כחלון לא מוריד מיסים: "לא אסכן את המשק בגלל לחץ תקשורתי"
שר האוצר אמר את הדברים במהלך ראיון משותף עם יו"ר ההסתדרות מול אלפי עובדים וגמלאים של ההסתדרות בכנס לרגל האחד במאי. ניסנקורן: "האמירות על כך שהוועדים הגדולים כוחניים הן אמירות ריקות"
שר האוצר משה כחלון התייחס היום (ג') להערכות כי לא תהיה הורדת מיסים במשק בזמן הקרוב למרות הצהרותיו לפני חג הפסח, ואמר כי הנושא נבחן עדיין על ידי הגורמים המקצועיים, וכי "אין טעם להוריד מס ולהעלות אותו 3 חודשים אחר-כך בחזרה. לא אסכן את המשק בגלל לחץ תקשורתי". כחלון אמר את הדברים כחלק מראיון משותף עם יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, בכנס מיוחד שקיימה ההסתדרות לרגל האחד במאי.
נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג,התייחסה גם היא לנושא וציינה כי נכון לעכשיו לא צפוי עודף בגביית המיסים. פלוג, אשר בינה ובין כחלון נרשמו חילופי האשמות פומביות לפני כחודש בנוגע לדו"ח שפרסם הבנק, וההערכות הן ששר האוצר לא ימליץ על הארכת כהונתה, אמרה כי טרם שוחחה על הארכת הקדנציה עם ראש הממשלה נתניהו.
כחלון, שנשאל גם על נאום הגרעין של ראש הממשלה בנימין נתניהו סיפר כי: "יש שם גילויים שהוכיחו באופן ברור שאיראן שיקרה ורימתה לאורך כל הדרך, כולל אחרי ההסכם ב-2015. נשיא ארה"ב שקיבל את הנתונים לפני התייחס לזה אתמול ואמר שיש לשנות את ההסכם. הסכם שנבנה על בסיס של שקרים ואי אמיתות לא יכול להתקיים, לכן סופו להתבטל, ואולי לעשות הסכם אחר". שר האוצר התייחס גם למחלוקות בממשלה ואמר: "ביום שיפרו הסכמים קואליציוניים – נודיע על בחירות".
"מדינת ישראל היא מעסיק וצריכה להסתכל על המועסקים"
"זה ששר אוצר ויו"ר הסתדרות מסתדרים זה טוב למדינה, טוב לעובדים, טוב לשוויון החברתי", אמר יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן בריאיון משותף ראשון עם שר האוצר משה כחלון, בו שררה אידיליה כמעט מוחלטת בין נושא המשרה הבכירה בכלכלה הישראלית, ויו"ר ארגון העובדים הגדול בישראל.
"יש פה שלוש שנים של שיתוף פעולה", ציין שר האוצר כחלון והוסיף: "המעסיקים חשובים, אבל גם המועסקים חשובים. מדינת ישראל היא מעסיק וצריכים להסתכל על המועסקים. היתה הפחדה נגד אנשים שקמים בבוקר לעבוד. מה שמשותף לשנינו זה הרצון בהצלחת המשק ובנושא הזה אנחנו שותפים".
ניסנקורן התייחס לשאלת שיתוף הפעולה בין ההסתדרות לבין המעסיקים: "אנחנו בקשר עם המעסיקים. העלאת שכר המינימום למשל היתה אחרי הסכם עם המעסיקים, פנסיית חובה היתה בהסכם עם המעסיקים, כך גם קיצור שבוע העבודה. אנחנו שותפים, כי צריך להתנהל ביחד. אני מתנהל באחריות, אבל לשנות חייבים". ניסנקורן אכן הגיע בחודשים האחרונים להישגים מול המעסיקים כמו העלאת שכר המינימום השעתי, אך ישנם עדיין מגזרים כמו למשל המאבטחים, אשר עדיין מחכים ליישום ההסכם של ההסתדרות מול ארגוני המעסיקים על העלאת שכרם.
ניסנקורן נשאל גם מה הוא אומר על האמירות כי ועדי העובדים הגדולים נתפסים בציבור ככוחניים, והשיב כי "מדובר באמירות ריקות, ברשות שדות התעופה נלחמים לקלוט עובדי קבלן, בחברת חשמל הולכים לרפורמה שתיטיב עם כולם". בנושא קליטת עובדי הקבלן הוסיף ניסנקורן כי קליטת להעסקה ישירה היא מטרה משותפת שלו ושל שר האוצר.
יו"ר ההסתדרות אף התייחס למטרתו הבאה של הארגון וסימן את הגמלאים: אנחנו צריכים לחתור למצב שקצבת הביטוח הלאומי מוצמדת לשכר הממוצע במשק בדיוק כמו שעשינו ביחד בקצבת הנכים. זה היה כך בעבר, אבל הגמלה נשחקת, הם לא יכולים להישאר מאחור כשכולם מתקדמים". שר האוצר הגיב לדבריו של יו"ר ההסתדרות ואמר: "אנחנו יושבים על פתרון לגמלאים. אנחנו הולכים על הנושא הזה יחד, יהיה מענה טוב".
פלוג: "הבעיה הגדולה היא השכר"
לפי סקר שנערך והוצג בכנס על ידי פרופ' אבי דגני, ממכון גיאוקרטוגרפיה, 87% השכירים בישראל, אשר מיוצגים באמצעות ארגון עובדים, סבורים כי ההתאגדות שומרת על זכויותיהם וקרוב ל-75% מהישראלים יתמכו בשביתה במשק שמטרתה לחזק אוכלוסיות מוחלשות כגון עובדי קבלן ומשתכרי שכר מינימום.
ממצא נוסף שהציג פרופ' דגני מצביע כי שני שליש מהשכירים בישראל אשר עדיין אינם מאוגדים, היו רוצים שגם אצלם במקום העבודה יהיה ועד. 87% מאמינים שוועד עובדים מגן על העובדים, ושני שליש סבורים שהוא תורם לצמצום פערים. נתונים אלה דומים לנתוני הסקר החברתי של הלמ"ס אשר התפרסמו לפני מספר חודשים ןמלמדים כי הציבור בהחלט מכיר בחשיבותה של העבודה המאורגנת. עוד עולה מהסקר כי רוב גדול בציבור (89%) תומך בהעלאה נוספת של שכר המינימום.
נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג אשר התייחסה כאמור לנושא המיסים, הצביע על פערי השכר במשק כאתגר הגדול ביותר העומד בפני הכלכלה הישראלית. "הכלכלה נמצאת במצב טוב, ויש לנו שוק עבודה גמיש" ציינה פלוג. "צריך לומר שחל שיפור בשנים האחרונות באי השוויון בהכנסות מעבודה וגם בהכנסה נטו, זה נובע מזה שיש יותר מפרנסים ועבודה מצמצמת אי שיוויון. אבל הבעיה הגדולה היא השכר - שם טמון אי השוויון האמיתי. יש לנו פערי שכר גבוהים מידי והדרך לצמצם אותם היא דרך שיפור המיומנויות של העובדים החלשים. צריך לטפל בזה דרך מערכת החינוך ובאמצעות העדפה מתקנת".