שתף קטע נבחר

 

קרנות הפנסיה ה"מוזלות" יקפיצו את דמי הניהול לחוסכים החדשים

המכרז החדש לבחירת קרנות ברירת המחדל בפנסיה שמובילה הממונה על שוק ההון, דורית סלינגר, צפוי לייקר את דמי הניהול בהשוואה לקיים היום בקרנות ברירת המחדל, במאות מיליוני שקלים בחישוב כולל לאורך השנים. רשות שוק ההון: יותר חוסכים ישלמו פחות ממה שהם משלמים היום

במהלך חודש יולי צפוי להתפרסם המכרז החדש לבחירת קרנות הפנסיה המוזלות שיהוו ברירת מחדל למצטרפים חדשים לחיסכון. מטרת המכרז היא להנגיש לציבור קרן פנסיה במחיר מוזל ובעיקר לציבור העובדים הבלתי מאוגדים והפורשים לפנסיה, אלא שהמכרז החדש צפוי לייצר דווקא מציאות הפוכה, ולייקר את דמי הניהול בהשוואה לאלו הקיימים היום, בסכום מצטבר של מאות מיליוני שקלים.

 

נזכיר כי המהלך הגיע על רקע המציאות בה מאות אלפי עובדים, שלא בחרו בקרן פנסיה ספציפית, מנותבים על ידי מעסיקיהם לקרנות פנסיה, חלקן בדמי ניהול גבוהים שנוגסים עשרות אלפי שקלים בחיסכון במרוצת השנים.

 

במקרה בו עובד לא הודיע למעסיק לאן להעביר את ההפרשות החודשיות לפנסיה, המעביד הוא זה שבוחר עבורו את החיסכון. כאן קיימים לא מעט שיקולים מצד המעסיק או סוכן הביטוח ומנהל ההסדרים הפועלים מטעמו, שיעדיפו קרן מסוימת, שלא בהכרח טובה לעובד ועלולה לגבות דמי ניהול יקרים יותר.

 

המכרז נועד כאמור לחייב את המעסיקים לנתב את אלו שלא הגדירו להיכן להפקיד את כספי ההפקדות הפנסיוניות – לקרנות שיזכו במכרז שינהל המעסיק עצמו או לקרנות ברירת המחדל המוזלות.

 

בתחילת 2016 ערכה רשות שוק ההון את המכרז הראשון לבחירת 2 קרנות פנסיה בדמי ניהול מוזלים שיהוו ברירת מחדל - אליהן יצרפו המעסיקים, עובדים שלא בחרו בקרן פנסיה. במכרז זכו הלמן אלדובי ומיטב דש, כאשר עד כה הצטרפו אליהן כ-100 אלף חוסכים.

 

דמי הניהול שהציעו השניים עמדו על 1.49% מההפקדה ו-0.001% מהצבירה בהלמן אלדובי ו-1.31% מההפקדה ו-0.01% מהצבירה במיטב דש.

 

שר האוצר והממונה על שוק ההון הכריזו אז שהמהלך יביא להגדלת קצבת הפנסיה ב-18% לחוסך הממוצע, תוספת של כ-900 שקל בקצבה החודשית, בהשוואה לחוסך שמשלם דמי ניהול מקסימליים (חישובי האוצר הסתמכו על כך שדמי הניהול יישארו ברמה זו במשך עשרות שנים, עד מועד הפרישה).

 

ואולם במכרז החדש, בניגוד למכרז הקודם, קבעה סלינגר רף תחתון לדמי הניהול שיעמוד על 1.5% מההפקדות החודשיות ו-0.1% מהצבירה, שיעורים הגבוהים משמעותית מדמי הניהול אותם מציעות כיום הקרנות שנבחרו במכרז הקודם. כך לדוגמה, על פי כללי המכרז החדשים, דמי הניהול מהצבירה בהלמן אלדובי יהיה גבוהים פי 100 ובמיטב דש פי 10.

דורית סלינגר (שלומי דעי)
דורית סלינגר(שלומי דעי)
 

סלינגר הסבירה כי הייקור נועד לאפשר את זכייתן של עוד חברות במכרז, שהעדיפו לוותר עליו, בגלל המחיר הנמוך, שלדעתה אינו כלכלי עבורן.

 

אמירה זו תמוהה לאור העובדה שסלינגר עצמה חייבה את החברות הזוכות במכרז הקודם להגיש תצהיר החתום על ידי ההנהלה והדירקטוריון של החברות שיצביע על היתכנות כלכלית של המהלך, מה עוד שבפועל החברות גם הגישו לה תוכנית עסקית מפורטת כיצד ירוויחו מכך.

 

נראה כי סלינגר מנסה בכל הכח להכניס עוד 2 זוכים למכרז, כך שתוכל להכריז על 4 קרנות. בהתחשב בכך שהלמן אלדובי ומיטב דש ייגשו שוב למכרז, יציעו את דמי הניהול המינימאליים שנקבעו (הגבוהים יותר מההצעות שהגישו פעם קודמת) ואף יזכו, מי שעוד רלוונטיים להצטרף הם אלטשולר-שחם ופסגות, זאת בשל העדפת המכרז לחברות שנתח השוק שלהם בפנסיה הוא פחות מ-5%, הגדרה שרק ארבע החברות הללו עומדות בה.

 

אלא שלמהלך הזה יש מחיר כאמור. בדיקת ynet מעלה כי, אם נשים רגע בצד את התשואה שישיגו הקרנות - אותה אף אחד לא יכול לנבא מראש, העלאת דמי הניהול הקיימים היום בקרן ברירת המחדל לשיעור שנקבע במכרז החדש, תפחית מהחיסכון לאורך השנים עשרות אלפי שקלים. כך לדוגמה, חוסך בן 30 עם שכר של 10,000 שקל ושיעורי הפקדה לחיסכון של 20.83%, צפוי לגרוע מהחיסכון שלו כמעט 50 אלף שקל לאורך השנים שמשמעותם בעתיד - הפחתת הקצבה מקרן הפנסיה אחרי שיפרוש, בסכום של כ-230 שקל בחודש.

 

על פי נתוני רשות שוק ההון בשנת 2017 הצטרפו יותר מ-400 אלף איש לקרנות הפנסיה. כיום כ-15% מהם מצטרפים לקרנות ברירת המחדל, אך שיעור זה יגדל בצורה דרמטית בתחילת השנה הבאה בעקבות חיוב המעסיקים לצרף את עובדיהם לקרנות הללו (אם לא יבצעו מכרז ייעודי). במציאות זו, הגדלת דמי הניהול בקרנות שייבחרו, תביא לפגיעה בחיסכון של רבים, ובסכום מצטבר של מאות מיליוני שקלים.

 

ברשות שוק ההון טוענים מנגד כי על פי החישובים שלהם, השפעת העלאת רף דמי הניהול היא מינורית ועומדת בסך הכל על כמה שקלים בקצבה. אלא שברשות מתבססים על כך שבעוד 10 שנים לא יהיה הבדל בדמי הניהול, שכן לדבריהם אי אפשר לנבות מה יהיה גובהם. גישה זו לא ממש מסתדרת אם חישובי הרשות אותה הציגו לפני שנתיים בעת בחירת הקרנות במכרז הראשון, והצגנו אותם קודם, לפיהם, נלקח בחשבון שדמי הניהול המוזלים יישארו לאורך עשרות שנים.

 

ברשות שוק ההון מדגישים כי דמי הניהול שנקבעו במכרז, נמוכים מאלו המשלמים היום רוב החוסכים הלא מאוגדים וגם לפי תנאי המכרז החדש, הפער במחיר הוא לא גבוה ביחס לתנאים הקיימים היום בקרנות ברירית המחדל. עוד טוענים שם כי "בראייה כוללת, המהלך יאפשר להכניס הרבה חוסכים בתנאים נמוכים מהממוצע הקיים היום בשוק וממה שרוב הלקוחות המאוגדים משלמים".

 


פורסם לראשונה 28/06/2018 20:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים