מצעד החיים באושוויץ: "החוק הפולני מטיל עננה על השואה"
נשיא המדינה וראשי מערכת הביטחון, יחד עם אלפי בני נוער מרחבי העולם, יגיעו לאושוויץ ביום חמישי לצעוד במצעד החיים המתקיים זו השנה ה-30. הרב הראשי לשעבר וניצול השואה, ישראל מאיר לאו, אומר לאולפן ynet כי החוק הפולני מציב "חומה גבוהה" בין פולין לישראל ומזהיר מהשסע בחברה הישראלית: "לא למדנו לחיות ביחד"
"אנחנו אלופים בלמות יחד. בכל הנוגע ללחיות ביחד, עוד לא עברנו טירונות". כך אמר הבוקר (ג') בריאיון לאולפן ynet הרב הראשי לישראל לשעבר, ישראל מאיר לאו, לקראת מצעד החיים במחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו שיתקיים ביום חמישי הקרוב, במסגרת אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
המצעד מתקיים זו השנה ה-30 במספר ברקע חגיגות ה-70 לעצמאותה של מדינת ישראל. את המשלחת יוביל נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין יחד עם כל ראשי מערכת הביטחון הישראלית: הרמטכ"ל גדי איזנקוט, מפכ"ל המשטרה רוני אלשיך, ראש השב"כ נדב ארגמן וראש המוסד יוסי כהן. לצידם יצעד נשיא פולין אנדז'יי דודה.
קראו עוד בערוץ היהדות :
- מסכת נשים: הדתיות שהחליטו לכתוב ספרות קודש
- דתי בהפסקה: הלקסיקון שרק דתיים יבינו
- תלונה למשטרה: רכבו של ברלנד סיכן חיים
יותר מ-12 אלף בני נוער מרחבי העולם צפויים להשתתף במצעד והם יגיעו מ-41 מדינות שונות, בהן ארגנטינה, קנדה, צ'ילה, ארה"ב, בריטניה, מרוקו ולראשונה גם מיפן. יחד עמם יצעדו במסלול מאושוויץ לבירקנאו לאורך 3 ק"מ גם משלחת כבוד של 70 ניצולי שואה ויותר מ-50 שגרירים מרחבי העולם בהובלת שגריר ישראל באו"ם דני דנון. בנוסף, משלחת של קבוצת הכדורגל האנגלית צ'לסי תשתתף במצעד.
הרב לאו, ניצול שואה בעצמו, מלווה את המצעד מיומו הראשון. הוא מבהיר בריאיון כי החוק הפולני, שמטיל עונש מאסר למי שיזכיר את המונח "מחנות השמדה פולניים" או ירמוז שפולין סייעה בדרך כזו או אחרת לפשעי גרמניה הנאצית, לא יעיב על המצעד, אך הוא בכלל נמצא בתודעה.
"אם חשבנו שנושא השואה הולך ונשכח ויש סכנה שיירד לתהום, מתברר שיש התעניינות שהולכת וגוברת, מסיבות שונות. כמובן שהחוק הפולני הפעם בולט וזו לא פעם ראשונה שנשיא פולין משתתף במצעד, אבל יש לו משמעות מיוחדת", מסביר לאו המשמש גם כיו"ר מועצת "יד ושם".
"החוק הפולני מטיל עננה בכלל על נושא השואה וגם על היחסים של העם היהודי עם העם הפולני, יחסים בעלי שורשים מאוד עמוקים ורחבים", מוסיף לאו. "מספר היהודים בפולין עד השואה היה הגדול באירופה, כ-3.5 מיליון בקירוב. היחסים התערערו במידה רבה בהצעת החוק הזאת, שאני מבין את שורשיה ואת הנימוקים שעומדים מאחוריה, אבל זה פגע בצורה כזו שהיה נראה כאילו חומה גבוהה הולכת שוב ומתרוממת בינינו לבינם".
החוק הפולני, שעליו כבר חתם הנשיא דודה, הוקפא לעת עתה כדי לעבור בחינה מחדש של בית המשפט במדינה. לאו בירך על המהלך, אך מסביר: "בסופו של דבר פגעו הפולנים בעצמם. הם לא פגעו בנו, לא בעם היהודי ובוודאי לא בהווה. הם פגעו לדעתי באזכור של קשר כלשהו בין העם הפולני לבין השואה, והכול התחיל מהתבטאות אומללה של הנשיא אובמה שדיבר על מחנות השמדה פולניים, אלה היו כמובן מחנות השמדה גרמניים על אדמת פולין".
הרב לאו גם מתריע בפני השסע בחברה הישראלית. "אנחנו אלופים בלדעת למות יחד חרף כל ההבדלים. דתיים או לא דתיים, אשכנזים או ספרדים. אנחנו מאוד מתקשים לחיות ביחד. השסע העדתי פוחת והולך, אך השסע על רקע השקפת עולם, דתי יותר או פחות, אכן קיים וצריך לדעת להתגבר עליו וצריך ללמוד את לקחי השואה שלא רק למות ביחד אלא לדעת לחיות ביחד", אומר הרב.
לדבריו, "כשאיים עלינו אויב מבחוץ ערב כל מלחמות ישראל, הסתלקו כל הפערים והניגודים וירדו לטמיון. ברגע שנדמו התותחים התחילו המוזות של המחלוקות לצוף מחדש. אז בואו נזכור שאנחנו בכל זאת מדינה יהודית אחת בתוך מזרח תיכון גועש הזה וכל זמן שאנחנו עומדים במצב כזה, אנו צריכים להסיט הצידה את כל חילוקי הדעות או לפחות להתייחס כלפיהם בהבנה, בסולידריות ובתחושה שאין לנו בית אחר ולא מדינה אחרת וצריך לדעת לחיות ביחד".