אחרי החילוץ מהמערה בתאילנד: "רוצים לאכול פאד קפאו"
חילוץ הנערים בתאילנד השאיר את כל העולם מרותק למבצע הדרמטי. היום, אחרי שחולצו בשלום שמונה ילדים, גברה ההתעניינות באחת המנות הכי פופולריות במטבח התאי - פאד קפאו, המנה שביקשו הנערים, אחרי 16 יום במערה, לאכול. אז מה זה בכלל ואיך מכינים את זה?
אחרי תשעה ימים ללא אוכל: הצוללנים חילצו בינתיים בשלום מהמערה בתאילנד שמונה ילדים שמצבם מוגדר טוב. "אנחנו רוצים לאכול פאד קפאו", ביקשו הילדים, ובכך הגבירו את ההתעניינות לא רק במאמצי החילוץ שמרתקים עולם שלם, אלא גם לאחת המנות הכי פופולריות במטבח התאילנדי. יצאנו לבדוק מה זה בכלל פאד קפאו ואיך מכינים את זה. רמז: זה קל.
"פאד" זו מילה המתארת שיטת בישול בווק, "מוקפץ", אם תרצו. "קפאו" זה סוג של בזיליקום תאילנדי, שאצלנו בארץ נמצא רק בקיץ, אבל בתאילנד הוא גדל כל השנה. בדוכן התאילנדי בשוק הכרמל יכול להיות שתפגשו בו, אבל אם לא, תוכלו להשתמש פשוט בבזיליקום שגם יעשה את העבודה.
"כששואלים אותי מה זה פאד קפאו אני תמיד מסביר שזה ההמבורגר התאילנדי", מסביר יריב מלילי, הבעלים של מסעדת "בית תאילנדי" בתל אביב. "אני קורא לזה ככה כי המבורגר זה בשר קצוץ בלחמנייה, אבל לחם שייך לעולם המערבי. פאד קפאו זה גם בשר קצוץ אבל על פחמימה אחרת - אורז. מעל האורז מונח הבשר הקצוץ, בדיוק כמו בהמבורגר, ומעל זה שמים ביצת עין. אלה האלמנטים שמרכיבים את המנה. פאד קפאו היא אחת המנות הראשונות שכל מי שמגיע לבקר בתאילנד פוגש, אם יש בו סקרנות קולינרית. כל תאילנדי יודע להכין פאד קפאו, מאוד פשוט להכין את זה".
הקפאו האמיתי, זה שגדל אצלנו רק בקיץ, נמצא בתאילנד בכל מקום. כמעט ואין בית שלא תמצאו סביבו קפאו. "הקפאו הוא סוג של בזיליקום, ובמטבח התאי משתמשים בקפאו הרבה, גם במרקים וגם בתבשילים. הוא דומה לבזיליקום האיטלקי, אבל הריח שונה. יש כל מיני זנים של קפאו, ואם תלכי ביערות תמצאי את זה בשפע, איפה שתזרקי אותו הוא יצמח. הפאד קפאו זו מנה מאוד פופולרית בתאילנד, היא נמצאת כמעט בכל מסעדה, והיא לא פחות פופולרית מסום טאם (סלט פפאיה) וטום יאם (מרק תאילנדי). הבקר בתאילנד הוא בקר קשה ולכן קוצצים אותו. בדרך כלל את הפאד קפאו מכינים מראש, מניחים אותו במגש, וכשמרכיבים את המנה שמים בצלחת קצת אורז, על זה את הבקר הקצוץ עם התבלינים ומעל הכל ביצת עין".
פאד קפאו
יריב מלילי, "בית תאילנדי"
המצרכים (לשתי מנות):
400 גר' בשר בקר (עם 20-25 אחוז שומן), טחון גס
6 גבעולים של קפאו או ריחן פרסי (אם אין אז בזיליקום איטלקי), רק העלים
1 גבעול למון גראס, קצוץ דק
8 עלי כפיר ליים
4 פלפלים חריפים, קצוצים
4 שיני שום, קצוצות
1 בצל בינוני, חתוך לרצועות
2 כפות רוטב צדפות (או רוטב שיטאקי)
6 כפות סויה בהירה
קורט מלח עדין
2 כפיות סוכר
4 כפות שמן
אופן ההכנה:
- מחממים שמן במחבת. מוסיפים את השום, וכשהוא מזהיב מוסיפים את הבצל, את הכפיר ליים את הלמון גראס ואת הפלפלים. מקפיצים על להבה בינונית.
- מוסיפים את הבשר, מערבבים את הכל עד שהבשר כמעט מוכן.
- מוסיפים את הסויה, המלח, הסוכר ורוטב הצדפות. מערבבים הכל עוד כמה דקות עד שהבשר מוכן.
- אחרי שהבשר מוכן מוסיפים את הבזיליקום ומערבבים על להבה בינונית עוד כ-20 שניות.
- להגשה - במרכז הצלחת מניחים 4-5 כפות אורז לבן, מעליו מוזגים 5 כפות של הבשר הקצוץ, ומעל הכל שמים ביצת עין.