שתף קטע נבחר

עקב לחץ על קשישה אמידה: ביהמ"ש אישר אפוטרופוס

בנותיה של אישה בת 86 טענו שהאחיין של אמם משפיע עליה באופן לא הוגן ומנסה להשתלט על כספה. שתי ערכאות משפטיות קיבלו את עמדתן

בית המשפט המחוזי בתל אביב דחה לאחרונה ערעור שהוגש בשמה של קשישה אמידה על החלטה למנות אפוטרופוס לגופה ולרכושה, וקבע כי בן אחותה מפעיל עליה לחצים כבדים ומנסה להשתלט על כספה. בכך הכריע השופט קובי ורדי בסכסוך בין האחיין לבין בנותיה של האישה, שטענו שהוא בודד אותה ממשפחתה ומשפיע עליה באופן לא הוגן.

 

מדובר באישה חולנית בת 86 הסובלת מחוסר התמצאות בזמן ומהידרדרות קוגניטיבית משמעותית. בית המשפט למשפחה קיבל את ההחלטה על מינוי האפוטרופסיות בניגוד לחוות דעת המומחה שמונה מטעמו. הוא נימק זאת בכך שלאחר חקירה של בא כוח הבנות של האישה, עו"ד זאב ולנר, חזר בו המומחה והסכים שאין בסיס לקביעה הראשונית שלפיה האם כשירה לחתום על מסמכים משפטיים. "מדובר באישה שאינה יכולה לשלוט ולנהל את ענייניה ללא הפרעה מגורם אינטרסנטי כמו האחיין", נכתב בהחלטה.

 

הקשישה הגישה ערעור על ההחלטה לבית המשפט המחוזי באמצעות עו"ד אורלי לוי-ברון (שבית המשפט למשפחה קבע ששירותיה נשכרו על ידי האחיין). היא טענה שאינה זקוקה לאפוטרופוס וכשירה לחלוטין לנהל את ענייניה באופן עצמאי. לדבריה, יש לה קשר קרוב ואוהב עם האחיין והוא דואג לכל מחסורה. היא הוסיפה שבנותיה אינן רוצות בטובתה ומנסות להשתלט על כספה בעודה בחייה.

 

בנותיה טענו מנגד שיש חשש שהאחיין, שלווה מאמן מיליוני שקלים, ינצל את מצבה. לדבריהן, הוא השתלט על כספה ובודד אותה מהן ומנכדיה. הן הדגישו כי מבחינת הדין, לצורך מינוי אפוטרופוס אין צורך להוכיח אי כושר מבחינה נפשית או שכלית, ודי להוכיח שהאם לא יכולה לנהל את ענייניה, כפי שהוכח מעל ומעבר בבית המשפט למשפחה.

 

ואכן, השופט קובי ורדי קיבל את עמדת הבנות ודחה את הערעור. לדבריו, בית המשפט מחויב בראש ובראשונה לפעול לטובת הקשישה ונראה שנטרול הלחצים הקשים שפועלים נגדה באמצעות מינוי האפוטרופסיות כגורם ניטרלי הוא הצעד הראוי והנדרש.

 

הוא הדגיש שמצבה הרפואי והבריאותי של האם חמור, לכן חשוב למנוע ממנה סיטואציות שיוצרות מתח נפשי וחרדות. "מינוי האפוטרופסיות יפחית את הלחץ התמידי המופעל עליה משני כיוונים, מצד אחד האחיין ומצד שני הבנות", כתב.

 

השופט ורדי ציין שדוגמה בולטת ללחץ שבו היא נמצאת ניתן לראות בעצם העברתה מביתה הקודם לבית אחותה, המצוי במתחם של האחיין ובשליטתו, תוך בידודה וניתוקה מבנותיה ונכדיה.

 

בפסק הדין נכתב כי משהוכח בפני בית המשפט שהקשישה אינה מטפלת בענייניה, לא הרכושיים ולא הגופניים, ושהיא תלויה לחלוטין בסובבים אותה (כיום באחיין), אין צורך להוכיח פסלות משפטית מבחינה נפשית או שכלית ודי להוכיח כי היא אינה יכולה לדאוג לענייניה מכל סיבה שהיא.

 

"האישה נתונה ללחצים קשים מצד משפחתה ומצויה ב'קו האש' בין בנותיה לאחיינה. היא זקוקה לגורם ניטרלי שיסייע לה לעמוד מול דרישות ולחצים אלו", סיכם. השופטים נפתלי שילה וישעיהו שנלר הצטרפו לפסק הדין.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים