקב אחרי עובדים. על פי הדיווח, שאומת מכמה מקורות בעילום שם, צוות החקירות של פייסבוק משתמש בצעדים לא סבירים למניעת הדלפות.
אחד העובדים לשעבר, שכונה בכתבה בשם הבדוי ג'ון אוונס, תיאר את האווירה ב"אופן ספייס": "אתה נכנס למשרדים של פייסבוק ויש לך תחושה חמימה ונעימה של 'אנחנו משנים את העולם', 'אכפת לנו מדברים'. אבל אם אתה נתקל בצד הרע שלהם, לפתע אתה עומד פנים מול פנים עם המשטרה החשאית של מארק צוקרברג".
"כשמגיעים לפייסבוק, מופתעים מרמת השקיפות. נותנים בך אמון בנושאים רבים שלכאורה לא צריכה להיות לך כל גישה אליהם", הוסיף אוונס. "אלא שהצד השני של המטבע הוא שאם מישהו סוטה מהמדיניות, הם מוחצים אותו כמו ג'וק".
צוקרברג עורך פגישה שבועית עם אלפי עובדים, במהלכה הוא משתף פרטים על מוצרים חדשים שטרם הושקו ואסטרטגיות. אפילו עובדים זוטרים וקבלני משנה יכולים לבדוק מה צוותים אחרים עושים, דרך המערכת הפנימית של פייסבוק.
במהלך פגישה שבועית שערך צוקרברג ב-2015, לאחר שהודלף מידע על מוצר של החברה, איים המנכ"ל - הנחמד לרוב -"נמצא את המדליף ונפטר אותו. שבוע לאחר מכן הגיע השיימינג הפומבי: צוקרברג חשף את האשם ופיטר אותו. המשתתפים בפגישה מחאו כפיים למשמע החדשות.
על פי העדות של אוונס, הוא קיבל הודעה מהמנהלת שלו על כך שהוא מועמד לקידום. יום לאחר מכן קצר שבחים בעודם הולכים במסדרון. אך כשהוא פתח את הדלת לחדר הישיבות, הוא נתקל פנים מול פנים בצוות "לכידת המלשינים", בהובלת מנהלת תחום החקירות של פייסבוק.
החקירה היתה עניין טכני בלבד: הם כבר ידעו שהוא אשם בהדלפת מידע בלתי מזיק לעיתונות. היו להם צילומי מסך שהוא צילם, קישורים עליהם לחץ או אפילו עמד עליהם, והם רמזו באופן כמעט מפורש על כך שקראו שיחות בינו לבין עיתונאי, שנערכו לפני שהצטרף לחברה.
דוברת חברת פייסבוק, ברטי טומסון, ביטלה את דבריו של אוונס. "חברות משתמשים באופן שגרתי בתיעוד עסקי בחקירות במקום העבודה, ואנחנו לא יוצאים מן הכלל", אמרה טומסון לגרדיאן.
"נהלים פולשניים וחוקיים"
העיתון הביא גם עדות מפי בודק תכנים של פייסבוק אירופה, שעל פי טענותיו, החוזה שלו כולל "זכות לנטר ולתעד את הפעילות שלו ברשתות החברתיות, לרבות חשבון הפייסבוק האישי שלו, דוא"ל, שיחות טלפון ושימוש באינטרנט". עוד בחוזה, העובד הסכים לכאורה לעבור "חיפושים אישיים אקראיים בחפציו לרבות תיקים וברכב שלו, כל עוד הדבר נעשה במתחם משרדי החברה".
עובד נוסף לשעבר, גילה שתקליטורים הושארו בתור "מלכודות" לבחינת הכנות והמהימנות של העובדים. "אם מוצאים USB חייבים להחזיר אותו מיד", אמר העובד לשעבר. "אם תכניסו אותו למחשב, תופיע לכם התרעה על המסך ותלוו אל מחוץ לבניין. כולם פראנואידים. כשדיברנו בהודעות, השתמשנו בקודים כדי לדבר על העבודה, או נפגשנו באופן פרטי".
על פי הדיווח, חברות שוכרות גם סוכנויות חיצוניות למעקב אחרי העובדים שלהן. אחת החברות, פינקרטון, טוענת שגוגל ופייסבוק נמצאות בין הלקוחות שלה. בין השירותים שהציעה, מציעה פינקרטון לשגר חוקרים לבתי קפה או מסעדות ליד הקמפוס של החברה, כדי לצותת אחרי שיחות של עובדים.
"אם אנחנו שומעים על מוצר חדש, יוזמות עסקיות חדשות או משהו שקשור למניות, אנחנו מדווחים למחלקת האבטחה של החברה", אומר דייוידדבארי, מנהל פינקרטון. לדבריו, ההתמקדות היא בגניבת קניין רוחני או שימוש במידע פנים.
"הנהלים האלו נפוצים, רחבים, פולשניים וחוקיים", מודה אל גיארדי, מנהל ויועץ במרכז סטנפורד לאינטרנט וחברה.