לפתוח עסק חדש או לרכוש עסק חי? כך תדעו מה לבדוק
כמעט 2 מיליון גולשים חיפשו מודעות למכירת עסקים קיימים באתר יד 2 במהלך 2017, כאשר יותר מ-15 אלף מודעות כאלה פורסמו באתר במשך השנה. רכישת עסק קיים היא לכאורה פחות מסוכנת מהקמת עסק חדש, אך ישנם גם חסרונות לעסקה שכזאת, אותם כדאי להכיר
על פי נתוני אתר "יד 2", 1.93 מיליון גולשים חיפשו מודעות לרכישת "עסק חי" בשנת 2017. מדובר בעסקים פעילים שמוצעים למכירה בקטגוריות שונות, כאשר הפעילה ביותר מביניהן היא "בתי קפה ומסעדות", בה פורסמו 1,176 מודעות במהלך השנה. כיום מוצעים למכירה באתר יותר מ-1,600 עסקים. לפי הנתונים, בשנת 2017 הוצעו כ-15,237 עסקים, חלקם הגדול באמצעות מתווכים.
70 שנות עבודה: העסקים שהוקמו לפני המדינה
רוב המודעות באתר יד 2 מפרסמות עסקים למכירה במרכז הארץ, כאשר ת"א מובילה עם 963 מודעות ב-2017, ואחריה ראשון לציון (398 מודעות), ירושלים (318), חיפה (312) ופתח תקווה (247).
הקטגוריה הפעילה ביותר במכירת "עסק חי" באתר יד 2 היא, כאמור, בתי קפה ומסעדות בה פורסמו 1,176 מודעות ב-2017, ואחריה קטגוריות הזכיינות (576 מודעות), חנויות (550) ומזון (506).
מנגד, הביקוש הגדול ביותר הוא דווקא לקווי חלוקה. לרכישת עסק מסוג זה נרשמו 123,933 חיפושים במהלך 2017. לאחר מכן, בתי קפה (87,033 מחפשים ייחודיים), פיצוציות (72,688) וזכות ציבורית למונית (67,335).
מנתוני אתר יד 2 עולה כי כיום מוצעים למכירה באתר 15,237 נכסים כ"עסק חי". לדברי יבין גיל מור, מנכ"ל יד 2, מדובר בירידה יחסית לשנים קודמות. "אנחנו רואים שיש ביקוש גדול מאוד בקרב הגולשים לרכוש עסקים קטנים ובינוניים. אחת הסיבות לדעתנו היא הרצון של אותם גולשים לאתר הזדמנויות עסקיות, כלומר לקחת עסק פעיל שאולי נמצא בקשיים ולכן נמכר במחיר זול יותר, ולנסות להבריא אותו.
"אותה תופעה מסבירה גם את הירידה בכמות ההיצע למכירת 'עסק חי', מכיוון שאותם בעלי עסקים מסרבים לוותר ופועלים להבריא את העסק, עד שהם בסופו של דבר מגיעים להקפאת הליכים או לפשיטת רגל".
אי הוודאות בעסק חדש מול הסיכונים ברכישת עסק קיים
בישראל נפתחים מידי חודש עשרות עסקים חדשים, כאשר רבים מהם יסגרו כבר בשנתיים הראשונות לפעילותם. מנתוני הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה, עולה כי בשנת 2017 פעלו בישראל כחצי מיליון עסקים, מהם כ-50 אלף נפתחו באותה שנה. עוד עולה מהנתונים, כי מתוך כלל העסקים נסגרים מדי שנה כ-40 אלף עסקים - כ-8%."הקמת עסק חדש היא יציאה לדרך מורכבת האפופה באי וודאות". מסבירה עו"ד נעמה הורן, מ-טולצ'ינסקי שטרן מרציאנו כהן לויצקי ושות'. "רכישת עסק פעיל, אשר הספיק להתבסס בשוק, יכולה לחסוך לבעל העסק את אי הוודאות המאפיינת את שלבי ההקמה הראשונים".
עו"ד ויוה גייר, שותפה במחלקה המסחרית ב-ארדינסט בן נתן טולידאנו ושות', מציינת מנגד כי "על אף חוסר הוודאות בהקמת עסק חדש, ברוב המקרים נדרש היזם להון עצמי נמוך יחסית בשלב הראשוני, מתוך כוונה לגייס בשלב מאוחר יותר הון נוסף ממשקיעים, מגופי מימון שונים או באמצעות קבלת מענקים, אשר ישמשו לבניית העסק החדש".
עם זאת, עו"ד גייר מוסיפה כי בהקמה של עסק חדש צריך לקחת בחשבון שתקופת הייזום וההתארגנות לוקחת זמן ויכולה להימשך מספר חודשים, אשר במהלכם ליזם אין אפשרות למשוך משכורת. זאת, בנוסף לפרק הזמן שנדרש עד שהעסק החדש יצמח, מוצריו יחדרו לשוק והעסק יהפוך לרווחי, אם בכלל.
גם ברכישת עסק קיים ישנם סיכונים ובעיות, כמובן. "ברוב המקרים, עסק אינו מוצע למכירה מכיוון שהוא משגשג ומצליח". מסבירה עו"ד הורן. "לכן, לפני כל רכישה של עסק קיים חשוב לבצע בדיקות מקדמיות, המכונות 'בדיקת נאותות', על מנת להבטיח את ההשקעה בעסק ועל מנת לוודא שהמחיר המבוקש עבור העסק משקף נכונה את הפוטנציאל העסקי שלו".
מה צריך לבדוק לפני שרוכשים עסק
לפי עו"ד גייר, בבחינה האם לרכוש עסק חדש על היזם לבצע בדיקת כדאיות של העסקה, אשר כוללת, בין היתר, בדיקת נאותות עסקית, כלכלית, משפטית, וחשבונאית של העסק הנרכש על ידי יועצים מקצועיים."הקפדה על בדיקה מקדימה תאפשר ליזם להיכנס לעסקה בעיניים פקוחות כאשר הוא מודע לחשיפות הקיימות בעסק הנרכש, לרבות, ביחס לחובות לבנקים ומוסדות כספיים אחרים, התחייבויות ללקוחות, תביעות, קניין רוחני, עובדים וכדומה. בדיקה מקדימה אף תוכל להצביע על ההתמודדויות אליהן נדרש העסק טרם מכירתו, וכעת דרושות לצמיחתו המחודשת. לאחר זיהוי החשיפות הפוטנציאליות, היזם, בהסכם ההתקשרות, ינסה ככל האפשר להשאיר את האחריות לחשיפות כאמור בידי המוכר של העסק".
מהבחינה המשפטית, עו"ד הורן מדגישה כי יש לבחון באופן מדוקדק את כלל ההסכמים והמסמכים המשפטיים המהותיים של העסק, וכן את עמידתו של העסק בסטנדרטים המשפטים החלים עליו בכל התחומים הרלוונטיים. ובמסגרת בחינה זו כדאי לבחון, בין היתר, את ההיבטים הבאים:
אופן ההתאגדות: האם העסק הוא חברה? שותפות? עוסק מורשה? האם העסק התאגד כדין? האופן שבו התאגד העסק משליך על מערכת החובות וההתחייבויות של העסק כלפי הרשויות השונות, וממילא גם על אופן התנהלותו.
הסכמים עם ספקים ועם לקוחות: מארג ההתחייבויות ההדדי בין העסק לבין לקוחותיו וספקיו הוא אחד מעמודי התווך של העסק, ולפיכך יש לבחון באופן יסודי את תנאי ההסכמים של העסק עם ספקיו ולקוחותיו. כך לדוגמא, יבדקו ביחס לכל הסכם והסכם תקופת ההתקשרות, היכולת להשתחרר מההתקשרות, תנאי התשלום, וכן קיומן של בטוחות או התחייבויות יוצאות דופן.
הסכמי העסקה ותנאי העסקה: יש לבדוק מהם תנאי ההעסקה של כל העובדים, האם הסכמי ההעסקה שלהם תואמים את חוקת העבודה, האם העסק מילא אחר כל התחייבויותיו החוקיות והחוזיות כלפי עובדיו או שיש כלפיהם התחייבויות פתוחות, מה תהיה עלות שינוי כוח האדם בעסק ככל שידרש וכדומה.
רישיונות והיתרים: האם העסק מחזיק בכל הרישיונות וההיתרים להם הוא מחויב על פי חוק? מהם תנאיהם ומהו תוקפם של אותם רישיונות והיתרים נדרשים? האם יידרש לחדשם בקרוב?
קניין רוחני: האם סימני המסחר וזכויות היוצרים של העסק מוגנים? ככל שהעסק משווק או מייצר מוצר כלשהו, האם לאותו מוצר ישנה הגנה ראויה מבחינת דיני הקניין הרוחני? בדיקה זו נעשית הן בזיקה לחוק ולמרשמים השונים הקיימים מכוחו, והן בזיקה להסכמים השונים בהם קשור העסק. מן הצד השני של המטבע, יש לבדוק האם העסק מפר את זכויותיו של אחר.
הליכים משפטיים: האם כנגד העסק מתנהלים הליכים משפטים? מהי החשיפה של העסק בגין אותם הליכים? האם קיימים הליכים משפטיים שהתנהלו בעבר והסתיימו בפסק דין או בפשרה אשר יש להם השלכות גם על התנהלותו העתידית של העסק?
על יסוד בדיקת הנאותות יש לעצב את העסקה ולהחליט מה בדיוק קונים: האם קונים את העסק בשלמותו? האם קונים רק את שם העסק ואת רשימת לקוחותיו? האם קונים את פעילות העסק? במלואה? בחלקה? למהות הממכר ישנן השלכות משמעותיות על אופי ההתקשרות, על תנאיו ועל התנהלות העסק לאחר הרכישה.
עו"ד גייר מוסיפה כי חלק מהחסרונות ברכישת עסק קיים מתגבשים רק לאחר הרכישה, כמו למשל פרישת לקוחות עקב שינוי הבעלות, קושי בייזום וביצוע של מהלכי שינוי ורה-ארגון, וגילוי של חשיפות נוספות אשר לא התגלו במהלך בדיקת הנאותות.