להעלים קוסם: מי אשם, לאו מסי או חורחה סמפאולי?
מסי לא רק נראה כבוי, מנותק, אלא בקושי היה מעורב בהפסד המשפיל לקרואטיה. אבל המאמן סמפאולי, בסדרת החלטות שכל ארגנטינה לא מבינה, היה זה שעזר לכבות אותו. וכך, ללא תיאום וללא קישור, הפרעוש לא קיבל כדור אחד לרחבה ועברו 21 דקות רצופות בהן אגוארו לא נגע בכדור אפילו פעם אחת. אורי קופר עם ניתוח המשחק שאולי ישלח את ארגנטינה הביתה
באדיבות כאן 11 - המשדר הרשמי של מונדיאל 2018. שידורים חיים, תקצירים, סטטיסטיקות ועוד מחכים לכם ממש כאן
אחרי כל כישלון הציבור זקוק לתמונה של מישהו שאפשר להאשים, פנים אליהן אפשר לכוון את הזעם. בישראל אוהבים להשתמש בהטחת האשמה על הש"ג, החייל הזוטר ביותר בבסיס, אבל בכדורגל הדבר לא כך. סופגי הביקורת הם רמטכ"ל הקבוצה או הנבחרת, מינימום סגנו, ובארגנטינה מפנים את האש לשניהם - תחליטו אתם מי זה מי - הכוכב לאו מסי והמאמן חורחה סמפאולי.
ארגנטינה בוכה
מראת אומללותה של ארגנטינה בהפסד לקרואטיה מציגה את בבואתם של שניהם. גם של אחרים, כמובן, אבל אמרנו - האצבע מופנית כלפי המפקדים, בשטח ובחדר בפיקוד, ולאו דווקא צריך לבודד כל דמות ואת חלקה באחריות אלא נכון יותר לקשר ביניהם. הנה ניסיון לעשות זאת.
המשפט חצי-נכון, נבחרת ארגנטינה מלאה חורים, אבל שחקן בסדר גודל הזה, סדר גודל הכי ענק שיש, צריך להיות די טוב גם כשאין מסביבו הרבה. ראינו מספיק דוגמאות בעבר. מדובר בקביעה ראויה, אבל בתירוץ חלקי ביותר, ממש לא מספק.
מסי לא היה קרוב למסי, אבל, וחשוב להדגיש זאת, סמפאולי פגע עוד יותר בכוכב שלו. בואו ניתן למספרים לדבר. מסי נגע בכדור 49 פעמים בלבד, הכי מעט בכל משחקי המונדיאל שהיו לו בקריירה, 6 נגיעות יותר מהשוער ווילי קבאז'רו, שראינו שנגיעה בכדור שלו לא ממש מספקת כדור לכתובת הנכונה. מסי נגע בכדור ברחבה פעמיים, זהו, בכל המשחק. שימו לב מה קרה במשחק הקודם של ארגנטינה, מול איסלנד. מסי נגע אז 116 פעמים בכדור. מפות הפעולות שלו המצורפות פה צועקות "וואו", איזה הבדל. ברור שגם מול איסלנד ארגנטינה הייתה חלשה, אבל הקיצוניות הזו לא מתקבלת על הדעת. פעם אחת הכל דרכו, באחרת מעט מאוד דרכו. משחק כזה יכול להעיד על בריחה מכוונת מהכדור, כלומר מסי עצמו התרחק מאחריות. מהצד האחר אפשר לקשור את השינוי הקיצוני במה שעשה סמפאולי. האמת, יש להניח, היא חיבור של שני הדברים.
לפחות לפי המערך איתו עלה סמפאולי נדמה שמטרת המאמן הייתה שמסי, בניגוד למשחק מול איסלנד, יקבל את הכדורים בעמדה גבוהה יותר. רק שחקן אחד הוצב בכל אגף, חאבייר מסצ'ראנו ואנסו פרס במרכז, מקסימיליאנו מסה ליד מסי, יורד קצת אחורה במקומו. בפועל, המערך הזה, וגם ציוות השחקנים כמובן, בודד את מסי לגמרי. אף אחד מהקשרים לא מומחה בדחיפת הכדור קדימה לכיוונו (ג'ובאני לו סלסו או אבר באנגה, שישבו על הספסל, כן מסוגלים לכך לפחות). כל עוד זו הייתה השיטה, עד לחילוף השני, מסי לא נגע בכדור בתוך הרחבה.
מסצ'ראנו היה השחקן שמסר למסי הכי הרבה במשחק - 6 פעמים, זהו. מסה חילק לו 5 מסירות. אגוארו והיגוואין, יחד, 4. היעדר קישור, בטח מול העוצמה שיש לקרואטיה במרכז המגרש, והשיטה לא יכולה לעבוד. לא רק בהקשר למסי, כמובן. הנתון המדהים של הערב מגיע מכיוונו של אגוארו ובאמת מדובר בעניין בלתי נתפס, זה שמעיד בצורה הטובה ביותר על מצב האימון של הנבחרת. ב-21 הדקות ו-11 השניות האחרונות של המחצית הראשונה אגוארו לא נגע בכדור. לא כביטוי אלא במציאות, בפועל. אפילו לא ליטוף כדור אחד במשך כמעט רבע מזמן המשחק, ברציפות. לא פלא שבלילה, כששחקני ארגנטינה עברו במיקס-זון בין העיתונאים ולא הסכימו לדבר, אגוארו היחיד שזרק משפט. הסבירו לחלוץ שסמפאולי אמר שאולי השחקנים לא התרגלו לשיטה. "סמפאולי יכול להגיד מה שהוא רוצה", ענה אגוארו והלך.
סמפאולי התקשה לחבר משפטים במסיבת העיתונאים. הוא לקח את האשמה עליו כשציינו את הטעות של קבאז'רו (בישול יותר יפה משל לוריס קריוס – לא להיט להיות שוער עם קוקו) וכנראה שגם פה הטעות של המאמן. רוב ארגנטינה רצתה לראות בשער את פרנקו ארמאני, שנמצא בכושר מצוין. כל ארגנטינה גם רצתה לראות כריסטיאן פאבון בהרכב, וסמפאולי התעלם, כמו שהתעלם מפאולו דיבאלה. לא הגיוני, וכנראה שכולם חוץ מסמפאולי חושבים כך, שמסה ישחק לפני דיבאלה. אגב, מאורו איקארדי, שנשאר בחוץ, העלה פחות משעה אחרי המשחק תמונה שלו נהנה בחופשה משפחתית. לא מקרי, אפשר להניח שהוא מרוצה מהתוצאה.
אז סמפאולי סופג בארגנטינה הרבה יותר ממסי. בסקר של העיתון "אולה" הוא נבחר על-ידי הגולשים לאשם העיקרי . ועדיין, כמובן שנשמע עוד הרבה על מסי בימים הקרובים כיוון שלא מדובר רק במשחק החלש, במיעוט הפעולות שלו על הדשא, אלא גם בתחושות. בתקשורת הארגנטינאים הציגו סדרת תמונות של מסי עם הראש למטה, כבוי כמו הנבחרת שלו, במהלך המשחק. כששחקנים אחרים הלכו לנחם את השוער קבאז'רו הוא הראשון שירד לחדר ההלבשה. כיסוי הפנים מול המצלמה בזמן ההמנון יכול להעיד על ריכוז, אבל עוד יותר על לחץ. אולי לא נשמע משהו שמתקרב לסיפור רונאלדו בגמר המונדיאל לפני 20 שנה, אבל יכול להיות שמשהו היה שם.
נחזור על משפט שכבר נכתב - ההגנה והקישור של ארגנטינה לא ברמה מספיק טובה. ועדיין, למרות ההדגשה החוזרת, בארגנטינה האמינו שאם מסי יהיה בשיאו הוא עדיין יכול לקחת את הנבחרת רחוק. "מסי מדהים, אבל הוא לא יכול לעשות הכל לבד", אמר לוקה מודריץ' אחרי המשחק והגיוני שהוא צודק, אבל עדיין אפשר לבקש יותר. עכשיו, אם ניגריה לא תנצח היום את איסלנד, ארגנטינה לא תהיה תלויה בעצמה במחזור הסיום. יותר מכך, אם איסלנד תנצח היום אז תיקו בינה לבין קרואטיה במחזור האחרון יהיה מצוין לשתיהן – קרואטיה ראשונה, איסלנד עולה מהמקום השני.
ואם הזכרנו את מודריץ' אז כמובן שחובה לדבר גם על הצד המנצח. קרואטיה לא הייתה מבריקה, אבל יש לה אולי את חוליית הקישור הכי טובה במונדיאל. לא רק מודריץ' ואיבן ראקיטיץ' אלא גם מרסלו ברוזוביץ' ששיחק מאחוריהם, איבן פרישיץ' שהיה לפניהם, ועוד לא דיברנו על הספסל שכולל את מילאן באדלי, מטאו קובאצ'יץ' ואחרים.
מודריץ' וראקיטיץ' היו פנטסטים, הראו בדיוק את מה שחסר לארגנטינה, שהייתה מתה לרגל אחת, או יותר נכון לאונת מוח אחת, של כל אחד מהם. מודריץ', שנבחר למצטיין, ניצח ב-100 אחוזים מהמאבקים ההגנתיים שלו, 100 אחוזים מהמאבקים ההתקפיים שלו ו-100 אחוזים ממאבקי הגובה שלו. תוסיפו שער גדול ותקבלו שלמות.
קרואטיה יכולה להגיע רחוק ורוב הסיכויים שגם תהיה פייבוריטית במשחק שמינית הגמר שלה, אבל צריך לזכור שלקרואטיה יש היסטוריה של משחקים גדולים ואחריהם נפילה. רק לפני שנתיים, ביורו, הייתה הנבחרת המרשימה ביותר בשלב הבתים, ניצחה את ספרד, אבל הודחה בשמינית הגמר. היא שווה יותר משמינית גמר. ארגנטינה, אגב, כנראה לא תגיע גם לשם.