הגיע הזמן הזה בשנה: בדקו כמה דמי הבראה מגיעים לכם
השלמתם שנה במקום העבודה? מגיעים לכם דמי הבראה. איזה סכום אתם אמורים לראות בתלוש, מה קורה אם התפטרתם, לאילו מגזרים מגיע יותר ומתי נהוג לשלם. בדקו מה אתם יודעים על דמי הבראה כדי שאף אחד לא יוכל לעבוד עליכם
מבחינת רוב השכירים, דמי הבראה הם תוספת נחמדה לשכר שמפתיעה אותם כל שנה מחדש במשכורת של אחד מחודשי הקיץ. אך לא מדובר בתוספת אחידה לכל השכירים, והיא תלויה בלא מעט גורמים שכדאי להכיר.
ענו על החידון וגלו מה אתם יודעים על דמי הבראה:
הדבר הראשון שצריך לדעת הוא שעובד זכאי לדמי הבראה רק לאחר שהשלים את שנת עבודתו הראשונה במקום העבודה. אם כבר השלמתם שנה, סביר להניח שתקבלו אותם באחת מהמשכורות הקרובות, שכן ברוב מקומות העבודה נהוג לשלם דמי הבראה בתשלום שנתי יחיד, וכתוספת לאחת המשכורות.
לפי אתר "כל זכות", המרכז את המידע העדכני על זכויות עובדים בישראל, דמי ההבראה משולמים לרוב כתוספת לאחת המשכורות של חודשי הקיץ (יוני - ספטמבר), אך ניתן להוסיף את דמי ההבראה למשכורת של חודש אחר במהלך השנה, בהתאם לנוהג במקום העבודה הספציפי. גמלאים המקבלים פנסיה תקציבית מקבלים את דמי ההבראה יחד עם קצבת הפנסיה של חודש יוני.
עובד שעד למועד תשלום דמי ההבראה טרם השלים שנה במקום העבודה, יקבל את דמי ההבראה במועד החלוקה הבא בשנה העוקבת. בדמי ההבראה שיקבל תחושב גם זכאותו מהשנה הקודמת.
חשוב לדעת כי עובד אינו רשאי לוותר על דמי ההבראה או על חלק מהם. גם אם עובד נאלץ - או הסכים - לוותר על הסכומים המגיעים לו, בגלל חוסר הבנה או בלחץ המעסיק, אין להסכמה שלו תוקף מחייב.
כמה מגיע לנו?
דמי ההבראה מחושבים בהתאם לוותק של העובד במקום העבודה, בהתאם להיקף משרתו ובהתאם למשך העסקתו באותה שנה. נכון להיום, גובה דמי ההבראה במגזר הפרטי הוא 378 שקל ליום, וגובה דמי ההבראה במגזר הציבורי הוא 426 שקל ליום החל מיוני 2018 (424 שקל לפני כן). גובה דמי הבראה ליום מתעדכן בהתאם לעליית מדד המחירים הכללי לצרכן.
משרות חלקיות והשפעת קיצור שבוע העבודה
דמי ההבראה מחושבים באופן יחסי לפי חלקיות המשרה, ובאופן יחסי לתקופת העסקה חלקית במהלך השנה. כלומר, אם לדוגמה עובד החל לעבוד במקום עבודה חדש ועבד שנה וחצי בחצי משרה, עבור השנה הראשונה הוא יקבל דמי הבראה עבור יומיים וחצי (5 ימים X 50% משרה), ועבור מחצית השנה השנייה הוא יקבל דמי הבראה עבור יום וחצי (6 ימים X 50% משרה X 1/2 שנה).
כאשר מדובר בעובד שעתי (ששכרו משולם על בסיס מספר השעות שעבד בפועל), יחושב היקף המשרה באמצעות חלוקת מספר שעות העבודה השבועיות בהן עבד, בכמות השעות שנחשבות בחוק לשבע עבודה מלא. מכיוון ששבוע העבודה במשק קוצר החל מאפריל 2018 ל-42 שעות במקום 43, סכום דמי ההבראה לעובד שכזה יגדל במעט.
אפשר גם לא לשלם בתשלום שנתי
חלק מהמעסיקים בוחרים לשלם את דמי ההבראה בתשלום חודשי (תשלום שכר גלובלי שכולל בתוכו כבר את דמי ההבראה). אך ב"כל זכות" מדגישים כי לשם כך, חובה על המעסיק לקבוע זאת במפורש בחוזה ההעסקה של העובד וכן לייחד שורה נפרדת לתשלום דמי ההבראה בתלוש השכר (כלומר להפריד את תשלום דמי ההבראה משאר רכיבי השכר).
מעסיק שלא קבע זאת במפורש בחוזה ההעסקה, ולא ייחד שורה נפרדת לדמי ההבראה בתלושי השכר החודשיים של העובד, אך טוען בדיעבד כי השכר ששולם כבר כולל בתוכו את דמי ההבראה, יצטרך להוכיח זאת בבית הדין לעבודה באמצעות ראיות אחרות.
בכל מקרה, אסור למעסיק לשלם שכר בסיס הנמוך משכר המינימום. כלומר, אם השכר המשולם לעובד הוא שכר מינימום, המעסיק לא יכול לטעון כי שכר זה כולל בתוכו את דמי ההבראה, שכן משמעות הדבר ששכר הבסיס המשולם (ללא דמי ההבראה) נמוך משכר המינימום, דבר המהווה עבירה על החוק.
ב"כל זכות" מציינים כי בהתאם לפסק דין שהתקבל בבית הדין האזורי לעבודה בת"א, למעסיק ישנה זכות להמיר את את דמי ההבראה במימון של נופש, אך רק אם יודיע לעובד מראש ובצורה מפורשת כי היציאה לנופש היא על חשבון דמי ההבראה שלו (ולא לצורך מטרה אחרת, כגון גיבוש חברתי), והעובד יסכים לכך בצורה מפורשת או באמצעות התנהגות (כלומר, עצם היציאה לנופש בפועל על ידי העובד, פירושה שהוא מסכים לכך).
מה קורה בעת התפטרות או פיטורים?
עובד שזכאי לדמי הבראה, אך סיים את העסקתו לפני המועד בו משלם אותם המעסיק, זכאי לקבל את דמי ההבראה במשכורתו האחרונה.
ב"כל זכות" מדגישים כי עובד שפוטר או התפטר, והעסקתו הסתיימה בפועל לאחר תום שנת עבודה אחת, ייחשב כמי שהשלים שנת עבודה מלאה ויהיה זכאי לדמי הבראה, גם אם ההודעה המוקדמת לפיטורים או להתפטרות נמסרה לפני שהשלים העובד שנת עבודה מלאה.
עם זאת, אם המעסיק ויתר על עבודתו של עובד כזה במהלך תקופת ההודעה המוקדמת, ובמקום הודעה מוקדמת שילם לעובד שכר עבור תקופת ההודעה, העובד לא יהיה זכאי לדמי הבראה. חשוב לציין כי דמי הבראה חייבים במס הכנסה, בדמי ביטוח לאומי ובדמי ביטוח בריאות, אולם אינם נכללים בשכר המשמש לחישוב פיצויי פיטורים.
אוכלוסיות מיוחדות
קיימים מספרי צווי הרחבה במשק המקנים הטבות הנוגעות לדמי ההבראה, לעובדים בענפים מסוימים. עובדי שמירה ואבטחה זכאים למספר ימי הבראה גדול יותר, כמו גם עובדי מלונאות, מלצרים ועובדים בגני אירועים. עובדי ניקיון זכאים, בנוסף לכמות ימים גדולה יותר, גם לשווי יום ההבראה אשר מחושב לפי התעריף במגזר הציבורי (גם אם הם מועסקים במגזר הפרטי).
מידע נוסף על אופן חישוב דמי ההבראה ניתן למצוא באתר "כל זכות".