ערעור המדינה התקבל: הקורס לגברים חרדים בלבד לא יופסק
בית הדין הארצי לעבודה קיבל את ערעור המדינה וביטל את צו המניעה הזמני של בית הדין האזורי על קיום הקורס לגברים חרדים בלבד, במסגרת תוכנית "משפיעים" בשירות המדינה. שדולת הנשים: "נעתור לבג"ץ"
בית הדין הארצי לעבודה קיבל היום (ג') את ערעור המדינה וביטל את צו המניעה הזמני שהוטל על ידי בית הדין האזורי, אשר קבע כי הקורס, אשר החל לפני מספר חודשים ויועד לגברים בלבד, יופסק עד אשר יצורפו אליו 10 נשים לפחות.
בהחלטתו קבע בית הדין כי "מקרה זה אינו בין המקרים החריגים אשר מצדיקים שינוי המצב קיים". בתגובה לכך, החליטה שדולת הנשים בישראל על הגשת עתירה מיידית לבג"ץ.
מטרת התכנית "משפיעים" היא לגייס עתודת אקדמאים ואקדמאיות מצטיינים מקרב האוכלוסייה החרדית, במטרה לשלבם בעבודה בשירות הציבורי. עם זאת, מסלולי ההכשרה לגברים ולנשים נפרדים זה מזה. המחזור הראשון שנפתח יועד לגברים בלבד, והמחזור המיועד לנשים עתיד להיפתח באוקטובר 2018. בסיום ההכשרה יעבדו הבוגרים במשך שנתיים ברשויות המקומיות.
שדולת הנשים עתרה נגד ההכשרה הנפרדת לגברים ולנשים, בטענה שההפרדה עומדת בניגוד להוראות חוק שוויון הזדמנויות בעבודה. המדינה טענה, כי מדובר במחזור ראשון המהווה "פיילוט" ניסיוני, שלאחר סיומו וסיום מחזור הנשים יופקו ממנו לקחים, לרבות בהיבטי ההפרדה המגדרית, וכי ההפרדה נועדה לכבד את אורחות חייהם של המשתתפים.
ביה"ד האזורי לעבודה בירושלים הורה לפני כחודש לנציבות שירות המדינה לצרף מיידית לתכנית ההכשרה "משפיעים - חרדים לשירות המדינה" לפחות עשר נשים, או שהתכנית כולה תוקפא. המדינה ערערה כאמור על ההחלטה, וכבר בשבוע שעבר קבע בית הדין הארצי לעבודה כי הקורס ימשך עד הדיון בבקשת הערעור.
השופטת רחל בר"ג הירשברג כתבה אז בהחלטתה כי "חוק שנועד לשלב נשים וגברים מהמגזר החרדי בשירות הציבורי, ולקדם את השוויון, לא יהפוך באחת עורו ויהפוך לכלי לאפליה בין נשים לגברים בקבלה לעבודה".
"שאלות עקרוניות המשפיעות על החברה הישראלית"
בדיון בבקשת הרשות לערעור של המדינה הבהירו נשיאת בית הדין ורדה וירט-ליבנה, והשופטים רועי פוליאק וחני אופק-הנדלר, כי על אף שהמחזור הראשון לגברים בלבד יימשך, ההכרעה בהליך העיקרי בביה"ד האזורי לעבודה בירושלים תתייחס לתכנית כולה ולא לקורס הספציפי. השופטים הדגישו גם הם כי הליך זה נוגע בשאלות עקרוניות ביותר שמשפיעות על כלל החברה הישראלית.
בנציבות שירות המדינה הודיעו כי משמעות החלטת ביה"ד הארצי הינה כי המחזור הראשון של תכנית "משפיעים" ימשיך כסדרו, וכי "נמשכים במרץ תהליכי המיון למחזור המקביל המיועד לנשים חרדיות, כפי שהבטיחה המדינה. עד כה הגישו מועמדות לתכנית יותר מ-300 נשים חרדיות".
מנכ"לית שדולת הנשים בישראל, עו"ד מיכל גרא מרגליות: "המאבק נגד הדרת נשים הוא מאבק מתמשך. להפרדה מגדרית השלכות קשות ומרחיקות לכת, לא רק על נשים חרדיות, אלא על נשים בכלל ועל פני החברה בישראל.
"מול ההחלטה הנוכחית, שסוללת את הדרך להפרדה מגדרית בשירות המדינה ובמרחב הציבורי, לא נותרה לנו ברירה אלא לפנות לערכאה העליונה של בג"ץ. למרות הנזק בהקפאת הקורס, הפגיעה הקשה בערך השוויון גדולה בהרבה, והיא שצריכה להכריע בעתירה".
מעורכי הדין חגי קלעי, ליעד ורצהיזר ומרים זלקינד, המייצגים את שדולת הנשים בהליך, נמסר כי
"דינה של הפרדה במקומות עבודה להתבטל. לטעמנו, שגה בית הדין הארצי בהחלטתו לאפשר את המשך המחזור הראשון של הקורס, בזמן שההליך המשפטי תלוי ועומד. עצם קיום הקורס מהווה תקדים מסוכן ופגיעה בשלטון החוק, אשר לא ניתן להשלים עמם. מכל מקום, אנו מאמינים כי בסיומו של ההליך, בית הדין יבהיר כי הפרדה מגדרית היא אסורה ופסולה".
עו"ד מאיר בוחניק, מפורום קהלת, שמייצג נשים חרדיות שביקשו להצטרף להליך המשפטי ובקשתן התקבלה על ידי בית הדין הארצי, מסר כי "כפי שקבע בית הדין הארצי, אין כל ספק שקולן של נשים חרדיות צריך להישמע בהליך. פורום קהלת יגיש בקשת הצטרפות להליך, כדי להשמיע את קולן ושלא תהיינה קרבן על מזבח ערכי שוויון אמורפיים, בשעה שבפועל בכלל אין פגיעה בשוויון".