נבחנתם במכון מיון? יש לכם זכות לראות את התוצאות
מחלקת האכיפה ברשות להגנת הפרטיות הוציאה מכתב הבהרה למכון המיון קינן שפי בעקבות תלונות של מועמדים שלא אפשרו להם לעיין בתוצאות המבחנים שלהם. ברשות הבהירו כי גם אם לא נמסרת חוות דעת למעביד, מכוני המיון חייבים לאפשר גישה למועמדים
יש לכם זכויות על המידע שלכם: במחלקת האכיפה ברשות להגנת הפרטיות נפתח הליך פיקוח לבירור תלונות על הפרה לכאורה של החוק על-ידי מכון המיון קינן שפי. במכתב הבהרה שנשלח למכון נכתב כי חובתו של המכון לאפשר למועמד "עיון בחוות דעת, סיכום או שקלול של מבחנים הכוללים מידע אודותיו, גם אם לא נמסרו למעסיק המזמין".
עוד על זכויות עובדים
המשמעות היא שמכוני המיון חייבים לאפשר למועמדים אשר עוברים אצלם הערכה או מבחני מיון, גישה למידע ולתוצאות, גם אם לא נמשך תהליך המיון ולא נמסרה חוות דעת למעסיק שהזמין את המבחנים.
במכתב ציינו גורמי האכיפה ברשות כי "מניעת מתן זכות העיון הינה בלתי חוקית ואסורה, והינה עבירה מינהלית, שדינה קנס בסך 15,000 שקל". ברשות בחרו שלא הטיל קנס בשלב זה על המכון, אך הזהירו כי "ככל והרשות תמצא לנכון, בסמכותה לנקוט אמצעי בקרה ואכיפה לבדיקת קיום הוראות החוק, לרבות באמצעות קיום פיקוח במשרדי החברה, חדירה לחומרי מחשב ואכיפת הדין בהתאם לממצאים".
ברשות להגנת הפרטיות מסרו כי הם קיבלו לא מעט פניות בנוגע לאי מתן זכות העיון בחוות דעת במכוני מיון של מועמדים, לכן נשלח המכתב למכון קינן שפי, בה הובהרה עמדתה של הרשות. עמדה אשר כדאי שיכירו גם עשרות אלפי מחפשי עבודה העוברים מבדקי במכוני מיון חיצוניים בכל שנה.
המכונים התנגדו אך לעובדים ניתנה הזכות לעיון
ב-28.2.2012 פרסם רשם מאגרי המידע את הנחיה 2/2012, העוסקת בדרך היישום של חוק הגנת הפרטיות על הליכי המיון. בין היתר, מחייבת ההנחיה את המכונים להעביר למועמדים את כל המידע שנצבר לגביהם במבחני המיון, לרבות חוות הדעת המקצועיות. כמו כן נקבע בה, כי חתימת מועמד על טופס ויתור על זכות העיון אינה תקפה ואינה מחייבת את המועמד, למעט מספר מצומצם של מקרים, כמו סיכוי לנזק נפשי או לחשיפת סודות מסחריים.
מכוני המיון אדם מילא, בגישה שונה, טופ-שיא, פילת וקינן-שפי, שהתרעמו על כך שיצטרכו מעתה ואילך להעניק למועמדים זכות עיון מלאה בממצאיהם ובחוות דעתם, הגישו אז עתירה לביטול ההנחיה לבית המשפט לעניינים מנהליים בתל אביב.
במסגרת העתירה, הופנו הצדדים על ידי בית המשפט להידברות, אשר במסגרתה הסכימו מכוני המיון למחוק את העתירה, בכפוף לפרסום הבהרה לאופן יישום ההנחיה, כך שהפרטים שיימסרו למועמדים יהיו מצומצמים יותר.
הצדדים הסכימו לבסוף כי בעת מתן זכות העיון רשאים המעביד ומכון המיון להשמיט פרטים לגבי המעסיק ולגבי המשרה אליה נבחן, אם אין בהם מידע על הנבחן עצמו. את הנתונים על התכונות והאישיות של המועמדים – על המעבידים ומכוני המיון לחשוף בפני הנבחנים באופן מלא.
ברשות להגנת הפרטיות מסבירים כיצד ניתן ליישם את זכות העיון:
"יש לפנות בכתב בטופס בקשת עיון למעביד שהפנה את המבקש למכון המיון, ולבקש לעיין בחוות הדעת מאת מכון המיון. אם המידע מוחזק אצל המעביד, עליו לאפשר למבקש לעיין במידע אודותיו. המעביד אינו חייב לתת העתק מחוות הדעת, והוא ממלא אחר חובתו גם אם הוא מאפשר למבקש לעיין בחוות הדעת, ובלבד שתינתן למבקש אפשרות להעתיק את חוות הדעת במלואה בכתב ידו.
"אם המעביד מחזיק את המידע במכון המיון, עליו להפנות את המבקש למכון המיון, ולהורות למכון המיון לאפשר למבקש לעיין במידע. המבקש רשאי לפנות תחילה ישירות למכון המיון, וככל שזכות העיון תינתן על ידי מכון המיון, יתייתר הצורך לפנות גם למעביד.
"זכות העיון צריכה להינתן תוך 30 יום מהיום שנתקבלה הבקשה לעיון".
לא נמסרה תגובה מחברת קינן שפי.