נתניהו: "נוציא את המסתננים מדרום ת"א ונביא אותם למושבים ולקיבוצים"
בסרטון שפרסם בעמוד הפייסבוק שלו התייחס ראש הממשלה למתווה שהושג מול האו"ם, שמבטל את תוכנית גירוש מבקשי המקלט. ראשי מועצות בתגובה: "אמירה אומללה". השרה רגב בביקורת נדירה: "ויתור על עקרונות מדיניות ההגירה". באיטליה ובגרמניה הכחישו את טענת נתניהו: "לא קשורים להסכם בין ישראל לנציבות הפליטים"
ראש הממשלה בנימין נתניהו פרסם הערב (יום ב') סרטון שבו התייחס לביטול תוכנית מבקשי המקלט, שנולד כתוצאה מהמתווה שהושג בין הממשלה לנציבות האו"ם לפליטים. "אנחנו נוציא את המסתננים מדרום תל אביב, נביא אותם למושבים, לקיבוצים, ליישובים החזקים, כדי שהנטל לא ייפול על שכונות המצוקה. את הכסף שנחסוך, וזה הרבה, אנחנו נשקיע בשיקום דרום תל אביב", אמר.
במסגרת ההבנות המשותפות תפעל נציבות האו"ם לפליטים, באמצעות הסדרים עם מדינות מערביות שונות, בהן גרמניה ואיטליה, ליציאה מישראל של לכל הפחות 16,250 מהגרים, ואילו ישראל תסדיר את מעמדם של אוכלוסיות מוגנות שמרביתן ממילא היו נשארות בישראל.
ואולם משרד החוץ האיטלקי הכחיש שבין ישראל לאיטליה הושג הסכם על העברת מבקשי מקלט לתחומה, כמו שטוענת ישראל. מהמשרד נמסר: "אין שום הסכם עם איטליה במסגרת ההסכם הד-צדדי בין ישראל לנציבות האו"ם לענייני פליטים".
ב"לה רפובליקה" דיווחו שמעט אחרי ההכחשה האיטלקית נמסרה הבהרה מלשכת נתניהו: גורם בסביבתו הסביר לסוכנות הידיעות האיטלקית Ansa כי "איטליה הייתה רק דוגמה – ראש הממשלה לא התכוון באופן ספציפי למדינה הזו".
בגרמניה, עוד מדינה שהוזכרה על ידי נתניהו ככזו שתקלוט מבקשי מקלט מישראל, שללו את הדברים. "גרמניה עמדה בכל מחויבויותיה ההומניטריות בשנים האחרונות, כולל בקליטת פליטים כחלק מתכניות יישוב מחדש, ותמשיך לעשות כן גם בעתיד. בקשה קונקרטית לקליטת פליטים אפריקנים מישראל בגרמניה, במסגרת תוכנית יישוב מחדש של נציבות האו"ם לפליטים, איננה מוכרת לנו".
נתניהו אמר בסרטון: "אני שותף מלא לרצון להוציא מכאן את כל המסתננים, לכן הבאתי הסכם שמוציא את המסתננים למדינה שלישית. אבל לפעמים יש הפתעות: המדינה השלישית לא עמדה בלחצים, והיא נסוגה מן ההסכם. לכן הייתי צריך להביא הסכם חדש, טוב יותר. ההסכם החדש מוציא כ-16 אלף איש, לעומת ההסכם עם המדינה השלישית שהיה מוציא כ-14 אלף. אלה שיישארו, יישארו כאן במעמד זמני לחמש השנים הקרובות".
ראשי מועצות לא נותרו אדישים לדברי נתניהו. "זו אמירה אומללה שלא מתמודדת עם הבעיה", מסרו ראש המועצה האזורית מרחבים שי חג'ג' וראש המועצה האזורית שדות נגב תמיר עידאן. השניים הוסיפו: "אין טעם באמירות מסוג זה. אנחנו מבינים את הצורך לפתור את בעיית המסתננים, לא כלאחר יד ולא על חשבונם של המושבים והקיבוצים הנאבקים בבעיות כלכליות קשות. אדוני ראש הממשלה, נגמרה תקופת סאלח".
מזכ"ל התנועה הקיבוצית, ניר מאיר: "אני מזכיר לכבוד ראש הממשלה נתניהו את יוזמת התאחדות חקלאי ישראל מלפני כעשור, אז הציעו להביא את מבקשי המקלט במקום עובדים זרים.
"הנושא עלה אז בוועדה לענייני פליטים בכנסת ואלי ישי, שהיה שר הפנים, הטיל וטו. ישראל מתנהלת כחברה ניאו-ליברלית, וכמי שמוביל את המדיניות הזו, נתניהו יודע היטב כי הממשלה אינה יכולה לכפות על אף אזרח שוב דבר, אך יש בכוחה להציע תכנית הגיונית שתייצר פתרונות ולא בעיות. אני שב וקורא לנתניהו ולממשלתו לשקם מיידית את דרום תל אביב, גם שם נשמח להיות חלק מהפתרון".
ביקורת נדירה נגד נתניהו בליכוד
במקביל, בליכוד נשמעה ביקורת נדירה נגד נתניהו ברקע המתווה החדש. "ההחלטה שפורסמה היום דרמטית ואני בהחלט מודאגת מהוויתור המהיר על פניו, על עקרונות היסוד של מדיניות ההגירה של הממשלה", אמרה שרת התרבות מירי רגב.
רגב הוסיפה: "כידוע לא מדובר בפליטים אלא באנשים שהסתננו באופן לא חוקי. לכן ההתדיינות עם נציבות האו"ם לפליטים לטעמי היא לא במקום. גם התוצאה הסופית, על פיה עשרות אלפי מסתננים יישארו בישראל, מדאיגה מאוד מבחינת הזהות של המדינה והמרקם החברתי שלה. הם הרי לא יגורו בשיכון ל', רמת אביב או כפר שמריהו, אלא בפריפריה החברתית והגיאוגרפית של ישראל ויסבו לה נזקים רבים כפי שקורה עד היום בדרום תל אביב".
לביקורת של רגב הצטרפו ח"כ יואב קיש וח"כ אורן חזן, שתקפו אף הם את ההחלטה.
שרת המשפטים איילת שקד אמרה כי "בניגוד לתדרוכים, לא הייתי שותפה להסכם ולא זומנתי לאף ישיבה בנושא אצל ראש הממשלה. לא ידעתי כלל שהמתווה נחתם ואושר. כן ידעתי על הכוונה ועל המגעים. אני מצפה ממי שעמל על המתווה שייקח עליו אחריות. לגופו של עניין, מדינת ישראל לא צריכה להשלים עם השארתם של מסתננים שנכנסו לכאן שלא כחוק. ראוי להביא את ההסכם על כל פרטיו לדיון ואישרור בממשלה". מוקדם יותר פורסם כי גורמים משפטיים נתנו גיבוי למתווה ונימקו את יתרונותיו.
שר החינוך נפתלי בנט הסביר אף הוא את התנגדותו למתווה, שלדבריו "יהפוך את ישראל לגן עדן למסתננים. הוא מהווה כניעה מוחלטת לקמפיין השקרי שהופץ בתקשורת בחודשים האחרונים. המתווה המקורי שגובש בממשלה בנושא המסתננים מוסרי וצודק, ויש לפעול על פיו בלבד: פליטים ממקומות סכנה - ייקלטו בישראל, מסתנני עבודה - יוחזרו".
לפני כמה חודשים נתניהו נשמע נחוש בקשר לסגירת מתקן חולות ולהסכם עם המדינות השלישיות - כשאמר כי "ההוצאה הזאת מתבצעת תודות להסכם בינלאומי שהשגתי, שמאפשר לנו, מתוך 40 אלף המסתננים שנותרו, להוציא אותם ללא הסכמתם. זה דבר מאוד חשוב. הדבר הזה מאפשר לנו בהמשך ליתר את מתקן 'חולות' ולהפנות חלק מהמשאבים הגדולים שאנחנו מפנים לשם לפקחים ולהוצאה מוגברת. ולכן יש פה הצלחה אבל המטרה שלנו היא להמשיך להוציא ולהוציא אפילו יותר, באופן משמעותי יותר ממה שהוצאנו עד היום".
בוועדת השרים בחודש ספטמבר אמר ראש הממשלה לתושבי דרום תל אביב שזומנו לישיבה: "אנחנו כאן כדי להיפגש כל כמה שבועות במטרה לנסות להקל על המצוקה של תושבי דרום תל אביב ומקומות אחרים בארץ בשל בעיית המסתננים הבלתי חוקיים. היעד הראשון והמרכזי שלנו הוא להוציא כמה שיותר מהם
מתחומה של מדינת ישראל. אין להם זכות להיות פה, הם לא צריכים להיות פה, ובעזרת המאמץ שנעשה כאן במשותף - חלק לא מבוטל מהם לא יהיו. נדון גם בשאר הדברים אבל זו המשימה הראשונה, ואני שמח לראות אתכם כאן".
בסיור שערך בשכונות הדגיש: "יש לנו מדיניות מאוד ברורה, אנחנו עוסקים במסתננים בלתי חוקיים וזו זכותה של ישראל להוציא אותם". הוא אף התחייב: "יחד עם השר לביטחון פנים ושרת התרבות נעשה אכיפה הרבה יותר חזקה מול המעסיקים והמסתננים הבלתי חוקיים".