שתף קטע נבחר

 

הקונסרבטיבים זועמים: הסוכנות הכירה - אבל יוסף קיביטיה יגורש

יוסף קיביטיה מאוגנדה, בן שבט האבאיודיאה שחבריו התגיירו בגיור קונסרבטיבי, ביקש לעלות לישראל לאחר התנדבות בקיבוץ קטורה שאף הסכים לקלוט אותו. על אף הכרת הסוכנות היהודית בבני השבט, ששומרים שבת, מילה וכשרות - המדינה סירבה והוא יגורש. התנועה הקוסרבטיבית בעולם הוציאה מסמך זועם, ומאיימת בבג"ץ

הסוכנות הכירה – משרד הפנים לא אישר, ויוסף (פרדריק) קיביטיה - חבר קהילת בני האבאיודאיה באוגנדה – יגורש. כעת חתמו כלל הארגונים והמוסדות של התנועה הקונסרבטיבית (מסורתית) בישראל ובעולם על הודעת גינוי חריפה נגד ישראל, מצטרפת למתח השורר זה מכבר בין התנועות הליברליות לישראל על רקע ביטול מתווה הכותל ומשבר הגיור.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

קיביטיה שהתגייר בגיור קונסרבטיבי עם כלל בני קהילתו, שוהה בישראל כמתנדב בקיבוץ קטורה, שהסכים גם לקלוט אותו לחברות. בתשובה שהתקבלה בחודש שעבר מהלשכה באילת של מינהל האוכלוסין, נכתב כי לאחר שנבדקה בקשת העלייה שלו במשרד הראשי בירושלים, עולה כי גיורו אינו מוכר לצורך קבלת מעמד בישראל, וכי עליו לעזוב את המדינה בתום האשרה שניתנה לו ושתוקפה יפוג בעוד כשבוע.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

במענה לשאילתה שהגיש ח"כ אילן גילאון (מרצ) לפני כחצי שנה, טען שר הפנים, אריה דרעי, כי המשרד שבראשותו ורשות האוכלוסין לא בוחנים בקשות גיור של יהודי אוגנדה וכי אין להם מידע על אזרחי אוגנדה המבקשים להגר לישראל. עוד טען, כי אין התנגדות להעלאת יהודים מאפריקה.

 

הסוכנות הכירה

הקהילה היהודית האפריקנית "האבאיודאיה" נוסדה על ידי קצין צבא, סמיי קקונגולו, נוצרי שהתגייר בראשית המאה העשרים, וסחף אחריו רבים. כשנפטר בשנת 1928, הוא הותיר חלק ניכר מאדמתו לשימוש האבאיודאיה. כמנהיג הרוחני הנוכחי של הקהילה, לסיזומו יש שליטה חוקית בנכסיה. קקונגלו ביצע לעצמו ברית מילה, ומל את ילדיו ואת נתיניו. חברי השבט קיבלו על עצמם את המילה, את התורה ואת חוקיה – שבת, כשרות וחגים.

 

"הוא לא יהודי, הוא גוי מקניה". הוויזה המבוטלת של יהודה קימאני
"הוא לא יהודי, הוא גוי מקניה". הוויזה המבוטלת של יהודה קימאני

 

רבים מבני האבאיודאיה נולדו למשפחות שראו עצמן יהודיות וגידלו את ילדיהן על פי המסורת היהודית, אך לא תמיד היה זה המצב. בשנות השבעים הוציא אידי אמין, נשיא אוגנדה דאז, את הקהילה אל מחוץ לחוק – ומספרם הלך והידלדל עד שהגיע לכמה מאות יהודים בלבד. גם בשנות השמונים היו ניסיונות אלימים לחסל את הקהילה - באותו המקום ממש שבו עומד כעת בית הכנסת החדש.

 

היום נהנית הקהילה, המונה כאלפיים בני אדם, מיחס נוח יותר. היא מפעילה מרכז בריאות, שני בתי ספר, מאפייה, חברה שיתופית ובית הארחה, כמו גם תוכנית ייעור.

 

נאבקים על הכרה. קהילת האבאיודיה (צילום: איי.פי) (צילום: איי.פי)
נאבקים על הכרה. קהילת האבאיודיה(צילום: איי.פי)

 

זה כבר כמה שנים שהקהילה דורשת הכרה רשמית ממדינת ישראל, מתוך רצון להרגיש חלק אמיתי, לדבריהם, אך בינתיים לשווא, זאת למרות שהסוכנות היהודית הכירה בהם כבר בשנת 2009. משרד הפנים טרם הכריע לגבי מעמדם הדתי מאחר והוא מעולם לא עלה לדיון. במשרד הפנים טוענים כי מדובר ב"מצב מסובך".

 

משרד החוץ אישר, אך קימאני גורש מנתב"ג

הקהילה עצמה החלה להתגייר באופן רשמי רק בעשרים השנים האחרונות, לאחר סיוע ומתן חסות של התנועה הקונסרבטיבית העולמית. בשנת 2009, כשנה לאחר שהשלים חמש שנות לימודי רבנות קונסרבטיבית - מתוכן שנה בירושלים - גייר מנהיג הקהילה כיום, הרב גרשום סיזומו, כ-250 אנשים מאוגנדה וממדינות שכנות.  

 

 

באותה שנה הכירה הסוכנות היהודית בקהילה, כיהודית. כיום מונה קהילת האבאיודאיה באוגנדה כ-2,000 בני ובנות קהילה. בחודש דצמבר נעצר בנתב"ג וגורש יהודה קימאני, מנהיג קהילה בקניה שהתגייר בקהילת אוגנדה.

 

קימאני ביקש להיכנס לישראל לצורך ביקור בלבד כדי להשתתף בתוכנית לימוד קצרה בישיבה הקונסרבטיבית בירושלים, ובקשתו אושרה על ידי שגריר ישראל בניירובי. כאשר נחת בישראל כניסתו לישראל סורבה, בטענה שבקשה קודמת שלו להיכנס לישראל סורבה על ידי רשות האוכלוסין וכי "סירוב זה גובר על אשרת כניסה שהונפקה לאחר מכן על ידי משרד החוץ".

 

הוא הושם במתקן מסורבים בנתב"ג והוטס חזרה לאתיופיה למחרת בבוקר. בנוסף, בתנועה המסורתית בישראל הצטברו מספר מקרים של בני האבאיודאיה שהמדינה הערימה עליהם קשיים בעת שהגיעו ללמוד יהדות בישראל, או ביקשו לעשות עלייה.

 

"עלבון כלפי כל התנועה הקונסרבטיבית בעולם"

בהודעה שפורסמה על ידי הארגונים והמוסדות של התנועה הקונסרבטיבית נכתב כי "זה מזעזע, לא מכובד ואולי אפילו מנוגד לחוק מצד משרד הפנים לדחות את תוקפם של גיורים שבוצעו בחו"ל על ידי זרם מרכזי ביהדות".

 

עוד כתבו: "החלטה זו מנוגדת למדיניות ממשלתית של שני עשורים שהעניקה מעמד של 'יהודי' למטרות הגירה ואזרחות למי שהתגייר בחו"ל באמצעות אחד מהזרמים המוכרים והמרכזיים ביהדות".

 

בהצהרה נטען כי "זה לא רק עלבון לבני האבאיודאיה, אלא גם כלפי כל התנועה הקונסרבטיבית/ מסורתית ברחבי העולם... ישראל צריכה להיות ביתו של העם היהודי כולו, ולא להיכנע לסקטוריאליות או לגחמות של מפלגות פוליטיות או רבנים ראשיים הנמצאים בעמדת כוח באותה העת. אנו עומדים לצד יוסף קיביטיה, חבר האבאיודאיה, שבקשתו לקבלת מעמד קבוע היא על פי חוק השבות גרמה לפסק הדין של משרד הפנים. הוא ציוני בדיוק כמו שאנחנו ציונים".

 

בכוונת התנועה הקונסרבטיבית לעתור לבג"ץ בנושא, ובמקביל החלה קמפיין לגיוס כספים למטרה זו. בהודעה הם מתחייבים "להשתמש בכל האמצעים העומדים לרשותנו על מנת להשיג את התוצאה עבור קיביטיה, ועבור כל שאר האנשים כמותו בעולם המחכים לעלות לישראל".

 

"הוא לא יהודי, הוא גוי מקניה"

בקרוב צפוי דיון בנושא בוועדת העלייה, הקליטה והתפוצות בראשות ח"כ ד"ר אברהם נגוסה (הליכוד). בדיון בוועדה שנערך בחודש ינואר, עקב גירושו של קימאני, אמר עמוס ארבל, מנהל אגף מרשם ומעמד ברשות האוכלוסין וההגירה, כי "מבחינת משרד הפנים קימאני לא יהודי אלא גוי מקניה, ולכן אינו יכול ללמוד בישיבה לתקופה קצרה אם מגיע כתייר".

 

כשנשאל האם יקבע לישיבה הקונסרבטיבית מי ילמד אצלה ומי לא, ענה: "האם כל אחד שמתחשק לו יוכל ללמוד פה? מה אתם רוצים, שתגיע לכאן חצי אפריקה?"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים