הפרקליטות שוקלת לערער על זיכוי אלון חסן: "שלושה הורשעו על בסיס אותן ראיות"
השופט שזיכה את יו"ר ועד העובדים לשעבר אמנם הטיח בפרקליטות ביקורת נוקבת, אך אנשיה טוענים כי עדי המדינה העידו רק לגבי חלק קטן מהראיות שהיו בידיהם. "על פניו פסק הדין סוטה מהלכות בית המשפט העליון", הסבירו
הזיכוי המהדהד של אלון חסן, יו"ר ועד עובדי נמל אשדוד לשעבר, מעורר תגובה לא נוחה בפרקליטות המדינה. נציגיה הבהירו הערב (יום ה') כי הם שוקלים לערער על הזיכוי, ונימקו זאת בעובדה שהיו בידם ראיות ישירות רבות לעבירות המיוחסות לו, אך עדי המדינה העידו רק על חלק קטן מהן.
עוד טענו בפרקליטות כי לא ניתן להתעלם מכך ששלושה נאשמים הודו והורשעו בעבר נוכח אותה מסכת עובדתית. "אנו שוקלים ברצינות לערער. על פניו פסק הדין סוטה מהלכות בית המשפט העליון".
פרקליטות מחוז דרום מסרה בתגובה להכרעת הדין כי "כתב האישום הוגש מלכתחילה לאחר שהפרקליטות סברה שקיים סיכוי סביר להרשעת המעורבים בעבירות המיוחסות להם, ויש לזכור כי חלק מהמעורבים בפרשה הודו, נטלו אחריות והורשעו כבר בתחילת הדרך, ונידונו לעונשים משמעותיים. לאורך כל הדרך העמידה הפרקליטות לנגד עיניה את החשיבות הציבורית בהבאת הדברים להכרעה עובדתית, משפטית וערכית על ידי בית המשפט.
"בית המשפט פרש את חומרי הראיות שהוצגו בפניו באופן השונה מעמדת הפרקליטות, ובסופו של דבר קבע כי יש לזכות. זה תפקידו של בית המשפט וזאת השיטה. יודגש כי הפרקליטות בדקה את עצמה בכל שלב ושלב לאורך ההליך, מתוך מטרה לעשיית משפט אמת וצדק, ומתוך אמונה כי הראיות בתיק מהוות בסיס להרשעת הנאשמים. הפרקליטות תלמד את ההחלטה היטב ותבחן את כל האפשרויות המשפטיות העומדות בפניה".
העובדים בנמל: "הזיכוי טוב לכולנו"
מאז שהוגש נגדו כתב אישום, הפך חסן לעובד בסטטוס מושעה, שמקבל רק 50 אחוזים ממשכורתו. אם התיק נגדו ייסגר לחלוטין והפרקליטות לא תערער תוך 45 ימים, הוא יוכל להתחיל בהליך חזרה לעבודה בנמל במחלקה לציוד מכני שבה עבד.
דוד סודרי עובד בנמל אשדוד כבר 47 שנים במחלקת ים. הוא אמר: "אני שמח בשבילו שהוא יצא זכאי וזה טוב לכולנו. ידעתי שהוא דובר אמת". על הטענות לשחיתות אמר סודרי: "זה לא נראה לי, זה קנוניה של אלו שיושבים בממשלה".
לגבי סגיס אמר סודרי: "הוא עבד טוב עם העובדים, הוא לא על כל דבר הלך לבית המשפט. הוא ישב, דיבר עם העובדים ישר ולעניין על כל בעיה, ככה העבודה היתה זורמת, עכשיו יש בעיות. לא מדברים עם העובדים, ישר הולכים לבית משפט".
יוסי אלבה, עובד מחלקת ציוד מכני בנמל אשדוד, לא הופתע גם הוא מהזיכוי. "בפן האישי אני מכיר את אלון, וכל מה שיוחס לו זה יצא מעבר לכל פרופורציה. היו שם הגזמות והכל היה בדיה אחת גדולה. כולם ראו שהחקירה הייתה מזוהמת. אני שמח שהצדק יצא לאור, אני שמח בשמחתו והרבה עובדים בנמל שמחים בשמחתו". אלבה אמר כי הזיכוי היה שיחת היום בנמל. "רוב העובדים מחכים לו".
השופט: "קיים ספק סביר"
הכרעת הדין של השופט יואל עדן כללה ביקורת על הפרקליטות. הוא טען כי "חלק מטענות ההגנה המרכזיות היו כי הטענות נגד חסן נבעו ממאבקי כוחות ואינטרסים. החקירה, שבשלב מסוים עמד בראשה ערן מלכה (קצין המשטרה לשעבר שמרצה שבע שנות מאסר בגין מעורבותו בפרשת רונאל פישר) הייתה מוטל. הנטל המוטל על המאשימה הוא מעל ספק סביר. מסכת הראיות שבפניי מקיימת ספק סביר".
במרץ 2016 הוגשו שישה כתבי אישום נגד חסן, ארבעה שותפיו העסקיים וחברה בבעלות בני משפחתו של חסן ומקורביו. בכתב האישום באחד מתיקי הדגל שניהלה פרקליטות מחוז דרום בשנתיים האחרונות צוין כי חסן ומרבית הנאשמים האחרים הפיקו טובות הנאה אסורות בהיקף של מיליוני שקלים מפעילות תפעולית בתחומי נמל אשדוד בין השנים 2013-2010.
עוד נטען אז כי טובות ההנאה הושגו על ידי ניצול מעמדו של חסן להשגת התקשרויות כספיות פסולות לחברת "דנה לוגיסטיקה", שבבעלות בני משפחתו. הפרקליטות טענה כי חסן ומנכ"ל הנמל לשעבר שוקי סגיס אפשרו לחברה לפעול בתוך נמל אשדוד לקידום תועלתם הכספית של יו"ר ועד העובדים לשעבר ומקורביו, תוך הסוואת הקשר בין חסן לחברה.
חסן וסגיס פעלו לפי האישום בניגוד עניינים חריף ביחס לתפקידם הציבורי ובמרמה כדי ש"דנה לוגיסטיקה" תקבל חוזים ועבודות מלקוחות מובילים בנמל. לטענת הפרקליטות, כל הנאשמים ניצלו את תלותם הכלכלית של לקוחות בנמל ובוועד העבודים, והציגו בכזב את חברת "דנה לוגיסטיקה" כגורם ששכירת שירותיו הכרחית לפתרון בעיותיהם של לקוחות הנמל מול הנמל וועד העובדים שלו.
התקשרויות אלה, שהלקוחות נאלצו לעשות עם "דנה לוגיסטיקה", הזרימו לקופת החברה יותר מ-22 מיליון שקל, שהועברו בחלקם לחסן באמצעות עסקיו הפרטיים, ואף שימשו חלק מהנאשמים לעסקאות בינלאומיות של סחר בדלק גנוב וכן להלבנת הון. בכתב האישום תואר חסן כמי שעמד בראש ועד העובדים הגדול והמשפיע בנמל.