קשב וריכוז בחופש: דילמת הטיפול התרופתי
הילדים נחים מהלימודים, החוגים, המבחנים והעומס של היום-יום, אבל מה לגבי ילדים עם הפרעות קשב וריכוז בחופש? האם כדאי לתת להם הפסקה גם מהטיפול התרופתי? מומחה לנוירולוגית ילדים מסביר
הורים רבים לילדים עם הפרעות קשב וריכוז מתלבטים אם להניח לשגרת הטיפול התרופתי במהלך החופש. לטענתם, הילד לא במסגרת בית הספר או גן, ולכן זה בסדר מבחינתם שהוא לא יהיה בריכוז שיא. אבל האם מדובר רק בלימודים? "המיתוס הנפוץ, שיש צורך לעשות הפסקות בטיפול התרופתי כדי לאפשר לגוף להתאושש או לאפשר לילד ללמוד מניסיון ללא טיפול אינו תקף", אומר ד"ר אריה אשכנזי, מומחה לנוירולוגית ילדים ורפואת ילדים, סגן מנהלת המכון להתפתחות הילד ע"ש ויינברג, בי"ח לילדים ע"ש אדמונד ולילי ספרא.
"כשהורה אומר לי שהוא יכול להתמודד עם התנהגותו של הילד, תשובתי לטיעון זה היא שטובת הילד היא הנקודה המכרעת בשיקול האם הילד זקוק לטיפול תרופתי רציף.
לדברי פרופ' אשכנזי, "הפרעת קשב וריכוז מתקיימת 24 שעות ביממה, וברוב המקרים יש לטפל בה שבעה ימים בשבוע כולל שבתות וחגים. חשבו לרגע על חולי סוכרת, האם הם מפסיקים לקחת את האינסולין בסופי שבוע? האם אנשים הסובלים מיתר לחץ דם מפסיקים את הטיפול התרופתי בחופשות?"
איך זה משפיע על ההתנהלות בבית כשמפסיקים לילדים את הטיפול התרופתי בחופש?
"הפרעת קשב וריכוז מפריעה לילדים הסובלים ממנה, ברוב המקרים, גם בפעילות שמחוץ לבית הספר. כאשר ילדים אלו אינם מטופלים הם עלולים להשתעמם בקלות ולדרוש מההורים 'לבדר' אותם ללא הפוגה.
"ילדים אלה נוטים לעבור במהירות מעיסוק לעיסוק, עלולים להציק לכלב או חתול הנמצאים בבית, ולעיתים קרובות הם יוזמים מריבות עם אחים או אחיות או חברים הבאים לבקר וברוב המקרים ההורה צריך להפריד בין הילדים.
"התנהלות זו עלולה להעכיר את האווירה בבית, בעיקר כשיש חילוקי דעות בין ההורים כיצד יש להתמודד עם הבעיות שמתעוררות כשהילד אינו מטופל בתרופות. ילדים שאינם מטופלים באמצעות תרופות מתקשים להעסיק את עצמם ברצף, להתמיד במשחקי חשיבה או בקריאת ספרים. הם יכולים לבלות שעות ארוכות במשחקי מחשב, כיוון שמשחקים אלו נותנים להם תחושה של תנועה מתמדת".
קראו עוד:
התזונה שעשויה למנוע עצירות אצל ילדים
הצלם שמנציח את המציאות של ילדי ישראל
איך מרגיש ילד שאינו מטופל באופן קבוע?
"הטיפול התרופתי בהפרעות קשב וריכוז לא נועד רק לשפר את היכולת האקדמית בבית הספר. ביטחון ודימוי עצמי מתפתחים בגיל צעיר ואסור להחמיץ את חלון ההזדמנויות הזה. ילד שאינו מטופל בתרופות זקוק להדרכה והכוונה לעיתים קרובות גם מחוץ לבית הספר.
"הוא עלול להתקשות באינטרקציה עם חברים, למשל מתקשה לחכות לתורו, מתקשה לחלוק את הצעצועים שלו, צועק ומתרוצץ. ילדים שהפרעת הקשב והריכוז שלהם מאוזנת באמצעות טיפול תרופתי שולטים במעשיהם, נהנים יותר מקשרים עם חברים וכתוצאה מכך הדימוי העצמי שלהם משתפר.
"ילד שהפרעת הקשב והריכוז שלו, ADHD, מאוזנת באמצעות טיפול תרופתי, הינו ילד שמרגיש טוב יותר עם עצמו. ההרגשה הטובה שלו עם עצמו מאפשרת להורים ליהנות מחברתו, וכתוצאה מכך האווירה בבית נעימה יותר והיחסים בין ההורים טובים יותר".
באילו מקרים אפשר להפסיק לקחת תרופות במהלך חופשות?
"ישנם כמובן מקרים יוצאים מן הכלל שבהם ניתן להפחית את המינון ולעיתים אפשר להפסיק אותו כשהילד נמצא מחוץ לבית הספר. במידה והטיפול אינו מתאים לילד או שישנן תופעות לוואי, מומלץ להיוועץ עם הרופא. קיימת חשיבות רבה להתאמת הטיפול בהפרעת קשב לאורח החיים של המטופל.
"הטיפול בהפרעת קשב וריכוז צריך להיות הוליסטי, כשהמרכיב התרופתי מהווה חלק משמעותי ממנו. כל ילד הינו ישות נפרדת ולכן יש למצוא עבורו את השילוב האופטימלי שאינו מתאים בהכרח לילד אחר".
מה כדאי להורים לעשות במהלך החופש כדי להקל על ילדים עם הפרעות קשב וריכוז?
"לדאוג לרשימה של כללים שיהיו רשומים במקום בולט. הילד יוכל להירגע כאשר הוא יודע מה מצופה ממנו. חשוב לקבוע את הכללים יחד עם הילד כדי שהוא יהיה חלק מההחלטה כך שלא יוכל להתלונן - 'לא ידעתי, זה לא פייר', וצריך לחזור על הכללים יותר מפעם אחת.
"בנוסף, חשוב להיות עקבי בהצבת גבולות. הן צריכות להיות פשוטות ואין צורך להסתבך בדיונים. יש לדאוג לסדר יום קבוע ככל האפשר גם בחופש, ואם עומד להיות שינוי הקפידו על הקדמות והכנות מראש כדי שהילד יהיה מוכן וכאשר זה עומד לקרות פשוט להכריז על כך.
"אפשר להיות יצרתיים - ילדים אוהבים לשחק ושונאים להיות משועממים, אתגרו אותם במשחקי חשיבה. פעילות ספורט חשובה ביותר מעבר להיותה מהנה היא גם ממריצה נוירוטרנסמיטרים מסוימים במוח שמועילים לריכוז. פעילויות כאלה הן העיסוק באמנויות לחימה שונות, פעילויות של ספורט אישי או קבוצתי ועוד.
"חשוב גם לאפשר שעות שינה מלאות. רצוי להתאים זאת לילד ולדאוג שזה יקרה בשעות קבועות. חריגות בשעות השינה עשויות לפגוע בתפקוד הילד ולאו דווקא בכאלה הסובלים מהפרעת קשב".
60 שניות על הפרעות קשה וריכוז: