היקב הראשון בקפריסין הטורקית שייך לישראלים
50 דונם של כרמים שמפיקים שמונה זני יין תוצרת ענבים ישראליים מזיכרון יעקב - היקב הראשון בקפריסין הטורקית הוא מיזם תיירותי של משפחת פרידמן הישראלית, שמשתוקקת להפיץ תרבות יין מקומית לאוהבי היין: "ישראל היא אמנם ארץ היין אבל הרגולציה קשה - ופה יותר קל"
ענף היין הישראלי אמנם צעיר, אבל בעל פוטנציאל אדיר הודות לשילוב המופלא של תנאי האקלים, הטכנולוגיה והחקלאות המקומית. ואם כבר היין הישראלי מוכר בעולם, זה רק בזכות תו תקן הכשרות - שכן היקבים הישראליים מייצאים בקבוקים לאיזורים שבהם ריכוז קהילות יהודיות גבוה. אבל קיימת סיבה לאופטימיות זהירה - לפי מכון היצוא הישראלי גדל יצוא היין בכ-12% בשנת 2017 לעומת 2016, והסתכם בכ-47.5 מיליון דולר.
למה החלטתם להקים יקב דווקא בקפריסין הטורקית?
בנצי פרידמן: "בארץ יש הרבה מאוד יקבים, ופה אין כלל. אנחנו היקב הראשון בקפריסין הטורקית. ישראל היא אמנם ארץ היין אבל הרגולציה קשה - ופה יותר קל. הייתה לנו הזדמנות, וקפצנו עליה. ונוסף לכל זה התאהבתי במקום: האזור ירוק, יפה ושקט. האוכלוסייה פה אדיבה ונחמדה, ואני מאוד נהנה. אני חושב שסצנת האוכל והיין בארץ מדהימה, אז למה לא להשתמש בשפה ובמנטליות שלנו פה?"
היקב הישראלי בקפריסין הטורקית: 50 דונם של ענבים תוצרת זיכרון יעקב
משנת 2002 בנצי פרידמן נע על הקו שבין ישראל לקפריסין. פרידמן, איש עסקים ישראלי, חש בנסיעותיו הרבות במחסור הגדול של יין איכותי באיזור הטורקי של קפריסין. "בכל נסיעה מצאתי את עצמי רוכש יין בדיוטי-פרי ומגיע לקפריסין הטורקית עם לא מעט בקבוקים של יקב פלטר הנהדר. המכרים שלי בקפריסין הופתעו מאוד מהיין הישראלי ומהאיכויות שלו, והסתקרנו לגביו", מספר פרידמן.
10,540 שתילי ענבים תוצרת ישראל
בבדיקת הקרקע שערכו הצוותים עוד בטרם נטיעת הכרמים, הם גילו ממצא נדיר - על אותה חלקת אדמה שכן לפני כ-300 שנים יקב קפריסאי קדום. "היסטורית, קפריסין נחשבת לאחד המקומות הראשונים שבהם ייצרו יין", מסביר מאור פרידמן, בנו של בנצי שמנהל בימים אלה את הפרויקט. "בתורה מצוין פעמיים היין הקפריסאי, כיין שהגיע עד לבית המקדש", הוא מוסיף.
גילהם: מרכז תיירות יין במרחק 45 דק' טיסה
השף הישראלי בן סימן טוב העתיק את מקום מגוריו לקפריסין הטורקית לצורך הקמת מסעדת שף ים-תיכונית במקום, בעזרת הייעוץ הקולינרי של השף איל לביא (רוקח 73). "אנחנו משתמשים בחומרי גלם מקומיים. בן קם מדי בוקר בחיפוש אחר הסחורה הטובה ביותר - הוא הולך לדייג וקונה דגים, וגם מביא את הבשר הטרי ביותר מאותו היום. מסעדות בסגנון הזה נדירות מאוד בנוף הקפריסאי. רוב המסעדות הקיימות פה מציעות קבבים על הגריל - אנחנו מביאים חוויה שונה לאי", מסביר מאור.
איזה אופי של תיירים אתם מחפשים?
מאור פרידמן: "אנחנו רוצים למשוך קהל של חובבי יין וקולינריה מכל העולם. בעצם כולם מכירים את הטיולים ביקבים בנאפה ואלי או באיטליה - אבל בשביל הישראלים מדובר במרחק קצר וסכומים לא גדולים באופן יחסי. אתה מקבל חוויה כוללת שהעטיפה שלה היא משקה היין - אוכלים במסעדה ושותים יין מהיקב, יושבים בבריכה ושותים יין, עורכים סיור ביקב וטועמים יין, ויש לנו גם ספא יין - כלומר טיפולים ביין".
קפריסין הטורקית לתייר הישראלי
בשנה שעברה פורסם כי הרשויות בקפריסין מנעו את הגעתם של עשרות תיירים ישראלים אל הצד הטורקי של האי. באתר משרד החוץ מזהירים: "על פי הודעת השלטונות הקפריסאיים מטיילים המגיעים לרפובליקה של קפריסין יכולים להיכנס ולצאת ממנה אך ורק דרך נקודות המעבר המוכרזות על ידי ממשלת קפריסין: נמלי התעופה בלרנקה ובפאפוס ונמלי הים בלרנקה, לימסול, לטסי ופאפוס", לשון ההודעה.