נופלת וקמה: מה עובר על אפליקציית טלגרם?
אפליקציית המסרים רוצה להתחרות בוואטסאפ, אבל סובלת מקריסות חוזרות ונשנות מתחילת 2018. בעיות בטיפול בשרתים, גידול מהיר במספר המשתמשים או מעורבות רוסית? כל האפשרויות
למעלה ממיליון ישראלים משתמשים באפליקציית המסרים "טלגרם", המתחרה ישירות בוואטסאפ הפופולרית: בכל זאת, קשה לומר שכשטלגרם קורסת אנחנו הופכים משותקים תקשורתית ונתקפים פאניקה, אבל לאחרונה נראה שהיא קורסת די הרבה, ורק אתמול נאלצו המשתמשים להסתדר בלעדיה למשך שעה. מה עומד מאחורי התקלות החוזרות?
טלגרם, על 200 מיליון המשתמשים שלה מסביב לעולם, עוד לא ממש מגרדת את המספרים של וואטסאפ - אפליקציה שעל פי ההערכות מותקנת על יותר מ-90 אחוזים מהסמארטפונים בישראל, ולה 1.5 מיליארד משתמשים בעולם. לשם השוואה, השוק העולמי של טלגרם עומד על אותם מספרים שוואטסאפ מחזיקה רק בהודו (ושם, אגב, היא גם מעוררת ביקורת ציבורית נרחבת). ולמרות שבטלגרם עוד לא מתקרבים לדרישות תחזוקה של מיליארד משתמשים, התקלות חוגגות.
מאז תחילת 2018 לא עבר חודש שקט על טלגרם. למעשה, לפי Down Detector, האוסף דיווחים על אפליקציות ושירותים בקריסה ממשתמשים ברחבי העולם בזמן אמת, האפליקציה קרסה (לרוב זה קורה יחד עם נפילת האתר) לפחות אחת לחודש, ולפעמים יותר. התקלות משתקות את פעילות האפליקציה למשך זמן שבין שעה לכ-10 שעות, שיבושים ארוכים מהמקובל בקרב שירותים ואפליקציות מבוססות. אז למה זה קורה?
תקציר האירועים הקודמים: טלגרם, מבית היוצר של האחים ניקולאי ופאבל דורוב, יזמים רוסים שהקימו את הגרסה המקומית לפייסבוק תחת השם VKontakte, הושקה בשנת 2013. היא צברה פופולריות בעיקר משום שהציעה אפשרות פרטית יותר לתחלופת מסרים, וכללה פיצ'רים נרחבים - החל משיחות סודיות והודעות שמשמידות את עצמן, דרך העברת קבצים גדולים במיוחד ועד ליצירת קבוצות עם אלפי משתמשים. יתרון נוסף היה הממשק לדסקטופ שטלגרם הציגה הרבה לפני וואטסאפ.
בישראל, טלגרם עלתה לכותרות בעיקר סביב הקמת ה"טלגראס", קבוצות ייעודיות לממכר סמים, כשהדגש הגדול הוא סביב היכולת שלהן להישאר מתחת לרדאר של רשויות האכיפה. בהמשך, והודות לפיצ'רים הייחודיים שלה, האפליקציה משרתת היום מאות אלפי ישראלים שמתעדכנים באמצעות הערוצים השונים בחדשות ואקטואליה בנושאים מגוונים.
ובכל זאת, לא הכל ורוד בטלגרם: לפני כחצי שנה הוסרה האפליקציה מהמדפים של אפל לזמן קצר, בעקבות טענות להפצת תכנים פורנוגרפיים. חודשיים אחר כך, האפליקציה ניצבה מול השלטון הרוסי במאבק כוח מבוסס פרטיות משתמשים. בטלגרם נדרשו להעביר את מפתחות האבטחה של האפליקציה לשלטונות, ולאחר שהחברה סירבה - בית הדין ברוסיה הורה לחסום אותה בגבולות המדינה. בתגובה, אלפי משתמשים צעדו ברחובות מוסקבה כשהם מניפים מטוסי נייר באוויר (בהתייחס לאייקון של טלגרם) ודורשים להסיר את החסימה.
גם באיראן, שם כמחצית מהתושבים משתמשים בטלגרם, האפליקציה נחסמה וחזרה מספר פעמים מאז תחילת השנה. השלטונות באיראן רואים בטלגרם אמצעי טכנולוגי המעודד מחאה אזרחית. גם שם, ערוצי טלגרם מובילים העוסקים בביקורת על השלטון נחסמים חדשות לבקרים.
כחודש לאחר החסימה ברוסיה, אפל שוב נקטה בצעד דרמטי וחסמה את כל העדכונים לטלגרם בכל העולם. גם החסימה הזו טופלה על ידי אנשי החברה והאפליקציה חזרה לפעול באופן סדיר, זאת לאחר שנטען כלפי אפל כי היא משתפת פעולה עם השלטונות ברוסיה.
במהלך החודשים המדוברים, האפליקציה סובלת מקריסות חוזרות ונשנות. באחת מהתקריות הארוכות יותר, צייץ פאבל דורוב כי הקריסה היא תוצאה של הפסקת חשמל בחוות השרתים של טלגרם באירופה, שהובילה להתחממות שלהם. אולם מאז, האפליקציה ממשיכה לקרוס לעתים תכופות - ולא נשמעו הצהרות דומות.
בזמן שמטעם טלגרם שומרים על שתיקה רועמת, יש מי שחושבים שהם יודעים בדיוק במה מדובר. משתמשים
רבים העלו את הסברה כי הקריסות החוזרות ונשנות הן תוצאה של התערבות ממשלת רוסיה, בניסיון לפגום בפעילות של טלגרם. על פי הדיווחים, השלטונות הרוסיים חסמו למעלה מ-20 מיליון כתובות IP במאבק נגד טלגרם, אבל יכול מאוד להיות שזה לא מספיק, ושרוסיה נוקטת בשיטות אחרות לגמרי כדי לשבש את הפעילות.
ויש גם סברה נוספת: טלגרם מציגה גידול משמעותי במספר המשתמשים שלה ברחבי העולם. בתוך שלוש שנים בלבד, זינק מספר המשתמשים בישראל מ-160 אלף למיליון. כשרף מיליארד המשתמשים עוד רחוק, פוטנציאל הצמיחה הוא אדיר, ויכול להיות שהקריסות החוזרות הן תוצאה של "צרות טובות": חוסר יכולת טכנית לעמוד בקצב תעבורת הנתונים ובמורכבות שלה. כפי שציינו, השרתים של טלגרם מתמודדים עם העברת קבצים גדולים במיוחד ועם ערוצים ובהם אלפי משתתפים. כך שיכול מאוד להיות שמדובר בתקלות שנצטרך לגלות כלפיהן הרבה יותר סבלנות.