שתף קטע נבחר
 

היקב הראשון בקפריסין הטורקית שייך לישראלים

50 דונם של כרמים שמפיקים שמונה זני יין תוצרת ענבים ישראליים מזיכרון יעקב - היקב הראשון בקפריסין הטורקית הוא מיזם תיירותי של משפחת פרידמן הישראלית, שמשתוקקת להפיץ תרבות יין מקומית לאוהבי היין: "ישראל היא אמנם ארץ היין אבל הרגולציה קשה - ופה יותר קל"

קרדיט: באדיבות יקב אטל

קרדיט: באדיבות יקב אטל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

לשורת אנשי העסקים הישראלים המצליחים ברחבי העולם הצטרפו בשנים האחרונות גם מסעדנים ישראלים שמפיצים את הקולינריה הים-תיכונית ברחבי הגולה, ובעיקר כאלה שמחפשים מילוט כלכלי מהקושי לשרוד בארץ. בזכות אותם שגרירים זוכה המטבח הישראלי והשפים הישראלים לתהודה ברחבי העולם. אבל נדמה שמי שנותר מחוץ לחגיגה הוא היחיד שדואג לשמח לבב אנוש - יין תוצרת כחול-לבן.

יקב אטל קפריסין (באדיבות יקב
(באדיבות יקב "אטל")
ענף היין הישראלי אמנם צעיר, אבל בעל פוטנציאל אדיר הודות לשילוב המופלא של תנאי האקלים, הטכנולוגיה והחקלאות המקומית. ואם כבר היין הישראלי מוכר בעולם, זה רק בזכות תו תקן הכשרות - שכן היקבים הישראליים מייצאים בקבוקים לאיזורים שבהם ריכוז קהילות יהודיות גבוה. אבל קיימת סיבה לאופטימיות זהירה - לפי מכון היצוא הישראלי גדל יצוא היין בכ-12% בשנת 2017 לעומת 2016, והסתכם בכ-47.5 מיליון דולר.

  

על טיבו של המשקה תוצרת כחול-לבן אין עוררין - בשנת 2016 הקדיש מגזין היין האמריקני הנחשב, "ויין ספקטייטור", גיליון שלם ל-110 יינות ישראליים מקומיים הודות לביקור עורך המגזין, שלדבריו "נפעם מהחדשנות ומהאיכות הבלתי רגילה של השוק המקומי". ובכל זאת - לא מעט אתגרים עומדים בפני שוק היין הישראלי שעמוס ברגולציה ובתחרות, ומקשים על היקבים לשרוד.
יקב אטל קפריסין (באדיבות יקב
(באדיבות יקב "אטל")
 בנצי פרידמן ובנו מאור פרידמן הם יזמי נדל"ן בקפריסין הטורקית, שאהבתם ליין הישראלי - וההזדמנות לייצא את תהליכי גידול היין הכחול-לבן וייצורו - הובילו אותם לטעת שם 50 דונם של כרמים שמייצרים שמונה זני יין מגפנים שהגיעו מזיכרון יעקב. הם הקימו את יקב "אטל", שנפתח לאחרונה על אדמת קפריסין הטורקית, יקב הכולל גם מיזם תיירותי שסובב סביב חוויית היין. ותאמינו או לא, אבל מדובר ביקב הראשון על אדמת קפריסין הטורקית, וכן, הוא ישראלי.

 

למה החלטתם להקים יקב דווקא בקפריסין הטורקית?

בנצי פרידמן: "בארץ יש הרבה מאוד יקבים, ופה אין כלל. אנחנו היקב הראשון בקפריסין הטורקית. ישראל היא אמנם ארץ היין אבל הרגולציה קשה - ופה יותר קל. הייתה לנו הזדמנות, וקפצנו עליה. ונוסף לכל זה התאהבתי במקום: האזור ירוק, יפה ושקט. האוכלוסייה פה אדיבה ונחמדה, ואני מאוד נהנה. אני חושב שסצנת האוכל והיין בארץ מדהימה, אז למה לא להשתמש בשפה ובמנטליות שלנו פה?"

יקב אטל קפריסין (באדיבות יקב
(באדיבות יקב "אטל")
 

היקב הישראלי בקפריסין הטורקית: 50 דונם של ענבים תוצרת זיכרון יעקב

משנת 2002 בנצי פרידמן נע על הקו שבין ישראל לקפריסין. פרידמן, איש עסקים ישראלי, חש בנסיעותיו הרבות במחסור הגדול של יין איכותי באיזור הטורקי של קפריסין. "בכל נסיעה מצאתי את עצמי רוכש יין בדיוטי-פרי ומגיע לקפריסין הטורקית עם לא מעט בקבוקים של יקב פלטר הנהדר. המכרים שלי בקפריסין הופתעו מאוד מהיין הישראלי ומהאיכויות שלו, והסתקרנו לגביו", מספר פרידמן.

בשובו ארצה ביקר פרידמן אצל חבריו מיקב פלטר בעין זיון, והציע להם להגשים יחד חלום: "שאלתי את טל פלטר אם הוא מעוניין להקים יקב בקפריסין, והוא מיד השיב בחיוב". המיזם של משפחת פרידמן, בליווי מקצועי של אנשי יקב פלטר והייננית לין גולד, יצא לדרך: 10,540 שתילי ענבים מזיכרון יעקב נרכשו, אדמה בבעלות שותף אנגלי נבחרה, ובפברואר 2016 ניטעו הכרמים הראשונים בצד הטורקי של קפריסין.

 

 

10,540 שתילי ענבים תוצרת ישראל

בבדיקת הקרקע שערכו הצוותים עוד בטרם נטיעת הכרמים, הם גילו ממצא נדיר - על אותה חלקת אדמה שכן לפני כ-300 שנים יקב קפריסאי קדום. "היסטורית, קפריסין נחשבת לאחד המקומות הראשונים שבהם ייצרו יין", מסביר מאור פרידמן, בנו של בנצי שמנהל בימים אלה את הפרויקט. "בתורה מצוין פעמיים היין הקפריסאי, כיין שהגיע עד לבית המקדש", הוא מוסיף.

יקב אטל קפריסין (באדיבות יקב
(באדיבות יקב "אטל")
  

השם "אטל" שנבחר ליין אינו במקרה. במהלך הקמת המיזם נפטרה ד"ר אטל פרידמן, אשתו של בנצי פרידמן, ששימשה מנהלת המרכז למחקר כלכלי וחברתי בעיריית תל אביב. "היא הייתה שותפה מלאה בפרויקט, וזה היה החלום שלה. בשבילנו זה גם סיפור רגשי - אנחנו מרגישים שהיא פה איתנו כל הזמן", הם מספרים.

 

סביב החלום נבנה מרכז תיירות, בעזרתם המקצועית של מעצבי פנים ונוף ישראלים. במתחם, שנפתח להרצה במאי האחרון, ומיועד לאוכלוסייה בוגרת בלבד (18+), יש 31 סוויטות בקטגוריות שונות, ומסעדת שף בהובלת שף ישראלי. "כיום בעולם נדיר מאוד למצוא אתר נופש שמשלב בתוכו כרמים, יקב ומרכז תיירות. אנחנו מכוונים לאוכלוסייה שמעריכה יין ואוכל טוב, ומעוניינת לנפוש בשקט הייחודי של האיזור", מתאר מאור את החוויה.

 

גילהם: מרכז תיירות יין במרחק 45 דק' טיסה

השף הישראלי בן סימן טוב העתיק את מקום מגוריו לקפריסין הטורקית לצורך הקמת מסעדת שף ים-תיכונית במקום, בעזרת הייעוץ הקולינרי של השף איל לביא (רוקח 73). "אנחנו משתמשים בחומרי גלם מקומיים. בן קם מדי בוקר בחיפוש אחר הסחורה הטובה ביותר - הוא הולך לדייג וקונה דגים, וגם מביא את הבשר הטרי ביותר מאותו היום. מסעדות בסגנון הזה נדירות מאוד בנוף הקפריסאי. רוב המסעדות הקיימות פה מציעות קבבים על הגריל - אנחנו מביאים חוויה שונה לאי", מסביר מאור.

יקב אטל קפריסין (באדיבות יקב
(באדיבות יקב "אטל")
 

איזה אופי של תיירים אתם מחפשים?

מאור פרידמן: "אנחנו רוצים למשוך קהל של חובבי יין וקולינריה מכל העולם. בעצם כולם מכירים את הטיולים ביקבים בנאפה ואלי או באיטליה - אבל בשביל הישראלים מדובר במרחק קצר וסכומים לא גדולים באופן יחסי. אתה מקבל חוויה כוללת שהעטיפה שלה היא משקה היין - אוכלים במסעדה ושותים יין מהיקב, יושבים בבריכה ושותים יין, עורכים סיור ביקב וטועמים יין, ויש לנו גם ספא יין - כלומר טיפולים ביין".

  

קפריסין הטורקית לתייר הישראלי

בשנה שעברה פורסם כי הרשויות בקפריסין מנעו את הגעתם של עשרות תיירים ישראלים אל הצד הטורקי של האי. באתר משרד החוץ מזהירים: "על פי הודעת השלטונות הקפריסאיים מטיילים המגיעים לרפובליקה של קפריסין יכולים להיכנס ולצאת ממנה אך ורק דרך נקודות המעבר המוכרזות על ידי ממשלת קפריסין: נמלי התעופה בלרנקה ובפאפוס ונמלי הים בלרנקה, לימסול, לטסי ופאפוס", לשון ההודעה.

יקב אטל קפריסין (באדיבות יקב
(באדיבות יקב "אטל")
 

או במילים אחרות - ישראלים שנוחתים בשדות התעופה המוכרים בצד היווני של קפריסין ומעוניינים להגיע לצד הצפוני, צריכים לנסוע ברכב דרך מעבר גבול ולעבור בדיקת דרכונים שגרתית. בסיום החופשה יהיה עליהם לחצות שוב את קו הגבול כדי להמריא משדה תעופה מוכרז. "קפריסין הטורקית היא אחד האזורים היפים ביותר - יש פה חופים מדהימים, מבצרי צלבנים ועיר עתיקה. שיעור הפשיעה פה עומד על 0.2%, ומי שהיה פה יעיד כמה נוח ובטוח אנשים מרגישים. אני מרגיש ישראלי גאה, אנחנו סוג של שגרירים פה - אנחנו ישראלים שמעסיקים ישראלים ויש לנו הרבה מה לתרום", מסכם בנצי פרידמן.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות יקב "אטל"
מיזם תיירות יין ישראלי
באדיבות יקב "אטל"
מומלצים