שתף קטע נבחר

 

גרסת הבד"ץ: "גם למנכ"ל היקב אסור לגעת ביין"

העובדים הועברו תפקיד מסיבות שאינן נוגעות לכשרות, עובד סירב לשתף פעולה ולהוכיח יהדות - ולא הייתה כאן אפליה אלא קידום: ב"עדה החרדית" שוברים שתיקה ומוסרים לראשונה את גרסתם המלאה לאירועים: "גם אם היה מגיע עובד פולני שלא ברור שהוא יהודי, היינו שולחים אותו להביא תעודה"

יוצאי אתיופיה הורחקו מהיין מחשש ליהדותם (צילום: כאן11)
יוצאי אתיופיה הורחקו מהיין מחשש ליהדותם(צילום: כאן11)

 

אחרי שהותקפו והושמצו על הרחקת עובדים יוצאי אתיופיה מכל מגע עם יין , בבד"ץ העדה החרדית שוברים שתיקה ומוסרים לראשונה את גרסתם המלאה לאירועים. לטענתם, שני עובדי יקב ברקן מבני העדה הועברו תפקיד מסיבות שאינן קשורות לדרישות הכשרות, ולראיה – גם בתפקידיהם החדשים לא נמנע מהם לגעת בבקבוקי היין.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

לגבי עובד שלישי אכן התעורר ספק הלכתי, אך בבד"ץ מדגישים כי הוא לא הופלה לרעה, אלא הוצע לו לקבל תפקיד אחר, ניהולי, בכיר יותר מזה הנוכחי ובתנאי העסקה עדיפים. בכל מקרה מתעקשים בעדה החרדית: "אין כאן שום גזענות, גם למנכ"ל היקב אסור לגעת ביין".

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

הרב יוסף יהודה פרומוביץ', אחראי הכשרות במפעל מזה כ-20 שנה, מייצג את כלל הגופים המעניקים תעודות השגחה ליקב ברקן, ובהם בד"ץ זה. בשיחה עם ynet אמר כי פסיקת ההלכה הרווחת אוסרת שתיית יין לא מבושל שבא במגע עם גוי, ואף עם יהודי ש"מחלל שבת בפרהסיה", ומכאן שההקפדה על כך שהמפעלים יציבו בעמדות הרלוונטיות רק יהודים דתיים איננה ייחודית ל"עדה החרדית".

 

"יש פה עניין הלכתי טהור"

לדברי פרומוביץ', בירור היהדות של העובדים אינו מחמיר במיוחד, אלא זהה לזה שעוברים זוגות המבקשים להינשא ברבנות: אם יש במשפחתם עבר לא יהודי או אם עלו ממדינות שבהן יש ספק בדבר מעמדם של חלק מבני הקהילה היהודית, הם יידרשו להוכיח את יהדותם בהליך פשוט וקל – בדרך כלל באמצעות רב העדה האתיופית המחזיק במאגר מידע בעניין, המקובל על הרבנות הראשית. בנוסף, עובד יהודי יידרש להציג הצהרה מרב מוסמך, המעיד כי הוא מנהל אורח חיים דתי ושומר שבת.  

 

 

במקרה המדובר, טוען אחראי הכשרות, יקב ברקן היה במגעים מול בד"ץ לקבלת שירותי השגחה, ולשם כך נדרש לאשר מחדש את רשימת העובדים שעשויים לבוא במגע עם היין. לדבריו, אחד מהם סירב עקרונית לשתף פעולה עם הבדיקה, בטענה כי עצם קיומה מעביר מסר משפיל, ולפיכך התעורר ספק לגבי יהדותו. מנהלי היקב הציעו לו, כאמור, קידום לתפקיד אחר, כדי להרחיקו מהאגף הרלוונטי, אך גם לכך התנגד – ומכאן הסערה.

 

הרב פרומוביץ' הבטיח כי בכל מקרה, מעמדם של העובדים לא נפגע ולא עתיד להיפגע, משום שגם אלה שאינם מאושרים על ידי "העדה החרדית" כבר אושרו קודם על ידי גופי הכשרות האחרים המשגיחים על תוצרת המפעל, ולכן יכולים להמשיך בתפקידם בקווים הרבים שבהם אין השגחה של הבד"ץ החדש, או בייצור משקאות שאותם ההלכה לא אוסרת לשתייה אף אם לא-יהודי נגע בהם.

 

המשגיח הראשי ביקש לגונן גם על קבוצת "טמפו", שהואשמה בגזענות, וטען: "כל מי שמכיר את היו"ר, ז'ק בר, יודע שמדובר באדם שהכי רחוק מהדברים האלה. הוא מאוד רגיש לעובדים שלו, דואג לרווחתם – כולל למשפחות קשי יום, מאכיל אותם מנות גורמה לארוחות צהריים במפעל ובשבוע הבא הוא מוציא את כולם לנופש זוגי במלון. אין משהו שהם צריכים ולא מקבלים".

 

פרומוביץ' סיכם: "יש פה עניין הלכתי טהור, וזה לא משנה אם מדובר באתיופי, אשכנזי, תימני או גרמני. גם אם היה מגיע עובד פולני שלא ברור שהוא יהודי, היינו שולחים אותו להביא תעודה".

 

"ביזנס זה ביזנס"

מוקדם יותר השבוע נחשפה פרשה קשה במסגרתה טענו עובדים אתיופים כי הוזזו מתפקידם ליד פס הייצור של היינות ביקב ברקן, בעקבות דרישת בד"ץ "העדה החרדית", שראתה בהם לא-יהודים. לאחר הסערה שהתחוללה, הודיעה קבוצת "טמפו" - חברת האם של היקב - כי העובדים יחזרו לתפקידם

 

 

אורי אלמנך, עובד במפעל, סיפר לאוריה אלקיים ב"כאן 11" על תקרית שהיה מעורב בה בעצמו לפני ההרחקה מעמדות המילוי: "נגעתי ביין, והמשגיח רץ, לקח ממני את זה וניפץ מול הפנים שלי". עובד נוסף טען: "כל יהודי שמגיע - למחרת הוא עובד ביין. לנו לא. למה, אני סוג אחר?" יוסף, עובד שלישי, הוסיף: "אני מושפל, וגזענות... כולם עובדים שם, נכון? למה אני יוצא דופן שמוציאים אותי משם?"

 

ב"כאן" פרסמו הקלטות משיחה שקיים מנכ"ל יקב ברקן, ז'יל אסולין עם אלמנך, המכהן גם כיו"ר ועד העובדים, בו מסביר המנהל החלטה דומה בעניינו של עובד אחר: "הסיטואציה הזאת היא לא נוחה לי. אני בסיטואציה מאוד בעייתית מול הכשרות. בשביל הכשרות כרגע אני צריך להעביר אותו לתפקיד אחד... שלא יהיה ליד הדלתות שנוגעות למילוי (היין)".

 

בהמשך אי הנעימות חלפה, ואת הנימה המתנצלת החליפה גישה עסקית קרה ואפילו צינית: "יש ערכים לכל אחד מאיתנו... (אבל) בואו, ביזנס זה ביזנס", נשמע אסולין בהקלטה. "אני צריך בעצם את הבד"ץ כדי למכור, אנחנו לא יכולים להשאיר את השוק הזה למישהו אחר, זה מסכן את החברה... 'טפרברג' (יקב מתחרה) נכנס מאד חזק לשוק, אנחנו היום בבעיה".

 

משגיח הכשרות הראשי של יקב ברקן, יוסף פרומוביץ', הסביר לכתב "כאן" כי "יש אתיופים שיודעים שהם יהודים שעברו גיור, ויש אתיופים שהם לא, שהם ספק", ובהמשך אמר כי רוב העובדים ממוצא אתיופי לא מורשים לגעת ביין.

 

הסיפור גרר תגובות חריפות, בין היתר מנשיא המדינה, ראובן ריבלין, יו"ר "העבודה" אבי גבאי והרב הראשי לישראל, הראשון לציון יצחק יוסף, שאמר, בין היתר, כי "ספק גדול אם ניתן לסמוך על גוף כשרות הרואה עצמו כמחמיר (כביכול), ולמעשה מקל בהלבנת פנים ובשפיכות דמים של יהודים אחרים רק בשל צבע עורם". הוא הבהיר כי "בכוונתי לפעול בעניין בכל חומרת הדין ולמצות עד תום את הבירור עד למסקנות המתבקשות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: כאן11
"לא גזענות, הלכה"
צילום: כאן11
מומלצים