המצלמה לא משקרת - דינמיקה של אחיות
כדי לנתח את היחסים המורכבים עם אחותה, סופי האריס-טיילור, צלמת מלונדון, החליטה לצלם אחיות. אחרי שצילמה 80 קבוצות של אחיות הגיעה לתובנות על המשמעות העמוקה שכל אחת נותנת לקשר הדם, מעבר לתחרות ולריבים על הבגדים
יחסים בין אחים הם דבר מורכב ויחסים בין אחיות הן דבר מורכב עוד יותר. סופי האריס-טיילור, צלמת מלונדון, החליטה לקחת את הנושא הזה ולחקור אותו דרך המצלמה. "אני תמיד מנסה לתפוס איזו היבט מיוחד של אנשים ולעיתים מתמקדת בנושאים מסויימים", היא אומרת. "העבודה שלי היא לעיתים קרובות על מערכות יחסים, בין אם זו מערכת יחסים שלנו עם עצמנו או מערכת יחסים בין אנשים".
העבודה על סדרת צילומי האחיות נמשכה כשנתיים. "כאשר התחלתי את הפרויקט זה היה רק רעיון ולא ידעתי לאן הוא יתפתח", היא מספרת. "אבל שנתיים אחרי היו לי 80 צילומים של קבוצות של אחיות ובסופו של התהליך הוצאתי ספר עם 42 צילומים, בהוצאת Hoxton Mini Press".
איך עלה לך הרעיון לצילומים של אחיות?
"במשך שנים הרגשתי לחץ בנוגע ליחסים שיש לי עם אחותי היחידה שמסיבות רבות לא היה לנו קשר טבעי של אחיות. הרגשתי צורך לחקור את הדינמיקה שיש בין אחיות. יש לי אחות שמבוגרת ממני ב-20 חודשים. כמו כל מערכת יחסים גם הקשר בינינו משתנה כל הזמן ולאחרונה היינו קצת יותר בקשר. דברים שקרו בינינו בגיל ההתבגרות גרמו לנו לריחוק מסוים, ואם אהיה לגמרי כנה אומר שאני לא חושבת שעדיין יצרנו מערכת יחסים נאותה של שתי נשים בוגרות".
למה רק אחיות ולא אחים?
"הרבה מהעבודה שלי נובעת מהחוויות האישיות שלי ואני חושבת שעצם זה שאין לי אח גרם לכך שהתמקדתי רק ביחסים בין אחיות. אני לא רוצה להכליל אבל לדעתי מערכות יחסים נשיות הן הרבה יותר אינטימיות ממערכות יחסים בין גברים. אני חושבת שזה נובע מכך שמעודדים בנות מגיל צעיר לדבר על הרגשות שלהן יותר מאשר מעודדים בנים לכך. זו כנראה הסיבה שמערכות יחסים נשיות הן מורכבות ורגשיות יותר כי נשים מאפשרות לעצמן קשר רגשי".
האריס-טיילור הגיעה לנשים דרך עמודי האינסטגרם והפייסבוק שלה. כל צילום נמשך בין עשר דקות לשעה, ולדבריה "זה תלוי בכמה הנשים הרגישו בנוח מול המצלמה וכמה דיברנו במהלך הצילומים. הראיונות עם האחיות נמשכו רבע שעה עד שעה אבל אלה היו שיחות ולא ראיונות רשמיים, אני חושבת שככה מקבלים את התוצאה הכי טובה".
מה למדת על הקשר בין אחיות במהלך הצילומים?
"בשיחות ביניהן היה הרבה צחוק ודמעות, חלקן מסיימות אחת לשנייה את המשפטים וגם מתווכחות - כל זה קורה תוך דקות. אני לא חושבת שהדברים האלו קורים במערכת יחסים אחרת. כמובן שיש את האלמנטים האלו גם בין חברות אבל אצל אחיות יש קשר ביולוגי מוצק שבסופו של דבר מחבר ביניהן ומגביר את כל הרגשות. משמעות הדבר היא שבכל מערכת יחסים יש דימיון אבל עדיין יש פה משהו יחודי.
"היו גם הרבה דברים טיפשיים ומצחיקים כמו שיחות על מי גנבה למי בגדים ולמי ההורים הרשו לחזור הביתה מאוחר מבילוי, אבל הדבר המעניין מבחינתי היה לראות איך כל אחת פירשה בצורה שונה את זיכרונות העבר. כמובן שבגילאים מבוגרים יותר השיחות אחרות ונראה שכאשר הנשים הפכו לאימהות הקשר ביניהן התחזק.
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
"אצל אחיות שקרובות בגיל ההרגשה הייתה שהמתח ביניהן גדול יותר. כנראה בגלל תחושת התחרות, הרגש והציפיות, שלא לדבר על התנגשויות אישיות. היה נראה לי שככל שיש יותר אחיות במשפחה, שלוש ומעלה, נראה שהקשר פחות אינטנסיבי, אולי כי תמיד יש מישהי שמתווכת בין כולן.
"בנוסף, הרגשתי שמוות של קרוב משפחה גרם לקרבה רבה יותר בין האחיות ולמרות כל זאת יש אחיות בכל מקום בעולם שהעדיפו לסגור את הדלת אחת לשנייה ולא להיות בקשר".
אילו תגובות קיבלת?
"חשבתי שהנושא לא הכי מקורי אבל זה נושא אוניברסלי ונגיש. הרבה אנשים שלחו לי הודעות ושיתפו אותי בסיפור האישי שלהם וזה היה נהדר. רוב העבודה שלי נובעת מתוך צורך של חקירה עצמית ואם העבודה שלי יכולה לגרום משהו לאנשים אחרים זה גורם לי להרגיש קצת פחות אנוכית".