סכסוך גירושים: אישה תשתמש בחצי מרכבי האספנות
בני זוג אמידים נפרדו וניהלו משפט סביב הפרשנות להסכם הממון ביניהם: האם אוסף המכוניות העתיקות של הבעל שייך עכשיו גם לאשתו?
בית הדין הרבני בנתניה הכריע
לאחרונה בחלוקת רכוש בין בני זוג עתירי נכסים שנפרדו בשנה שעברה, וקבע שבהתאם להסכם הממון ביניהם זכאית האישה להשתמש בחצי מצי מכוניות האספנות של בעלה, אולם הבעלות עליהן לא תעבור אליה באופן רשמי.
אבל הפרשנות של הבעל להסכם הייתה שונה: לטענתו, הכוונה הייתה שאם ימכור את כלי הרכב יצטרך להעביר לאשתו חצי מהתמורה. לדבריו העובדה שחתם על ייפוי כוח לצורך העברת הזכויות לגבי כל הנכסים האחרים למעט המכוניות, מחזקת את טענתו.
האישה הגישה בקשה לאכיפת הסכם ממון שבה טענה שבעלה היה אמור להעביר על שמה חצי מרכבי האספנות שלו אך לא עשה זאת. היא דרשה להורות לו לפעול בהתאם להסכם או לחילופין לשלם לה מחצית מהשווי של המכוניות.
דיני משפחה
גבר גרוש הפך לעורך דין – המזונות הופחתו
עו"ד גלי פילובסקי-מנקס
אב לשתיים שעבד כסוכן מכירות התחייב ל-3,400 שקל בחודש. ביהמ"ש קיבל את טענתו שמרגע שהחל התמחות כעו"ד ירד פוטנציאל ההכנסה שלו
הבעל הוסיף שהמטרה היא שהרכבים האלה יעברו בסופו של דבר לנכד שלהם. במענה לטענה זו השיבה האישה כי בדיוק בגלל זה היא רוצה שהמכוניות יירשמו גם על שמה – כדי שהנכד ידע שגם היא דאגה לו.
הדיינים - הרב אברהם מאיר שלוש, הרב שמואל אברהם חזן והרב רפאל זאב גלב - ציינו שאין מחלוקת שכלי הרכב שייכים גם לאישה. השאלה הפתוחה היחידה נסובה על סוגיית רישום הבעלות במשרד הרישוי – כאשר הפרשנות של שני הצדדים להוראות ההסכם שנויה במחלוקת.
הם ציינו כי בשום מקום בהסכם לא נכתב במפורש שהבעל צריך להעביר את הבעלות ברכבים, ולכן מדובר בשאלה פרשנית: האם כוונת הצדדים הייתה ששיתוף ברכבים משמעותו גם פעולה אקטיבית של העברת בעלות?
לאחר שסקרו את עמדת פוסקי ההלכה במקרים דומים, השיבו הדיינים בשלילה. הם קבעו שהעובדה שלגבי נכסים אחרים צריך הבעל לחתום על ייפוי כוח להעברת זכויות, ואילו לגבי הרכבים ההסכם שותק - אכן מחזקת את עמדת הבעל. הם הפנו לשיטה הפרשנית המופיעה בשולחן ערוך, ולפיה כשאין אמירה ברורה וחד-משמעית בהסכם - ידו של בעל הנכסים המקורי על העליונה.
עם זאת הבהירו הדיינים כי אף שאין לחייב את הבעל לשנות את הרישום, האישה רשאית להשתמש ברכבים ככל שתחפוץ. בנוסף הם ציינו שהבעל צריך לעמוד מאחורי ההסכם כך שאם יחליט למכור את המכוניות הוא יצטרך לחלוק עם אשתו בתמורה.
לפיכך, בקשת האישה נדחתה אך היא קיבלה גושפנקא על בעלותה בחצי מכלי הרכב, והצדדים התבקשו לחלק את המכוניות ביניהם.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ המבקשת: עו"ד שרין סולן
- ב"כ המשיב: עו"ד אלעזר פריינד
- עו"ד יעקב קסלר עוסק בדיני משפחה
- הכותב לא ייצג בתיק
מומלצים