ההורים שמתחילים דיאטה לילד בגיל 4
מתי צריך להתחיל בדיאטה? לדעת חלק מההורים גיל ארבע הוא זמן מצוין. הורים רבים מביעים דאגה מהכרס של ילדיהם ומכינים רשימה של מאכלים אסורים. לפעמים מדובר בדאגה לבריאות, לפעמים בחשש מבריונות, אבל המומחים מזהירים - גם אם הכוונה טובה, התוצאות יכולות לגרום נזקים
"את הדר שלנו הכנסתי למשטר דיאטה כבר מגיל ארבע כדי לפתח אצלו מודעות מגיל צעיר למה מותר ולמה שלא בריא לגוף שלנו לאכול", אומרת שני מכפר־סבא, אמם של הדר, בן ארבע וחצי, ושקד, בן שלוש. "הבעיה הגדולה היא מול הסבים והסבתות שאוהבים לפטם את הנכדים. כשסבא מגיע עם ביצי קינדר לימדתי את הדר לומר לסבא 'זה לא בריא, אימא לא מרשה'". שני, שבעברה עודף משקל, פוחדת שיצחקו על בנה הקטן כשיעלה לכיתה א'. למשטר הדיאטה שלו היא קוראת "הכנה לקייטנה". יגידו לך שאתה צמיג, היא מזהירה את הדר.
עם הקיץ שמגיע נשלפים מהארון לא רק בגדי הים, אלא גם כל התסביכים שקשורים אליהם. אבל יש אנשים שלא עוצרים בתפריט האישי שלהם ומקשיחים גם את הדיאטה של ילדיהם, כדי להדביר כל עודף משקל, קיים או לא. חלק מהילדים האלה, שמכירים מקרוב משטרי דיאטה מחמירים ומסרבים לקינוח שמגישה סבתא, עדיין בגן. אחרים ביסודי. ויש גם ילדים שבהגיעם לטיולי הצופים בתיכון נמצאים בדיאטה כבר עשר שנים.
מירי היא אימא לשלוש בנות מאזור הצפון. הגדולה בת 16, האמצעית בת 12 והקטנה בת שש. "אצלנו יש מלחמה כבר לא מעט שנים סביב סוגיית המשקל", מספרת האם. "גם אני עצמי ניסיתי לעשות לא מעט דיאטות בחיים שלי ובכל פעם אני מנסה לסחוף את כל בני הבית לחגיגת הדיאטה שבחרתי. לכל הבנות שלי יש נטייה להשמנת יתר. הן לא לוקחות אוכל מהשולחן מבלי להציץ במבט שלי או של בעלי, מחפשות מבט מאשר או מסרב. בכל שנה אחרי פסח עולה הסוגיה של המשקל בצורה בולטת יותר. בקיץ הבנות ירצו ללכת לבריכה ולים, אין מצב שלא עושים דיאטה לפני הכניסה לבגד הים", אומרת מירי, "את זה אני מטיפה להן בכל שנה מחדש".
מירי מעידה שהרימה ידיים בנוגע לדיאטה של בתה הבכורה, "אחרי שניסיתי איתה אינסוף שיטות ואף אחת מהן לא צלחה. מריבות לשכנע אותה להצטרף לסדנת הרזיה באחד מבתי החולים, טיפול אצל דיאטנית - מה לא ניסינו? שלא לדבר על הכסף שכל ניסיון כזה עולה. למרות שזה מתסכל אותי לראות את המשקל של הילדה, החלטתי לא לנסות יותר עד שזה יבוא ממנה".
קראו עוד:
איבונה קרוגליאק: "תמיד יהיה לאנשים מה לומר"
קואורדינציה במקום תרופות להפרעות קשב
הדרך המפתיעה לגרום לילד להרגיש שייך
החשש הגדול ביותר של מירי הוא שילדים יצחקו על בנותיה. "כשאנחנו מתארחים אצל סבא וסבתא, מספיק מבט שלי לעבר כל אחת מהבנות שמסמן להן מה מותר ומה אסור להן לשים בצלחת. הקינוחים זה החלק עם הכי הרבה עימותים. כל ערב שישי יש ויכוח. סבתא אומרת 'נו, רק בשישי מותר', ואני מתרגזת ומבהירה שאני האימא, ושאף אחד לא יתערב. אין לי בעיה שאורחים שסועדים איתנו יחשבו שאני אימא טוטלית מדי. אלה הילדות שלי, פרי בטני, ותפקידי לשמור עליהן גם בכל הקשור למשקל. אין סיבה שייראו בטטות עגלגלות, בעיקר בבגדי ים. אני יודעת מה זה ילדים שמציקים לך ויורדים עליך ואני לא רוצה שיעשו את זה לבנות שלי".
אימא והשיימינג
"אמירות בנושא השמנה ומאבקי כוח סביב אוכל בגיל צעיר הם מקור להתפתחות הפרעות אכילה ויצירת דימוי גוף שלילי", אומרת דניאלה איילה חסקלוביץ', מחברת הספר "נשים ואוכל", מטפלת מוסמכת ובעלת תואר שני בחינוך. "זה בסדר לייצר מודעות לבריאות ולהנגיש אוכל בריא לילדים, אבל האחריות על נושא האוכל היא של ההורים. באמירות סביב נושא ההשמנה והאוכל יש הרבה פעמים מסר סמוי שאומר לילד 'אתה לא מספיק טוב כמו שאתה', הילד קולט את הרצון לשנות אותו מן היסוד. ילדים סופגים אמירות קשות בחברה, לכן חשוב להכיל את הילד, לחבק אותו, ולבדוק האם האכילה שלו היא רגשית במקום להוסיף התמודדות ולחץ גם מבית".
ואם הילד רוצה לאכול הרבה ממתקים?
"זה בסדר שילד ירצה ממתקים, השאלה היא המינון. האישיו הוא לא האוכל, אלא עד כמה ההורה שם דגש על הדברים הטובים והחזקים של הילד ועד כמה הוא נותן דגש למה שלא בסדר. אני מכירה ילדות שהאמהות דחפו אותן לדיאטה בילדות המוקדמת והן פיתחו הפרעות אכילה שקשה לצאת מהן בגיל 17. צריך לקחת אחריות על המסרים שאנחנו מעבירים לילדים שלנו. לפתח את הדימוי ואת הביטחון העצמי. אסור לייצר מאבקי כוח סביב האוכל. לפעמים דווקא כשאנחנו עושים עניין מקוביית שוקולד, הילד ירצה יותר. כשאנחנו באחיזת יתר — הילד מרגיש". אצל לאה מאזור המרכז הטירוף סביב סוגיית הדיאטה אצל בנותיה החל כבר כשהבכורה הייתה בקושי בת ארבע.
"הילדות היו מחפשות כל הזמן אוכל אחרי הארוחה. במיוחד הגדולה, שום דבר לא השביע אותה. המשקל שלה עלה בהשוואה לבנות גילה, אז מרוב בהלה הכנסתי אותה למשטר דיאטה שקיבלתי מחברה שעשתה את זה לילדות שלה. רק אחרי כמה חודשים גיליתי שכשאנחנו הלכנו לישון, היא הייתה מתעוררת, ניגשת למגירת החטיפים והממתקים ומחסלת. לקח לי זמן לקשר בין ההשמנה שלה לחטיפים המתחסלים. לא היה איסור לאכול ממתקים, ואני בכלל האשמתי את בעלי שהוא מחסל חטיפים בקצב. כיום הגדולה בת 16, ועדיין יש לנו מלחמות סביב דיאטה. אני כל הזמן עם היד על הדופק על המשקל שלה והיא די ממושמעת, אבל אני יודעת שהיא מספרת לחברות שלה שזה מתסכל אותה. מבחינתי העיקר הוא שאני יודעת שהיא תיכנס יפה לבגד הים בקיץ, ובמחנה בצופים תיראה פצצה ליד בנות גילה, ולא עוד ילדונת שמנמנה כפי שהייתה כשהייתה קטנה".
בעבר ניסתה לאה לקחת את הילדה שלה לכיתת שומרי משקל בבית חולים ולתזונאית של קופת חולים. "חסר מורה נבוכים להורים שרוצים לשמור על המשקל של ילדיהם ולא בצורה כפייתית כפי שנאלצתי לא מעט פעמים להפעיל על הילדות שלי. אם למשל היא הייתה חוטאת עם פיצה אצל חברות וגלידה לקינוח בלי גבולות, עצרתי את דמי הכיס לבילויים והיא לא קיבלה את הנעליים שכל כך רצתה בחופש הגדול האחרון. כשהקפידה על האכילה קניתי לה אופניים חשמליים".
נירית צוק, מנכ"לית פורטל "עשר פלוס" ומומחית לחקר תרבות הילד והנוער, רואה את הקשר הישיר בין תופעת הדיאטות המוקדמות לרשתות החברתיות. "כשאנחנו מסתכלים על מודל היופי, בנות עדיין משחקות בברבי שמידות הגוף שלה 90־60־90. הנערות וגם האמהות חשופות לסיפורים ברשת על דוגמניות שהשילו בדיאטת קסם 30 ק"ג ממשקלן, והדוגמניות משתפות איך בדיוק עשו את זה מבלי להבין שכל כתבה כזאת הופכת לתנ"ך של הרבה נשים ונערות, שמיישמות אחד לאחד". לדברי צוק, המודעות למראה ה"נכון" עולה לקראת הקיץ וצוברת תאוצה בזכות הרשתות החברתיות. "ההורים חוששים מפני שיימינג וחרמות אם הילדות יהיו לא בדיוק כמו מודל היופי. לכן הם רוצים להקדים תרופה למכה".
אולי זאת דאגה לבריאות של הילדים?
"אני לא יודעת כמה מהאמהות אומרות לילדות 'תחיי בריא. עזבי את המשקל, בואי נתחיל מלחיות בריא'. אנחנו רוצים שהילדים שלנו יצטיינו בלימודים, יפתחו יזמות, ייראו מעולה, שנוכל להשוויץ בהם באינסטגרם ובפייסבוק. אנחנו מתגאים בילדים שלנו כאילו הם חלק מאיתנו. תחשבי איזו רמת לחץ הילד חווה. כל הזמן הוא צריך להצטיין ולהוכיח את עצמו. הילדים הולכים לאיבוד בתוך התרבות הזאת. הנראות הבלתי פוסקת משגעת את כולם".
אחת הסכנות הגדולות, לדברי צוק, היא אפליקציות הדיאטה. "נערות מפתחות דרך עצמאית משל עצמן לעשות דיאטות. יש כאלה שמורידות אפליקציות חינמיות שמדריכות אותן מה לאכול ומתי, ללא פיקוח. נערה יכולה להחליט שהיא צורכת אלף קלוריות ליום, האמהות לא בהכרח מודעות לזה. הילדה מקבלת כל כמה שעות עדכון מה בדיוק היא צריכה לאכול. הן מוסיפות אפליקציות שמודדות צעדים ומעודדות לכושר".
לדבריה, את אפליקציות הדיאטה מורידות נערות כבר לפני בת־המצווה. "לפני הבת־מצווש הן מתנהגות כמו כלה לפני חופה, רוצות לצאת טוב בבוק ומתחילות להיטרף סביב המראה והמשקל ולהשוות את עצמן לחברות. יש גם חוגים מסוימים שבהם יש לחץ לרדת במשקל כמו אתלטיקה, שחייה, ריקוד. זה לא רק הלחץ של האמהות, זה הסביבה. גם ילדות וילדים בני ארבע נחשפים בערוץ הילדים למודלים בהם כולן גבוהות וחתיכות".
התופעה הזאת פוסחת על בנים?
"גם בנים מודעים לעצמם. הם מושפעים מדמויות גבריות שהם רואים באינסטגרם ויודעים שהם צריכים להיראות רזים ושריריים. גם הם נכנסים למשטרי דיאטה מטורפים והרבה פעמים מפסיקים לאכול".
לאורית מצפון הארץ יש ארבעה ילדים. שניים מהם תאומים "שאוהבים לאכול מיום שנולדו", היא אומרת. "כשהיו בני ארבע זיהיתי שהם בכיוון של משקל־יתר ונבהלתי. פניתי מיד לדיאטנית וביקשתי תפריט מדויק כדי שלא ישמינו בלי גבולות. הילדים לא אהבו את המבט שלי שאוסר עליהם לגעת במזון על השולחן אם הוא לא מהרשימה. אני מקפידה על תפריט מסודר, בריא ודל בשומן ובסוכר. היום הם כמעט בני שמונה. "מסכנים הילדים שלך", אני שומעת מאמא שלי, אבל כל אמא יודעת מה הכי נכון לעשות עם הילדים שלה. זה לטובת הבריאות שלהם".
אבל האם משטרי תזונה להפחתה במשקל בגיל הרך הם עניין בריאותי? "החשיבות של דיאטה מאוזנת אצל ילדים היא גבוהה, היות שהיא משפיעה ישירות על ההתפתחות והגדילה", אומרת רינה פרי, מחברת הספר "פרי מדיק". "כשמתחילים תהליך של שינוי חשוב שייעשה בעזרת ליווי מקצועי של דיאטנית ילדים. ללא ליווי מקצועי עלולים להיגרם נזקים חמורים, החל מפגיעה בקצב הגדילה וכלה בפגיעות בתפקודי המוח ובעיות הורמונליות. מלבד החסרים התזונתיים החמורים שעלולים להיגרם, יש לא מעט ילדים שנפגעים רגשית כתוצאה מתהליך שאינו מקצועי".
"יש הגדרות רפואיות ברורות מה זה עודף משקל והשמנת ילדים מגיל אפס עד גיל 18", אומר פרופ' גל דובנוב־רז, מנהל מרפאת אורח חיים בריא לילדים בבית החולים שיבא. אבל זה לא אומר שאמהות צריכות להיות אלו שמאבחנות ומטפלות. "אין ספק שבגיל הכל כך רגיש הזה חייבים טיפול של מומחה לגיל הרך. ילדים הם דינמיים, מה שעובד בגיל ארבע לא עובד בגיל שש, ולהפך. צריך להבין שיש פה בעיה רפואית כרונית שמצריכה טיפול רפואי מתמשך, לכן כדאי לעשות את הטיפול מגיל צעיר - אבל בידיים מקצועיות".
הקרב על הכריך
גם אורית מודה שהחשש הכי גדול שלה הוא שיצחקו על ילדיה בכיתה. "עוד מעט הם ילכו לקייטנה ולימי בריכה. אין סיבה שייראו עם כרס בבגד ים כבר בגיל שמונה. אצלנו בבית אין משקאות ממותקים, רק מים. את הילדים אני שולחת לבית הספר עם כריך מלחם כוסמין. הם מעקמים את הפרצוף לא פעם, אחד מהם החזיר באופן מחאתי את הכריך לא פעם הביתה ונאלצתי לזרוק אותו, אבל עקביות זה חשוב. יום אחד כשהיה רעב הוא אכל את הכריך וראה שזה בסך הכול לא נורא לאכול לחם בריא ומזין יותר.
"אז נכון, כשאני בעבודה ברור לי שיש התפרעות והם זוללים מדי פעם מעבר למותר, אבל יש לנו דף על המקרר שהכותרת שלו: "מודה באשמה", וכל אחד מבני המשפחה מצהיר בתורו אם חטא ואכל משהו באותו יום שלא כלול בתפריט המוכתב. זה עובד. אנחנו עושים מזה שעשועון, צוחקים, אבל אני חושבת שזה לא כל כך נעים לילד לכתוב על הדף המשפחתי 'אכלתי היום חפיסת שוקולד כמעט שלמה'. כשזה כתוב זה מרגיש להם עוד יותר אסור. זה אפילו מפחיד אותם כמה סוכר זללו בסטייה מן המותר. אין לי ספק שאם הילדה הקטנה שעדיין בגן תמשיך לחפש חטיפים במגירות של סבתא, אכניס גם אותה למשמעת דיאטה בקרוב. הקיץ בפתח, וכולנו רוצים ללכת לבריכה יפים וחטובים בלי שיפולים ושומנים נוזלים. זה לא יפה למראה וגם לא בריא".
הימנעו ממשטר דיאטה
ד"ר שון פורטל, דיאטן ספורט קליני ופיזיולוג מאמץ, מתנגד באופן חד־משמעי לדיאטות בקרב ילדים צעירים. "לא עושים דיאטה לילדים. נקודה. רצוי בהחלט להימנע ממסרים סותרים, אני שומע לא מעט מהאמהות שמגיעות אליי להתייעצות עם הילד את המשפט 'אבל אבא אמר שמותר', אז נא לא לבלבל את הילדים. ההורים צריכים להיות באותה דעה בנושא התזונה בבית ולשדר את זה בצורה ברורה לילדים שלהם. חשוב לפתח מודעות לאכילה נכונה, אבל זה רחוק מלהיות משטר דיאטה. אל תחביאו את הממתקים מהילדים ואל תאכלו בעצמכם פיצה בסתר. ואל תשתמשו לעולם באוכל כפרס".
פורטל מזהיר מהקישור בין אוכל לדימוי גוף. "במקום זאת, מומלץ להתמקד במה כדאי לאכול ולא במה שאסור. עדיף להימנע גם ממשפטים כמו 'אני לא אוכל את זה כי זה משמין', תמיד עדיף להסביר שזה לא בריא ולהימנע מתיאורים גרפיים".
"אנחנו יודעים שהתפתחות של הפרעות אכילה תלויה בהרבה גורמים, ובין היתר באינטראקציה משפחתית", מדגישה ד"ר צופיה לאופר בן־ארי, פסיכיאטרית מומחית בהפרעות אכילה, סגנית מנהלת מחלקת "לצידך" במרכז הרפואי באר יעקב, המתמחה בטיפול בנשים נפגעות טראומה שרבות מהן סובלות מהפרעות אכילה.
"אנחנו יודעים שאת נושא דימוי הגוף ילדים קולטים בבית מגיל מאוד צעיר", לדברי ד"ר לאופר בן־ארי, התייחסות של הורים לאוכל כאל עונש או פרס עלולה לגרום לקושי בוויסות אכילה. "הילדים לא אוכלים לפי שובע או רעב אלא על בסיס כורח והכרח. אני הייתי ממליצה לכבד את תחושת הרעב והשובע של בני הבית. חשוב לא להפוך את הקשר בין ההורים לילדים לקשר של עימות סביב אוכל, שמשפיע על היחסים בתוך המשפחה".
אם הילד עם עודף משקל מגיל צעיר, איך נוכל לעזור לו מבלי לפתח הפרעות אכילה?
"התפקיד שלנו כהורים הוא להתייעץ עם אנשי מקצוע וללמוד איך לעזור לילד באופן מלווה ותומך ולא כמשהו שנחווה ככפייה מבחוץ או כמשהו שגורם לילדים לחשוב שאני אוהבת אותם רק בתנאי מסוים".
הכתבה פורסמה היום במוסף "24 שעות" של "ידיעות אחרונות"
משפטים שילדים אומרים על אוכל: