בית המשפט למדינה: קורסים בהפרדה - במספר תנאים
רק אם המדינה תוכיח במחקר שאי אפשר אחרת, ורק במכרז פתוח לשני המינים: בית הדין האזורי לעבודה קיבל את הפשרה שהושגה בין המדינה לבין שדולת הנשים. הקורס הנוכחי של תוכנית "משפיעים" לחרדים בשירות המדינה יסתיים כסדרו, והקורס הבא המיועד לנשים יתקיים - אך הקורסים הבאים תחת הפרדה יצטרכו לעמוד בתנאים
בית הדין האזורי לעבודה בירושלים קבע כי המחזורים הבאים של הקורס "משפיעים" המיועד לחרדים בשירות המדינה, יוכלו להתקיים בהפרדה בין גברים לנשים רק אם יוכח שאין אפשרות לקיימם אחרת.
עורכי הדין חגי קלעי, ליעד ורצהיזר ומרים זלקינד, שייצגו את שדולת הנשים בהליך, מסרו כי "פסק הדין הוא בשורה של ממש. התחייבות המדינה כי לא ייפתחו עוד מכרזים למין אחד בלבד היא חשובה, הכרחית ומתבקשת לאור העוול שגרם המכרז הקודם.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
פסק הדין ניתן אתמול (יום ב') בעתירה של שדולת הנשים בישראל נגד נציבות שירות המדינה, בטענה כי ההכשרה בקורס, שבימים אלה מתקיים המחזור הראשון שלו, לגברים בלבד - עומדת בניגוד להוראות חוק שוויון הזדמנויות בעבודה.
קראו עוד בערוץ היהדות :
- עסקים בכשרות בד"ץ: "אסור לנו להעסיק נשים" בית המשפט: שעות נפרדות לדתיים זו אפליה
- סקס עם משמעות: מחקר המיניות של גברים דתיים
בית הדין קיבל את הפשרה שהושגה בין המדינה לבין שדולת הנשים, שעל-פיה יוכל הקורס הנוכחי להסתיים כסדרו, וכי מחזור שמיועד לנשים בלבד ייפתח באוקטובר 2018. עם זאת, טרם פתיחת המחזור הבא, תידרש המדינה להוכיח במחקר כי אין אפשרות לקיים את הקורס ללא הפרדה מגדרית, משמע - שלא יהיו מספיק חניכים שמוכנים להשתתף בו, ולהעביר את תוצאותיו לשדולת הנשים שתחליט האם היא מקבלת את תוצאותיו, או שברצונה לעתור פעם נוספת בנושא.
בנוסף, התחייבה המדינה כי בניגוד לאופן שבו התנהל המכרז למחזור הראשון של תוכנית "משפיעים", הרי שמעתה ואילך, בכל תוכנית הכשרה לתפקידים בשירות המדינה ובשלטון המקומי, יתקיים מכרז אחד לגברים ולנשים, לרבות מיון המועמדים והמועמדות והקבלה למשרות השונות. כמו כן, המשרות שבהן ישולבו עמיתות ועמיתי התוכנית יהיו פתוחות באופן שוויוני לשני המינים.
"בשורה של ממש"
בפסק הדין נכתב כי "המדינה שבה ומבהירה כי היא מחויבת לעקרונות השוויון בכלל ולעקרון שוויון ההזדמנויות בעבודה ועקרון השוויון המגדרי בפרט. בהתאם מחויבת המדינה לקליטה שוויונית של נשים וגברים לשירות הציבורי".
תקדים
לראשונה בבתי הדין: אישה בתפקיד משפטי
קובי נחשוני
לא עוד תפקידים מנהליים בלבד, אלא גם עיסוק במשפט העברי, דין התורה והשפעה על החלטות הדיינים: לראשונה בבתי הדין הרבניים בישראל, מונתה אישה לתפקיד עוזרת משפטית לדיינים
"גם הצהרת המדינה כי לא תפתח עוד תוכנית שבה מתקיימת הפרדה מגדרית כלשהי, אלא לאחר בחינה מפורטת האם קיים בה צורך, חשובה ביותר. ניתן לקוות כי רוח השוויון הנושבת מההליך תביא למיגור ההפרדה בשירות המדינה כליל. ככל שלא כך, ישוב העניין לפתחו של בית הדין".
מנכ"לית שדולת הנשים בישראל, עו"ד מיכל גרא מרגליות, הוסיפה כי "כשהתפרסם המכרז לתוכנית 'משפיעים' בהפרדה מגדרית, פתחנו את התנגדותנו דווקא בחיזוק מאמצי המדינה לשילוב חרדים וחרדיות בשוק התעסוקה ככלל, ובשירות המדינה בפרט. אלא שהדרך איננה, ולא יכולה להיות, בהפרדה מגדרית, שמנציחה ומעמיקה אפליה".
היא הוסיפה כי "בעקבות התביעה הנוכחית, אנחנו מצפות שבנציבות יפיקו את המסקנות הנדרשות וישלבו ביתר עוז חרדים וחרדיות במסגרת שילוב, ולא הפרדה".
"ללא פגיעה באורחות חייהם"
שר הפנים, ח"כ אריה דרעי (ש"ס), הגיב אף הוא בסיפוק לפשרה שהושגה. "אני שמח על סיום ההליך המשפטי בבית הדין האזורי בעניין תוכנית 'משפיעים', שילוב חרדים בשרות הציבורי", אמר. "העמיתים החלו אתמול בעבודתם במשרדי הממשלה. העמיתות תחלנה בתוכנית לאחר החגים ותוכלנה להמשיך ולהשתלב בשירות המדינה ללא פגיעה באורחות חייהן".
מטרת התוכנית "משפיעים" היא לגייס עתודת אקדמאים ואקדמאיות מצטיינים מקרב האוכלוסייה החרדית, במטרה לשלבם בעבודה בשירות הציבורי. בסיום ההכשרה יעבדו הבוגרים במשך שנתיים ברשויות המקומיות.
הפרדה בהגבלה
צילום: ירון ברנר
מומלצים