הצילו! החתונה מתקרבת והפחד משתק אותך מבפנים
חששות מפני מיסוד היחסים הם לגיטימיים וטבעיים, אך לעיתים הם מצביעים גם על בעיה עמוקה יותר בזוגיות או אצל אחד מבני הזוג, שלא תמיד ניתן לגשר עליה
ההחלטה למסד את הקשר הינה אחת ההחלטות כבדות המשקל ביותר בזוגיות. ספקות וחששות הם בני לוויה טבעיים לכל החלטה חשובה בחיים, בטח כשזה מגיע לחתונה. בעידן הנוכחי שבו שיעור הגירושים גבוה, קיימת מודעות גדולה לשבריריות של מערכות היחסים. לכן חששותיהם של בני הזוג לפני מיסוד היחסים הינם לגיטימיים.
חתונה לא רק מייצרת מתח, אלא גם מסיחה את הדעת מהסיבות האמיתיות לחששות, כך שקשה להבחין בין חששות שמאפיינים טרום חתונה לבין חששות עמוקים יותר. ראוי לציין כי תופעת ה"רגלים הקרות" מופיעה לעיתים בצורה עקיפה, ובאה לידי ביטוי בקשיי הירדמות, חוסר תיאבון, עצבנות ונטייה למצבי רוח בלתי מובנים. לכן חלק מהלוקים בה לא מזהים אותה מיד, ומייחסים אותה להתרגשות שלפני החתונה.
מזדהים? נסו לבדוק האם החששות שלכם נובעים מבעיה נקודתית, או שאולי הם מצביעים על ליקויים עמוקים יותר בזוגיות או אצל אחד מכם.
ניתן לחלק את הגורמים לקבלת רגליים קרות לשתי קטגוריות עיקריות: גורמים הניתנים לגישור, וגורמים שקשה לגשר עליהם.
גורמים הניתנים לגישור
1. השוואה למערכות יחסים בעבר - בדרך כלל לפני החלטה חשובה משווים את הזוגיות הנוכחית למערכות היחסים הקודמות, ונוטים לערוך אידיאליזציה לאקס המיתולוגי.איך תגשרו על כך? נסו להיזכר בסיבות לסיום הקשר עם האקס. זכרו לא ללכת שבי אחר נוסטלגיה לא מבוססת.
2. פחד ממחויבות - אחד מבני הזוג מתקשה להתמודד עם אינטימיות ממושכת, ורואה בה פולשנות. נוסף על כך, הוא עשוי לחשוש שמא לא יוכל לשמור על נאמנות לאורך זמן.
איך תגשרו על כך? תחילה יש לבדוק אם החשש הינו סדרתי והאם הוא הופיע גם במערכות יחסים בעבר. במידה וכן, יש לבדוק את הסיבות האישיות לחשש הזה ולהתעמת איתן.
3. לחצים משפחתיים - התקופה שלפני החתונה מביאה להתמודדות עם המשפחות של כל אחד מבני הזוג. מפגשים אלו מבליטים את השונות בערכים ובהתנהגויות של משפחות המוצא, ואלו לא תמיד עולים בקנה אחד עם הערכים וההתנהגויות המקובלות במשפחה של השני.
איך תגשרו על כך? שוחחו על הערכים וההתנהגויות שלפיהם אתם רוצים לנהל את התא המשפחתי שלכם.
4. העצמת קונפליקטים קיימים - הרבה פעמים ההכנות לחתונה מחדדות קונפליקטים שהתקיימו במערכת היחסים במשך זמן רב.
איך תגשרו על כך? ההכנות לחתונה הן שעת מבחן למנגנוני התמודדות שבני הזוג פיתחו במהלך הקשר. אם בני הזוג לא מצליחים להתמודד עם הפערים, מומלץ לבדוק אפשרויות גישור מקצועיות.
גורמים שקשה לגשר עליהם
הגורמים הבאים הם סימנים למשבר עמוק יותר בזוגיות. אם הבסיס לחששות הוא הגורמים הבאים, מומלץ לעצור את התהליך, לבחון את הזוגיות מחדש, ואולי אפילו לסיימה.
1. חוסר בשלות - אחד מבני הזוג לא בטוח עד הסוף ביחסים. הוא חש שההתחייבות הגיעה מוקדם מדי.
2. שיקולים לא נכונים לגבי החתונה - יש כאלו שמקבלים החלטה לגבי מיסוד הקשר מסיבות לא נכונות, לדוגמה: תחושה שמיצו את חיי הרווקות; חוסר רצון להישאר לבד מול חברים נשואים; לחצים של המשפחה למיסוד הקשר; או רצון להוציא את הזוגיות משגרה משעממת.
3. מערכת יחסים לא תקינה - החששות נובעים מליקויים עמוקים במערכת היחסים, כגון חוסר נאמנות, התעללות נפשית או אפילו פיזית.
בן הזוג הנתון בחששות צריך לבחון אותם ולהתייחס אליהם בכובד ראש ובשיטתיות. מומלץ לבצע את הצעדים הבאים:
- לערוך רשימה של הסיבות שהביאו להחלטה להינשא או למסד את הקשר.
- לערוך רשימה של הסיבות שגורמות לבן הזוג להתלבט.
- לבחון מה מהגורמים ניתן לשפר, ועם מה ניתן לחיות.
- לבחון האם הספקות החלו בעת תכנון החתונה או שאולי הם ליוו את בן הזוג לכל אורך מערכת היחסים.
- לדמיין את החיים בלי בת הזוג - האם מקומה משמעותי בחייו.
ספקות לגבי החתונה הם שכיחים, טבעיים ויש להם מקום. מומלץ לשתף אחד את השני בספקות בפתיחות ובשקיפות. זהו צעד ראשון לבניית יחסים בריאים ומלאי אמון. כמו כן, על כל זוג להבין כי אין זוגיות אידיאלית ומושלמת, לכן יש מקום לפערים ביניהם והם צריכים ללמוד כיצד לגשר עליהם. אם לא מרגישים שניתן לשתף את בן הזוג, אזי יש לברר מהן הסיבות לכך, ולשם כך יש להתייעץ עם חבר קרוב או גורם מקצועי.
בהצלחה!
רונית כהן זמורה היא מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת