אורבוטק: המדינה תקבל רק כמה עשרות מיליוני דולרים במסים
מאחר שמדובר במכירת מניות, המיסוי הרלוונטי מתבצע לא על החברה עצמה אלא על בעלי המניות. בני הזוג ריכטר שייסדו את אורבוטק צפויים להרוויח כ-185 מיליון דולר, ולשלם מס של 36-45 מיליון דולר
למרות היקפה של עסקת מכירת אורבוטק לחברה האמריקאית קלה-טנקור ב-3.4 מיליארד דולר, המדינה תסתפק במסים של כמה עשרות מיליוני דולרים בלבד. מאחר והעסקה המדוברת היא עסקה של מכירת מניות, המיסוי הרלוונטי מתבצע לא על החברה עצמה, אלא על בעלי המניות.
אולם, מאחר ובעלי מניות זרים פטורים מתשלום מס בארץ (ובדר"כ משלמים בארצם), כמו גם גופים מוסדיים כמו מנורה או כלל המחזיקים את החסכונות ארוכי הטווח של הציבור פטורים ממס, רק בעלי המניות הפרטיים יידרשו לשלם מס רווחי הון על הרווחים שלהם.
אורבוטק נמכרת תמורת 3.4 מיליארד דולר
משום כך, רק כמה עשרות מיליוני דולרים יגיעו לקופת רשות המסים כתוצאה מהעסקה. מס רווחי הון עומד על 25% (אם היה בעל מניות מהותי שמחזיק מעל ל-10% בחברה, הוא היה נדרש לשלם 30% מס), אולם עד שנת 2012 שיעור המס עמד על 20%. לכן, במקרה של החזקת מניות מהתקופה שלפני 2012, שיעור המס יהיה יחסי - בין 20% ל-25%.
בעלי המניות הישראלים הבולטים הם בני הזוג יהודית וקובי ריכטר, שייסדו את החברה ומחזיקים במצטבר ב-5.4% מהמניות, כך שהם צפויים להרוויח מהמכירה כמעט 185 מיליון דולר, ולשלם על כך מס של בין 36 ל-45 מיליון דולר. מלבדם, מחזיק יוחאי ריכטר ב-2.1% מהמניות. הוא צפוי להרוויח מעל ל-70 מיליון דולר, ולשלם בין 14 ל-17.5 מיליון דולר.
יתר נושאי המשרה הישראלים שמחזיקים במניות, צפויים להרוויח מעל ל-22 מיליון דולר, אולם מאחר והמס הוא רק על הרווח עצמו, כלומר על מחיר המניה בעת המכירה פחות מחיר המניה בעת רכישתה, קיים קושי לחשב כמה בדיוק ישלמו. כעת, המס המקסימלי (מבלי לקזז את ההוצאות על המניות שנרכשו או את הפסדי ההון שיכול להיות שיש לאותם בעלי מניות), יכול להגיע לכ-5.5 מיליון דולר.
גם קבוצת דלק, שמחזיקה 2.5% ממניות החברה ותרוויח כ-80 מיליון דולר, תדרש לשלם על הרווחים שלה מס בשיעור של 23%.