החשד - גרימת מוות ברשלנות: נעצרו שני אנשי צוות מהמכינה
הם ערכו טיול בערבה למרות כל האזהרות - ועשרה נערות ונערים לא שבו. שני החשודים יובאו להארכת מעצר, אשת צוות שלישית שוחררה למעצר בית
מעצרים ראשונים בעקבות מחדל נחל צפית: לאחר שעשרה נערות ונערים יצאו לטיול גיבוש בדרום ולא שבו, נעצרו הלילה (יום ה') שני אנשי צוות ממכינת בני ציון בתל אביב. המשטרה תבקש היום להאריך את מעצרם של השניים, החשודים בגרימת מוות ברשלנות. אשת צוות נוספת נחקרה אף היא. שמונה נערות ונער נוסף נספו בעקבות השיטפון הגדול בנחל וסמוך לחצות אותרה גופה עשירית - גופתה של הנערה הנעדרת.
שלושת אנשי הצוות נחקרו על ידי צוות החקירה המיוחד שהקים מפקד המחוז הדרומי, ניצב מוטי כהן. במהלך הלילה ניהלו החוקרים חקירה פתוחה לשלושת החשודים ללא אזהרה, בעין תמר, ובמהלכה עלה חשד לרשלנות מצדם. אך כיוון שעדיין שהו בשטח, החוקרים והחשודים ממתינים לכלים כבדים שיפנו את דרכי הגישה. בהמשך יובאו שניים מהם להארכת מעצר בבית משפט השלום בבאר שבע. ניצב משנה יוסי תורג'מן, קצין אגף חקירות ומודיעין של מחוז דרום, הוא שמוביל את החקירה.
אמו של רון חכים, שנפצע באורח קל בנחל, אמרה בתגובה למעצר כי הם אינם עסוקים בכך עדיין ורק דואגים לשלומו של בנם, שטרם התוודע לגודל האסון. "הם הזיזו את המסלול כמה פעמים. אנחנו מאשימים את עצמנו אפילו שאישרנו לו לצאת לטיול כזה. אבל לא ידענו שהוא יהיה שם", אמרה האם. "הוא גם היה בלי קליטה".
המכינה הקדם צבאית בני ציון היא מכינה ציונית מעורבת לבנים ולבנות. היא נמצאת בקשר עם עיריית תל אביב-יפו, ומשרד החינוך מעביר אליה מימון. שאר המימון מגיע מתרומות ומשכר הלימוד. הלילה פקדו שוטרים רבים שהגיעו את המוסד ברחוב טרומפלדור בתל אביב, לצד אנשי השירות הפסיכולוגי שניסו לסייע לחניכים. במקביל, מפקד מחוז מרכז במשטרה, ניצב דוד ביתן, שוחח עם מנהלי המכינה שנותרו נצורים בה מאז היוודע האסון.
טיול הגיבוש של קבוצת הנערים, שלוו על ידי שני מדריכים וחובש, החל שלשום - והיה אמור להימשך עד היום. שלשום עברו המשתתפים פעילויות במגוון תכנים ערכיים והיסטוריים. את בוקר האתמול הם פתחו בפעילות משותפת ולאחר שאכלו יחד יצאו לאזור האסון.
בטיול של מחזור י"ב במכינה הקדם צבאית השתתפו 19 תלמידי י"ב מבתי ספר שונים ברחבי הארץ, ושישה צעירים שלומדים במכינה. עדיין לא ברור מדוע הקבוצה יצאה לטיול בערבה אף שהתחזית הצביעה על שיטפונות באזור.
ברקע החקירה החל עימות בין משרדי הממשלה בנוגע לאחריות על המכינה. אף על פי שרוב משתתפי הטיול היו תלמידי י"ב, במשרד החינוך אמרו כי האישור לקיום הטיול לא הובא לחדר המצב של המשרד. במשרד הדגישו כי קיום טיול של מכינה קדם צבאית לא מצריך אישור ממשרד החינוך. יצוין כי רק לאחר האסון נודע למשרד החינוך שהשתתפו בו גם תלמידי י"ב.
כמה שעות לאחר היוודע ממדי האסון, יצאה הודעה רשמית מטעם המשרד: "משרד החינוך עוקב בדאגה אחר מאמצי החילוץ המתמשכים מהשיטפון ונמצא כל העת בקשר עם הגורמים הרלוונטיים. בשעות הקרובות תתקיים הערכת מצב ויינתנו כל המענים הנדרשים למוסדות החינוך בנושא זה". עוד אמרו במשרד החינוך כי "המכינות הקדם צבאיות אינן זקוקות לאישור המשרד לצורך יציאה לטיול. חדר המצב של הטיולים שלנו מאשר כל טיול של תלמידים בבתי הספר. היום לא אישרנו טיולים במסלול המדובר".
במשרד הביטחון תקפו בחריפות את משרד החינוך: "לפי חוק המכינות ותקנותיו, משרד החינוך הוא הגורם המקצועי והאחראי על אישור התוכניות הלימודיות במכינות הקדם צבאיות. משרד הביטחון אינו אחראי על תוכנית הלימודים, לרבות הטיולים. משרד הביטחון ממשיך לעקוב בדאגה רבה אחר האסון הקשה בערבה. מצער מאוד שביום כזה, לא רק שהגוף האחראי אינו לוקח אחריות, אלא מטיל אותה על גורם אחר".