מי מרוויח יותר ואיפה? הפערים שמסתתרים מאחורי השכר הממוצע
השכר הממוצע הולך ועולה אך יש מי שנהנה ממנו יותר ויש מי שפחות. לפי נתוני אתר אולג'ובס, קיימים פערי שכר גבוהים מאוד בין המרכז לפריפריה, והשכר הממוצע במקצועות קריטיים כמו מטפלים ומדריכים שיקומיים עומד על פחות מחצי מהשכר הממוצע במשק
לפי נתוני הלמ"ס העדכניים, השכר הממוצע במשק ממשיך לעלות והגיע לשיא של 10,867 שקל ברוטו במרץ. אך מאחורי הממוצע הזה מסתתרת מציאות של פערים גדולים בין מרכז לפריפריה, כמו גם בין מקצועות שונים.
נתוני מתחם השכר של אתר אולג'ובס, שהתקבלו מ-250 אלף איש שהזינו את נתוני שכרם במשך השנה האחרונה לאתר, ואשר עובדו תחת פיקוח סטטיסטי של מכון המחקר "פאנלס", חושפים חלק ממה שמסתתר מאחורי הממוצע.
השכר הממוצע הכללי שהתקבל מאיסוף כל הנתונים שהוזנו באתר היה כ-11,600 שקל, מעט גבוה יותר מזה שהתקבל על ידי נתוני הלמ"ס. אך מניתוח הנתונים ניתן לראות את פערי השכר הממוצע בחלקיה השונים של הארץ, כאשר עובדי אזור המרכז נהנים מהשכר החודשי הממוצע הגבוה ביותר – 12,270 שקל, אחריהם עובדי אזור השרון עם שכר ממוצע של 12,210 שקל, עובדי אזור הצפון עם שכר ממוצע של 11,240 שקל, ובתחתית הרשימה עובדי הדרום עם שכר ממוצע של 10,950 שקל. בין עובדי אזור המרכז הממוקמים לבין עובדי אזור הדרום קיים פער של 12%.
גם שף שעובד במסעדה בצפון ומרוויח בממוצע 12,570 שקל בחודש, מרוויח יותר משף באזור הדרום שמרוויח 11,440 שקל בלבד. מזכירה בכירה שעובדת בצפון הארץ ושכרה החודשי הממוצע עומד על 7,480 שקל מרוויחה יותר ממזכירה בדרום הארץ ששכרה הממוצע הוא 6,920 שקל בחודש.
מהנתונים עולה כי רוקח מתל אביב מרוויח 13,170 שקל - 11% יותר ממקבילו בפריפריה, ושכרם של מנהלי שיווק באזור המרכז, המשתכרים 15,020 שקל בחודש בממוצע, גבוה ב-20% ממנהלי השיווק באזור הדרום המרוויחים 12,270 שקל בלבד.
לעומת זאת, ב-34% מהתפקידים כאמור, עובדי הפריפריה ירוויחו יותר מעובדי המרכז, או בדומה להם. למשל, שכרו החודשי הממוצע של מנהל מפעל בפריפריה עומד על 20,700 שקל וגבוה ב-18% משכרו של מנהל מפעל במרכז המרוויח 17,510 שקל.
.
בהתאמה לנתוני הלמ"ס, גם לפי נתוני אולג'ובס עובדי ענף ההייטק נהנים מהמשכורות הגבוהות ביותר במשק. שכרם של סמנכ"לי הפיתוח בענף הוא הגבוה ביותר ועומד בממוצע על 33,420 שקל. אולם באותה מידה גם בענף זה ניכרים פערי שכר בין מרכז הארץ לדרומה.
בעוד מהנדס תוכנה שעובד באזור המרכז, מרוויח בממוצע 20,830 שקל בחודש, מהנדס תוכנה באזור הדרום יאלץ להסתפק בשכר חודשי ממוצע של 15,960 שקל בלבד – פער של כ-31%.
.
"הנפח הגדול ביותר, גם של המשרות וגם של מחפשי עבודה - נמצא במרכז ובשרון", מסבירה עינב בוימפלד, מנהלת התוכן והמחקר של אולג'ובס. "בתחום התוכנה רוב המועמדים נמצאים במרכז ובשרון. זה משאיר את המעט שנותרו להתחלק בין הצפון לדרום. ייתכן כי המעסיקים בפריפריה מתקשים לגייס את המועמדים הטובים, מאחר ואלו נמשכים למרכז, שבו ממוקמות רוב החברות הגדולות והשכר מתגמל יותר".
בוימפלד מוסיפה, כי תנועת מחפשי העבודה היא חד סטרית: "מחפש עבודה שגר בדרום או בצפון - ישלח קורות חיים גם למשרות במרכז, אבל זה כמעט לא יקרה הפוך. הנתונים מוכיחים שזה קורה לא רק בגלל היצע המשרות הגדול במרכז, אלא גם משום שהשכר שמוצע שם מתגמל יותר וכך נוצר מעגל שבו המרכז מצליח לשמר את עצמו כאזור אטרקטיבי יותר לעבודה".
מנתוני אולג'ובס עולה, כי הקופאים והקופאיות ברשתות הקמעונאיות משתכרים בסכום הנמוך ביותר ושכרם הממוצע עומד על 5,600 שקל בלבד. בדרוג המקצועות בעלי השכר הנמוך ניתן למצוא גם מקצועות קריטיים שמעניקים שירותים חשובים כמו מדריכים שיקומיים, ששכרם עומד על 5,640 שקל, ולאחרונה היו חלק משביתת עובדי מקצועות הבריאות, וסייעים/ות ומטפלים/ות שמרוויחים בממוצע 5,800 שקל.
בנוסף, בין הנתונים ניתן לראות כי שכרם החודשי הממוצע של אחים ואחיות עומד על 10,640 שקל, ושכרם הממוצע של העובדים הסוציאליים עומד על 8,300 שקל.
על פי סקר נוסף שנערך באולג'ובס, קרוב ל-50% מהעובדים העידו כי הם מרגישים שהם מרוויחים פחות ממה שמגיע להם. אולם בפועל, 62% הופתעו לגלות ששכרם תואם את הממוצע בתפקידם ואף גבוה ממנו. 38% נכחו לדעת ששכרם נמוך מהממוצע.