שר העבודה הנחה לתקן את שכר המינימום השעתי בחוק
לאחר ההסכמה על כך שמשמעות קיצור שבוע העבודה היא עליית שכר המינימום השעתי ל- 29.12 שקל לשעה, החל שר העבודה חיים כץ בקידום תיקון חוק שכר המינימום, כך שיופעלו אמצעי אכיפה על מעסיקים שיפרו את החוק. כץ: "משרדי הממשלה יצטרכו למצוא תקציבים נוספים לעובדים השעתיים"
אחרי שחתם על צו ההרחבה לקיצור שבוע העבודה ל-42 שעות לפני שלושה חודשים, הנחה שר העבודה והרווחה, חיים כץ, לתקן את תיקון חוק שעות עבודה ומנוחה ואת חוק שכר המינימום, כך ששכר המינימום השעתי יחושב לפי היקף שבוע העבודה המקוצר ויעלה ל- 29.12 שקל לשעה.
בשבוע שעבר פרסמנו כי לפי מסמך רשמי עליו חתומה מנהלת מנהל הסדרה ואכיפת חוקי עבודה, משרד העבודה אינו מתכוון לבצע אכיפה נגד מעסיקים אשר ימשיכו לשלם לעובדים שכר מינימום נמוך מ-29.12 שקל לשעה עד לעדכון חוק שכר המינימום, למרות שעמדת המשרד היא כי צו ההרחבה לקיצור שבוע העבודה "מעדכן הלכה למעשה את השכר השעתי של משתכרי שכר מינימום לשעה ל-29.12 שקל".
בתגובה לפניית ynet בנושא, מסרו אז ממשרד העבודה והרווחה כי "גורמי המקצוע במשרד בוחנים את תיקון שכר המינימום השעתי בחוק שכר מינימום. סמכויות האכיפה, בהתאם לחוק להגברת האכיפה, הינם של תשלום שכר מינימום לפי חוק שכר מינימום, וכן תשלום שכר מינימום לפי הסכם קיבוצי כללי ענפי שהורחב בצו הרחבה, ובשים לב לכך לא ניתן לבצע אכיפה לעת הזו".
בתזכיר החוק שהוגש היום על ידי שר העבודה צוין כי "בהתאם לתיקון המוצע יקוצר שבוע העבודה הקבוע בחוק שעות עבודה ומנוחה כך שיעמוד על 42 שעות במקום 45 שעות כקבוע כיום", וכי בחוק שכר מינימום במקום "החלק ה-186 של שכר המינימום" ייכתב "החלק ה-182 של שכר המינימום".
יש לציין כי חוק שעות עבודה ומנוחה לא תוקן לאחר צו ההרחבה הקודם שניתן בשנת 2000 וקבע כי שבוע העבודה יעמוד על 43 שעות, וכעת יתוקן החוק באופן שיתאים לקביעה שניתנה בצו ההרחבה האחרון.
עוד נכתב בתזכיר החוק כי "עמדת הצדדים להסכם הקיבוצי ופרשנות ההקשר התעשייתי עומדות בקנה אחד עם עקרון השוויון בין עובדים המועסקים במשרה מלאה ומרוויחים משכורת חודשית, לבין עובדים המועסקים על בסיס שעתי או יומי".
ההשפעה על משרדי הממשלה
ממשרד העבודה מסרו היום כי "על פי עמדת השר והמשרד, קיצור שבוע העבודה מעדכן הלכה למעשה את השכר של משתכרי שכר המינימום השעתי, אך ללא תיקון חוק שכר המינימום מנהל ההסדרה והאכיפה לא יוכל להגן על זכויות העובד על פי הערך החדש וקיים חשש לפגיעה בעובדים ברכיבי המשכורת הכוללים שעות עבודה, שעות נוספות, חוק חופשה שנתית וחוק שעות עבודה ומנוחה יפגעו".
בהודעתו של שר העבודה והרווחה חיים כץ מהיום הוא התייחס לכך שכל המעסיקים, כולל הממשלה, יצטרכו להתאים עצמם לשינוי בחוק. "התחלנו במהלך להורדת העומס שמוטל על העובד הישראלי ונמשיך לפעול כדי להקל על העובדים עוד יותר. עדכון ערך השעה מוסיף לכל עובד בממוצע עוד כ- 150 שקל בחודש. יחד עם זאת עלינו למצוא פתרונות להשלכות של העלאת השכר על המעסיקים בהם משרדי הממשלה, שיצטרכו להקצות תקציבים נוספים לעובדים השעתיים".
במשרד העבודה הזכירו כי בגין הפרה על הוראות חוק שכר מינימום רשאי מינהל הסדרה ואכיפה במשרד להטיל עיצום כספי בגובה 35,380 שקל, ובגין העסקה בשעות נוספות מעל 42 שעות ביום, בלא תשלום גמול שעות נוספות, רשאי המינהל להטיל עיצום כספי בגובה 20,220 שקל. במקרים חמורים רשאי משרד העבודה להגיש כתבי אישום כנגד מפרי חוק שעות עבודה ומנוחה וחוק שכר מינימום.