עכו, כפר קרע ורהט: שלושה סיורי רמדאן
ארוחה בבית פרטי של בשלן מקומי, סודות קולינריים שרק המקומיים מכירים והרבה קטאיף: שלושה סיורים קולינריים שמתקיימים בחודש הרמדאן
רמדאן בכפר קרע
"אל תשפטו אותי לפי המראה החיצוני, אני אישה מוסלמית ודתייה. אני גם פמיניסטית אקטיביסטית, שהקימה מיזמים מצליחים להעצמת נשים מוסלמיות. היום אני עומדת מולכם כי אני רוצה שתכירו אותנו מקרוב - השכנים שאתם נוטים לחשוש מפניהם רק בגלל היעדר היכרות", כך פתחה אמנה כנעאן, תושבת כפר קרע, את סיור "לילות רמדאן" אותו היא מנחה, בכפרה.
הרמדאן הוא אחד מחמש המצוות באיסלאם. במהלך החודש הזה המוסלמים צמים משעה 4:00 לפנות בוקר ועד השקיעה. הצום מסתיים עם קריאת המואזין, קריאה שמסמנת את סיום הצום ואת האישור לפתוח בארוחת האפטאר. בתקופה הזו הימים הופכים ללילות והיישובים הערביים מתעוררים לחיים עם רדת החשכה, לאחר הארוחה החגיגית שמסיימת את הצום הארוך.
בפועל מדובר על תקופה שאין שמחה ממנה מכיוון שכולה סובבת סביב אוכל ואירוח. "האישה היא רחם ואלוקים הוא רחמן, מכאן נגזר אחד ממנהגי רמדאן: הגברים נוהגים לבקר את כל נשות המשפחה מתוך דאגה לשלומן. על כתפי האישה מוטלת המשימה החשובה ביותר ברמדאן שהיא משימת האירוח, אבל לא רק, כי בחודש הזה האישה גם מקבלת הרבה תשומת לב ומתנות מתוקות מבני המשפחה שמתארחים בבית", מסבירה כנעאן.
לסיורי הרמדאן שלה מצטרפת גם טל רז, מורת דרך שהקימה לפני 13 שנים את עמותת תיירות "מרבד ירוק ועדי ערה", במטרה לקרב בין האוכלוסיה הערבית של ישובי המשולש לבין השכנים היהודים - וכל זה באמצעות תיירות.
שתי הנשים האלה (שאחת מהן בצום משעות בוקר מוקדמת מאוד) ייקחו אתכם לסיור קולינרי טעים במיוחד, שיתחיל במאפיה שבה תטעמו את הממתקים המסורתיים של הרמדאן ותפגשו את תושבי העיר שעורכים את ההכנות האחרונות ואת הקניות לקראת ארוחת אפטאר.
לאחר מכן הן יובילו אתכם לחנות התבלינים שבה תכירו את לדר האפרסק ממנו מכינים משקה מיוחד אותו נהוג לשתות בתחילת הצום ואת התמרהינדי אותו מוהלים במים להכנת משקה מתוק לשבירת הצום. לאחר מכן כנעאן תלמד אתכם להכין את הממתק המזוהה ביותר עם הרמדאן - הקטאיף, ובסיום הסיור היא תזמין אתכם לביתה שם תחוו את גולת הכותרת של החג - ארוחת האפאטר. היא ובני משפחתה יגישו לכם את המטעמים החגיגיים כמו מקלובה, פרגית ממולאת בורגול, עלי גפן, סלט חובזה ולסיום קפה ותה מתוק עם ממתקי רמדאן מסורתיים.
בסיורים הללו סיסמאות כמו "תיירות עם מנוף לפיתוח מודעות חברתית של דו קיום" הופכות לביקור אישי בבית של פעילה שמארחת כיד המלך. כנעאן שוזרת בסיור הומור שובב על מנת שהיופי שבמנהג הכנסת האורחים המוסלמים יבלוט הרבה יותר מפוליטיקה. זהו מסע רוחני טעים אל נבכי החברה הערבית, ורמדאן היא כנראה התקופה הנכונה ביותר לחוות אותו.
חשוב לזכור שגם המנהג של הכנסת אורחים וביקור המשפחה בחג דומים, וגם ההכנות לחג שכוללות החלפת הכלים והרהיטים בבית במטרה להרשים וגם להתחדש. אז כל מה שצריך זה לבוא רעבים, כי כשיש בקיבה קטאיף מתוק ממולא באגוזים, כדורי עוומה ספוגים בסירופ סוכר סמיך או עוגת אש סארייה (עוגת סולת עם חלב, שמנת ופיסטוק בניחוח ורדים ודבש), פתאום כל היחסים עם השכנים נראים הרבה יותר פשוטים.
סיורים בכפר קרע: 160 שקלים לאדם, להזמנות ופרטים נוספים 052-3364748 (ראנדה)
רמדאן רב לאומי בעכו
את ההווי המיוחד של עכו מעבירים בסיורי רמדאן שמתקיימים השנה גם כאן בשיתוף פעולה בין מיזם "נשים מבשלות" לבין מורה דרך יליד העיר ובוגר אוניברסיטת חיפה אנדרו עבדו. עבדו לוקח את המסיירים לסיבוב בסמטאות עכו העתיקה, למסגד אל-ג'זאר, לח'אן אל שווארדה שבו מוקרנות סדרות טלוויזיה מיוחדות לרמדאן וכולם מוזמנים לשתות תה מתוק ולעשן נרגילה.
"רמדאן הוא חג הנדיבות ובעיר רב לאומית כמו עכו זה ניכר לעין במיוחד, מכיוון שהאירוח והכנסת האורחים הם לב ליבו של הסיפור האנושי הן של העיר והן של החג", אומרת תמה פרדו מינס, רכזת מיזם "נשים מבשלות עכו". "זהו אלמנט מרכזי בחיי תושבי עכו והוא משותף לנשים מכל העדות כי אנחנו בוחרות לחיות אחרת וחשוב לנו להעביר את זה גם הלאה. החיים בשכונות המעורבות מאפשרים הרבה יותר בחירה ונשים יהודיות וערביות מתארחות זו אצל זו ומבשלות יחד מתוך אהבה למסורת ורצון לחלוק את ההווי המיוחד שיש בעיר. באשר לאוכל, בגלל שזו עיר מעורבת האוכל כאן הוא סמל הפלורליזם והוא יוצר ממשק בין השכנים".
לאחר מכן מגיעים לקונדיטוריית "קשאש" המיתולוגית בעיר כדי לטעום את הממתקים המסורתיים של הרמדאן. בסיום הסיור נשות המיזם מכל העדות מארחות לארוחת אפטאר שבעכו מורכבת מתבשיל חריימה עכואי, ברבוניות ממולאות, סלט פאתוש, מלוחייה, חשוות עוזי שהוא תבשיל אורז חגיגי עם שקדים וצנובר, תרידי שהם גרגירי חומוס חמים על קרעי פיתה בחמאה ברוטב יוגורט שום ושקדים וקובה בלאבן שהיא קובה ממולאת במילוי צמחוני המבושלת ברוטב יוגורט חם. גם המיקום של הארוחה מיוחד לא פחות מהארוחה עצמה מכיוון שהוא מתקיים בבניין בן 100 שנה, שבו האמן היהודי איתן ג'ורג' הורביץ פותח את ביתו ומארח את הסועדים בארוחת שבירת הצום.
"הרעיון בסיורים האלה הוא להציג את הפן הרב תרבותי הייחודי שמתקיים בעכו וזה בא לידי ביטוי בצורה הכי טובה באירוח", מסביר עבדו. "אימא שלי למשל מתארחת בסוכות אצל חברותיה היהודיות ואלה באות אלינו לארוחת אפטאר. סבי, שגם הוא יליד עכו, מספר לי שלפני 60 שנה לאף אחד כאן לא היה אכפת מאיזו משפחה אתה וכולם היו חברים של כולם ובילו יחד, כי אם יש סיבה למסיבה אז את מי זה מעניין אם זה רמדאן, סוכות או ל"ג בעומר. בעיניי עכו היא סמל לרב לאומיות וברמדאן זה משתקף בבירור כי זהו חג של הכנסת אורחים ויש בו המון אוכל והרבה מתוק שמאפרים לחוות את הרב לאומיות בעוצמה הכי גבוהה".
סיורים בעכו: 165 שקלים לאדם, להזמנות ופרטים נוספים 073-7826180
רמדאן בישוב הבדואי רהט
השנה גם היישוב הבדואי רהט פותח את שעריו בחודש הרמדאן וגם כאן מציעים סיורי "לילות רמדאן" שיכירו מקרוב את התקופה הזו בשנה, כפי שהיא נתפשת על ידי הבדואים.
במהלך הסיור ברהט פוגשים את הסודות של המקום, משתתפים בסדנאות להכנת מטעמים בדואים או בסדנת ריקודי דבקה ומתארחים בבית מקומי לסעודת "אפטאר". אחרי הארוחה יתקיימו הפנינג והופעות רחוב.
"מלבד הכנת ארוחת אפטר מוטלת על האישה הבדואית האחריות ליצור בביתה את האווירה הרוחנית הייחודית לחודש זה", מספרת מדריכת הטיולים המקומית מרהט, אלהאם אלקמלאת, שהיא גם זו שמלווה את סיורי הרמדאן. "נשות רהט, שעובדות מחוץ לבית, מסיימות לעבוד בחודש הרמדאן בשעה 12:30, ובניגוד לשאר חודשי השנה, בחודש זה האישה מתפללת במסגד. בלילה, לאחר ארוחת האפטאר, כשהגברים יוצאים לבקר את המשפחה או את החברים, הנשים נוהגות לצאת ולטייל ברחובות העיר, דבר שלא קורה בשגרה. מכיוון שבחג הזה יש גם תחרות סמויה בין שולחנות החג, השוק העירוני מתמלא בכלי הגשה יפים ונשים נוהגות להחליף את כל הכלים שלהן ואת כל הרהיטים בבית, ממש כמו אצל היהודים בפסח".
סיורים ברהט: 100 שקלים למבוגר, 50 שקלים לילד עד גיל 12, להזמנות ופרטים נוספים 072-2705004