מחקר: רוב הרבנים החרדים גולשים באינטרנט
הרבנים החרדים נלחמים נגד "פגעי הטכנולוגיה", אבל יותר ממחציתם גולשים באינטרנט בתדירות כזו או אחרת, ו-71% אף נוהגים להכין שיעורי תורה בעזרת המחשב – ולא רק באמצעות ספרים, כך עולה ממחקר חדש שנערך באוניברסיטת אריאל
בציבור החרדי מקדשים מלחמה נגד "פגעי הטכנולוגיה" – אבל מתברר שאפילו הרבנים לא מתנזרים ממנה: מחקר חדש שנערך באוניברסיטת אריאל מגלה כי 51% מרבני המגזר גולשים באינטרנט בתדירות כזו או אחרת, ו-71% אף נוהגים להכין שיעורי תורה בעזרת המחשב – ולא רק באמצעות ספרים.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
המחקר, שנערך על ידי פרופ' יואל כהן, חוקר תקשורת ודת מבית הספר לתקשורת באוניברסיטת אריאל, בחן את היחס של רבנים מכל הזרמים למחשבים, טלפונים סלולריים, אינטרנט ורשתות חברתיות. הנתונים מצביעים, כצפוי, כי ככל שקבוצת ההשתייכות של הרב שמרנית יותר, כך נטייתו היא לצמצם את השימוש בכלים טכנולוגיים אלה, ואולם נראה כי בכל מקרה לא ניתן להימנע מכך.
קראו עוד בערוץ היהדות :
- מעיין לגברים בלבד: הגברים טובלים, הנשים מסולקות
- מבאר התלמוד הגיע לגבורות: "בלי המוח היהודי לא היינו זוכים באירוויזיון"
- הרבנים שמתנגדים, אתם אחראים להתבוללות/
הרב יואל בן-נון
ל-71% מהרבנים החרדים, 98% מרבני הציונות הדתית ו-100% מהרפורמים והקונסרבטיבים יש מחשב בבעלותם. 94% מהרבנים הלא-חרדים גם מחוברים לאינטרנט, לעומת 43% בלבד מהחרדים (האורתודוכסים – בדרך כלל עם סינון תכנים, רבני הזרמים הליברליים - בלי). ואולם, כאמור, רוב החרדים נוהגים לגלוש ברשת – עם או בלי חיבור פרטי (אם כי 58% מהם רק "במידה מועטה").
רשתות חברתיות? זה לשון הרע
בכל קבוצות הרבנים נמצא רוב מובהק (70% ויותר) המכינים שיעורי תורה דרך המחשב. לעומת זאת, מפתיע לגלות כי רוב הלא-חרדים גולשים באינטרנט גם ל"שירותים דתיים" ודווקא בקרב החרדים 74% אמרו כי הם כלל לא עושים שימוש כזה ברשת.
רוב האורתודוכסים (כ-95%) סבורים כי אתרי האינטרנט פוגעים בערכי הצניעות במידה רבה. הרפורמים (64%) סבורים כי הפגיעה מועטה או שבכלל לא קיימת, וזו התשובה הנפוצה גם בקרב הקונסרבטיבים (42%).
בנושא אחד יש הסכמה בין הקבוצות השונות – מהחרדים ועד הרפורמים: רוב הרבנים מכל הקבוצות (64%-95%) סבורים כי הרשתות החברתיות גורמות לבעיות בנושא איסור לשון הרע. זה לא מפריע לרוב מוחלט מהלא-אורתודוכסים להחזיק פרופיל באותן רשתות, לעומת כרבע בלבד מרבני הציונות הדתית ומיעוט זניח אצל החרדים.
האתגר: להתקדם למהפכה הטכנולוגית
פרופ' יואל כהן אמר כי המחקר התבסס על 330 שאלונים שמילאו הרבנים בעילום שם - בהם גם כאלה מחוגים שמרניים ו"סגורים" במיוחד, ואף כאלה הנחשבים כקיצוניים. לדבריו, הממצאים מוכיחים כי הקמפיין המתמשך במגזר נגד "פגעי הטכנולוגיה" נכשל ברובו, כאשר אפילו הרבנים עצמם מחזיקים ברשותם מחשב וגולשים באינטרנט.
עם זאת, מעיר פרופ' כהן, "הרבנים כולם, ובמיוחד הזרם החרדי, לא השכילו לנצל מספיק את האפשרויות הרבות שמאפשרת הניו-המדיה מבחינת השגת מידע וחיבור נוסף לקהילותיהם... הם לא מיצו את מלוא הפוטנציאל הגלום במדיה החדשה כמקור של מידע יהודי בסיסי המוצע כיום לחברה המערבית".
החוקר סבור כי הפערים בין הזרמים השונים ביחסם לכלים אלה ובמידת השימוש בהם איננו אידיאולוגי אלא "הבדל דורי", ולכן להערכתו הוא יצטמצם עם הזמן. ולראיה: "גם הדור הצעיר יותר של רבנים חרדיים מפגין כישורים ומודעות מלאים לפוטנציאל של טכנולוגיות המידע - כמו בני הקהילות שלהם".
פרופ' כהן סיכם כי "האתגר המתמשך הניצב בפני הרבנים הוא להתקדם יחד עם קהילותיהם אל המהפכה הטכנולוגית של המאה ה-21, ובאותו זמן להישאר מחויבים לכך שהערכים והמוסר של היהדות והמחויבות לסטנדרטים חברתיים יהודיים יישארו בתוקפם בימינו כפי שהיו בעידן שלפני המחשב".
- מחקרו של פרופ' יואל כהן יוצג בכנס השנתי של International Association of Media & Communication Research (IAMCR) שייפתח בשבוע הבא באוניברסיטת אורגון ביוג'ין.