חלתה בסוכרת עקב ירי קטיושות – ותוכר כנפגעת איבה
עקב פגיעת רקטה סמוך לביתה במלחמת לבנון ה-2 התגלו אצל ילדה סימפטומים ובהמשך אובחנה כחולת בסוכרת. נקבע שיש קשר בין האירועים
ועדת ערר של משרד הביטחון הורתה
לאחרונה לביטוח הלאומי להכיר בצעירה מהצפון כנפגעת פעולות איבה, בשל מחלת סוכרת שפרצה אצלה בעקבות טראומה שנגרמה לה במהלך ירי קטיושות לעבר הצפון במלחמת לבנון השנייה ב-2006.
בסוף 2008 הגיעה הילדה למיון בבית החולים זיו בצפת במצב קשה עם ערכים גבוהים מאוד של סוכר בדם. האבחנה הייתה סוכרת נעורים. כמו כן היא אובחנה כסובלת מפוסט טראומה וב-2010 החליטה הרשות המאשרת במשרד הביטחון להכיר בפגיעה הנפשית אך לדחות את קשר הסיבתי שבין הסוכרת לבין נפילת הקטיושות.
במהלך המלחמה נורה מטח קטיושות על היישוב שבו התגוררה המשפחה וטיח נפל מתקרת חדרה בזמן שישנה. היא התעוררה בבהלה, רצה החוצה והתגלגלה במדרגות. המשפחה נכנסה למקלט והילדה לא הפסיקה לבכות ולרעוד. לאחר האירוע היא עברה לישון עם הוריה, החלה לסבול מהרטבות לילה וסיוטים והתעוררה בצעקות. היא גם החלה לסבול מצימאון, שתייה והשתנה מרובים, גירודים וירידה בראייה. במקביל היא הסתגרה חברתית וחלה אצלה ירידה חדה בלימודים.
רפואה משפטית
תביעה: נפילת הרקטה החמירה טרשת נפוצה
עו"ד מיכאל פסקל
במהלך "צוק איתן" צפתה חיילת מג'וליס בהתפוצצות קסאם 25 מטרים ממנה. ביהמ"ש חייב את משרד הביטחון להכיר בכך שהטראומה החריפה את מחלתה
בערר שהגישה באמצעות עורכי הדין עודד צדקוני ותמר סיון טענו הילדה והוריה שהלחץ הנפשי שחוותה במהלך התקפת הקטיושות גרם לשחרור הורמוני סטרס ולהתפרצות המחלה. אמה הצהירה שתלונותיה של בתה על יובש בפה, צימאון ושתייה מרובה החלו לאחר נפילת הקטיושות, אך היא ובעלה לא התייחסו אליהן מאחר שאין במשפחתם חולה סוכרת.
הביטוח הלאומי, שיוצג על ידי עו"ד רועי הררי, הסתמך על חוות דעת רפואית שקבעה שאין קשר סיבתי בין מטח הקטיושות לבין התפרצות המחלה, מאחר שבין האירועים היה פער של שנתיים. בחוות הדעת צוין כי במיון סיפרו ההורים שתלונות בתם הן "מהחודשים האחרונים" ואין תיעוד על מצב נפשי חריג בסמוך לנפילת הקטיושות.
אירוע טראומטי קיצוני
אבל ועדת ערר לפי חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה בראשות השופטת (בדימוס) זהבה אגי קיבלה את עמדת הילדה והוריה. הוועדה מינתה מומחית רפואית שקבעה שיש קשר סיבתי בין הטראומה שחוותה הילדה לאחר נפילת הטיל לבין הופעת הסוכרת. היא ציינה שמהעדויות עולה שרמזים על הופעת המחלה בדמות צימאון, השתנה מרובה, ירידה במשקל והפרעות בראייה הופיעו כשנה לפני אבחון המחלה בפועל.
עוד כתבה המומחית כי מצבי סטרס ידועים כבעלי השפעה ניכרת על מטבוליזם הסוכר בגוף. היא הפנתה למחקר ישראלי שבו נמצאה עלייה בשכיחות מחלת הסוכרת בשנתיים שלאחר מלחמת לבנון השנייה בקרב ילדים בצפון הארץ.
הוועדה קיבלה את עמדת המומחית במלואה. נקבע שניכר שהסימפטומים המאפיינים את המחלה הופיעו חודשים ספורים לאחר נפילת הקטיושה, אך בשל חוסר ידע רפואי של הורי הילדה והשערתם כי מדובר בהשלכות של מצבה הנפשי לא נרשמו תלונות על כך.
בהתאם, בהתחשב באירוע הטראומטי הקיצוני שחוותה הילדה ובכך שלא קיימת במשפחתה היסטוריה של סוכרת, קבעה הוועדה כי יש קשר סיבתי בין האירוע הטראומטי לבין התפרצות המחלה.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ העוררת: עוה"ד עודד צדקוני ותמר סיון
- ב"כ המשיב: עו"ד משרד הביטחון רועי הררי
מומלצים