שתף קטע נבחר

יוצאו אחד-אחד, מלווים בצוללנים: כך יחולצו הילדים

"אריות הים" התאילנדים נשלחו עם צוללנים זרים לחילוץ 12 הילדים ומאמנם מקבוצת "חזירי הבר". "הילדים במורל גבוה. אנחנו מוכנים מאוד, התאמנו גם על ילד אמיתי", אמר האחראי על המבצע וכינה את הצוללנים "אול סטארס"

ילד אחד בכל פעם, מלווה בשני צוללנים: מבצע חילוץ 12 הילדים ועוזר מאמן הכדורגל הלכודים במערה בצפון תאילנד החל הבוקר (יום א'), אבל הוא עלול להימשך אפילו ארבעה ימים. הילדים ועוזר המאמן של קבוצתם, "חזירי הבר", מחכים לחילוץ כבר 15 יום, והבוקר - במסיבת העיתונאים הדרמטית - אמרו התאילנדים כי התנאים לא יכולים להיות טובים יותר, והחליטו לפתוח במבצע החילוץ המסובך. 

 

 

מושל מחוז צ'יאנג ריי לשעבר נרונגסאק אוסוטנקורן, האחראי על מבצע החילוץ, ציין במסיבת העיתונאים כי 13 צוללנים זרים וחמישה צוללנים תאילנדים, אנשי "אריות הים", נשלחו לחלץ את הילדים ב-6 בבוקר שעון ישראל. הוא כינה את הצוללנים הזרים "אול סטארס", ואמר כי אנשי "אריות הים" התאילנדים הם "חמישה מהטובים ביותר שלנו".

 

 
תפילה למען הנערים מהמערה (צילום: רויטרס)
המשפחות מחכות לחילוץ(צילום: רויטרס)
חילוץ הנערים ממערה בצפון תאילנד (צילום: BBC )
הנערים במערה(צילום: BBC )
הכנות לחילוץ הנערים מהמערה (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)
הכנות לחילוץ הנערים מהמערה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

בתאילנד אמרו כי ראשוני הילדים יוכלו לצאת כבר ב-9 בערב שעון מקומי (17:00 שעון ישראל), אבל המבצע לחילוץ כל ה-13 עשוי להימשך גם שלושה-ארבעה ימים, תלוי במזג האוויר. הרשויות לא אישרו כי הילדים - שאינם יודעים לשחות - יצטרכו לצלול כדי לצאת מהמערה, אבל אמרו כי גובה המים ירד באופן משמעותי ולכן ניתן לצעוד בחלק גדול ממנה.

 

"אף שיש חלקים קשים יחסית שבהם צריך להתכופף או לזחול, באחרים אפשר פשוט ללכת", הבהיר האחראי על החילוץ. "היום זה היום, אנחנו בשיא המוכנות. המשמעות של שיא המוכנות היא מזג אוויר מושלם, גובה מים נמוך ומוכנות הילדים - פיזית ונפשית. הצלחנו להוריד את גובה המים ל-30 ס"מ, הגובה הנמוך ביותר מאז שהילדים נלכדו במערה".

 

לדבריו, "הילדים נחושים מאוד ונמצאים במורל גבוה. כל ה-13 עודכנו לגבי המבצע והם מוכנים ליציאה. גם בני משפחותיהם עודכנו והם תומכים במשימה". הילדים ייצאו אחד בכל פעם, מלווים בשני צוללנים. בתאילנד הבהירו כי הם עשויים לעצור את המבצע ולחדשו, "בתלות במזג האוויר".  

 

"התאמנו במשך שלושה-ארבעה ימים ואפילו עם ילד אמיתי - בין היתר על הצבת מכל החמצן", הוסיף מושל מחוז צ'יאנג ריי לשעבר. "אני מבטיח לכם שאנחנו מוכנים מאוד למשימה. כשאנחנו מסתכלים על תחזית מזג האוויר אנחנו רואים שסופה מגיעה וגשמי זעף צפויים. אז המוכנות שלנו - שנמצאת כעת על 100% - תרד, ונצטרך שוב לשאוב את המים".

הכנות לחילוץ הנערים מהמערה (צילום: רויטרס)
האזור נחסם(צילום: רויטרס)

תפילה למען הנערים מהמערה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הכנות לחילוץ הנערים מהמערה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

כוחות החילוץ מחוץ למערה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

תאילנד מערה (איור: אינפוגרפיקה ידיעות אחרונות)
(איור: אינפוגרפיקה ידיעות אחרונות)

הוא אמר כי המסלול שאורכו 1.5 ק"מ מהכניסה למערה ועד ל"תא השלישי" לא יבש לחלוטין, אך ניתן לצעוד ברובו. לא ברור אם הילדים יצטרכו לצלול את 1.7 הק"מ מהמקום שבו הם שוהים ועד לאותו "תא שלישי".

  

הדרך היחידה להוצאת הילדים מהמערה היא לנווט בחשיכה דרך המעברים הצרים המלאים במי בוץ, ושבהם הזרמים עזים והאוויר דליל מאוד בחמצן. מומחי מערות כבר אמרו כי חילוץ תת-קרקעי הוא האופציה האחרונה, במיוחד כשידוע כי הילדים אינם מאומנים בצלילה. הדרך החוצה נחשבת לקשה ומסובכת במיוחד. אבל מושל המחוז שאחראי על המשימה אמר כי מזג האוויר וירידת מפלס המים בימים האחרונים הובילו לתנאים אופטימליים לביצוע המשימה כעת, תנאים שלא יימשכו אם הגשם יתחדש.

 

צלילה שאורכת 7-6 שעות

שני ישראלים שמסייעים במאמצי החילוץ, רפי ושלומי ארוש, אב ובנו, סיפרו כי ככל הנראה יחולצו היום "רק שלושה או ארבעה ילדים. אם זה יהיה מוצלח אז ימשיכו הלאה. אנחנו תלויים במזג האוויר. אם יש שינויים דרמטיים והרבה גשם, יצטרכו להוציא אותם מייד. אם המזג אויר יהיה כמו עכשיו, גשם לפקרים, יוציאו חלק היום וחלק מחר".

 

עוד הסבירו: "יש שם מחילות כל כך צרות שבקושי בן אדם אחד יכול לעבור בהם. 15 מטר במערה - אפילו אדם אחד לא יכול לעבור אותם עם בלון חמצן על הגב. הוא בקושי יכול לעבור עם הציוד. לכן מנסים לעבור כשבלון החמצן שלהם בין הרגליים. זהבמאוד מאוד מסובך".

 

רפי הוסיף: "בימים הראשונים הרצנו כבלי חשמל בתוך המערה, ואז באמת היה מאוד מוחשי כמה קשה עם מים עד הצוואר עוברים בנקיקים מאוד מאוד צרים, לאורך 1000-500 מטר מאה איש בשרשרת מעבירים את הכבלים".

 

לדבריו "כל הצוות מאוד אופטימי, הם לקחו את הצוות הכי מובחר בעולם, כולנו יודעים שזו לא צלילה רגילה, זה דבר שאף אחד לא היה לו ניסיון בזה בעולם, אנחנו מקווים לסוף טוב היום".

 

ואולם רן עזר, שליח ידיעות אחרונות לתאילנד, הסביר כי קיים קושי לחלץ את כולם ביום אחד: "צלילה אורכת 7-6 שעות לצוללן מקצועי. אם ניקח בחשבון שפה זה עם ילדים אז מתוך הערכה נכפיל את הזמן ל-11 שעות, אז 11 שעות לילד, ויש שם 13 איש. זה אומר שמן הסתם לא יוציאו אותם בפעם אחת אלא אחד אחד או בקבוצות קטנות. אין כזאת כמות גדולה של צוללנים שמסוגלים בכלל לבצע את המשימה הזאת".

 

לקראת החילוץ הורו בתאילנד לנציגי כלי התקשורת המוצבים באזור להתפנות. השוטרים במקום קראו "לכל הגורמים שלא מעורבים בחילוץ לפנות את האזור באופן מיידי - על מנת לפנות מקום כדי לעזור ללכודים". מאות אנשי תקשורת מוצבים במקום זה יותר משבוע.

 

מבצע החילוץ מתרחש על רקע מותו של צוללן תאילנדי שהגיע למערה. הצוללן, שהגיע לספק חמצן ללכודים, מת מחוסר חמצן בדרך החוצה מהמערה. מחוץ למערה הייתה אתמול תקרית קשה נוספת: רכב החליק בדרך הבוצית, בתאונה שבה נפצעו קשה הנהג ונוסע ברכב. עוד ארבעה מתנדבים במאמצי החילוץ נפצעו בתאונה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים