תנועת נוער לעולים מצרפת: "לא קל לילדים שלנו"
ל"בני עקיבא" ו"הצופים" מצטרפת תנועת נוער חדשה-ישנה - "המאירים", שלוחה של תנועת הנוער הצרפתית-יהודית. מקימיה בישראל מסבירים כי לא מצאו מענה בתנועות הקיימות, המיועדות לנוער ישראלי ומחולקות לפי מגזרים. "תנועות נוער ישראליות לא ערוכות לקלוט עולים חדשים", הם אומרים. "רבים מבני הנוער העולים נפלטים ממסגרות ומאבדים את הדרך"
הגל הצרפתי-ישראלי ממשיך: אחרי שהקימו בישראל בית ספר במודל יהודי צרפתי, פתחו כלי תקשורת בצרפתית המיועדים לעולים, ואפילו ארגנו רשימות פוליטיות לקראת הבחירות לרשויות המקומיות - מוקמת כעת גם תנועת נוער המיועדת לילדים ונוער שעלו מצרפת.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
התנועה נקראת "המאירים", והיא למעשה שלוחה של תנועת נוער יהודית ותיקה שפעילה בצרפת שנים רבות. לדברי דן טולדנו, יו"ר התנועה, היא הוקמה לאחר שהעולים חשו כי אין בישראל תנועת נוער שמתאימה להם.
קראו עוד בערוץ היהדות :
בין ניו-יורק לירושלים: "הנני כאן" בביצוע יפהפה
לדבריו, "יש לעולים קשיי קליטה בתחומים מסוימים בכל הנוגע לחינוך, ולילדים שלנו לא קל להיקלט ברמת השפה והחברה. אנחנו מרגישים שיש ילדים שהם קצת אבודים, ואנחנו חושבים שהתנועה הזאת יכולה להעניק להם תמיכה חשובה. הרעיון הוא בעצם לעזור לעולים להיקלט באמצעות עזרה מעולים ותיקים".
לא חסרות בישראל תנועות נוער ותיקות. למה לא להצטרף לאחת מהן? אתם לא מרגישים שאתם מגבירים את הבידול?
"תנועות נוער ישראליות לא ערוכות לקלוט עולים חדשים. בשנים הראשונות מחסום השפה קשה לילדים, ולא קל להם להיכנס לקבוצות דוברות עברית. בעיה נוספת היא האפיון של התנועות הקיימות בישראל. רוב הנוער העולה הוא מסורתי - חלקו יותר דתי וחלקו פחות - אבל אף תנועה לא נותנת מענה לצורך הזה של מכנה משותף של מינימום דתי. או שהתנועה חילונית לגמרי או שהיא דתית לגמרי, כמו 'בני עקיבא', ומרבית העולים נמצאים בנקודת האמצע ולא בהכרח רוצים להיות מזוהים פוליטית עם התנועות הקיימות. אנחנו מאוד אוהבים את ישראל, אבל יש דברים חיוביים שהבאנו משם וחבל לנו לוותר עליהם".
"נפלטים ומאבדים את הדרך"
עד כה התנועה פעילה בירושלים וברעננה במודל של מפגש חודשי, כאשר שיא הפעילות הוא מחנה קיץ של שלושה שבועות. בטווח הקרוב מתוכננים פתיחת סניפים בנתניה ובתל אביב, כאשר עבור כל סניף יבוצעו התאמות בהתאם לאופי התושבים באזור.
התנועה מתבססת על תשלום דמי חבר ותרומות. סיוע משמעותי קיבלה מעמותת "קעליטה", ארגון הגג של עולי צרפת בישראל. אריאל קנדל, מנכ"ל העמותה, ציין כי "למרות מספר העולים הגדול מצרפת בשנים האחרונות, בשנים האחרונות ניכרת מגמת ירידה חריפה בקרב יהדות צרפת. בעיית החינוך לצד בעיית התעסוקה, הם הגורמים המרכזיים לירידה במספר העולים מצרפת, ומכשול מרכזי העומד בפני מי שמתלבט האם להגיע לארץ".
לדבריו, "בישראל, בניגוד לצרפת שבה יום הלימודים מסתיים בשעות הערב, לתיכוניסטים אין מסגרת אמיתית לשעות אחר הצהריים. כך, התיכוניסטים העולים מוצאים עצמם חופשיים בשעה מוקדמת של היום. ההורים העולים עסוקים מדי באולפנים, בחיפוש מקום עבודה ובקשיי ההגירה היומיומיים שלהם עצמם, וכשמוסיפים גם את העובדה שהם מגיעים בגיל רגיש מאוד - גיל ההתבגרות - מבינים כיצד רבים מבני הנוער העולים נפלטים ממסגרות ומאבדים את הדרך".
זו הסיבה שקנדל והעמותה שבראשו תומכים בהקמת "מאירים", ולדבריו, "שמחים מאוד על היווסדה של העמותה החדשה, ומקווים שתוכל לסייע לכמה שיותר בני נוער עולים בתהליך הקליטה המאתגר ובהיטמעות בחברה הישראלית".