מפיסטוקים עד שטיחים: הסנקציות והתגובה האיראנית
המטבע האיראני צנח ב-80% השנה, אבל בטהרן לא משנים את הטון גם לאחר הטלת הסנקציות. נגיד הבנק קטע את הריאיון: "לנו אין דאגות, למה האנשים צריכים לדאוג?". ואילו בעל מכולת מודה: "האנשים חושבים פעמיים אם לקנות גלידה. אני שוקל להיות נהג מונית ולהגר לאירופה"
השלב הראשון יצא לדרך בתחילת השבוע, ובינתיים טהרן לא מתכופפת: לאחר סבב הסנקציות הראשון שהטילה ארצות הברית, אמר הבוקר (יום ד') שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף כי "מדיניות החוץ של איראן בשנים האחרונות הביאה את ארצות הברית למבוי סתום. אירופה קיימה שיחות עם כמה ממדינות העולם ועודדה אותן לקנות יותר נפט מאיראן. אירופה הזמינה את מדינות העולם לעשות כמוה".
סבב סנקציות זה, הראשון מבין שלושה, כולל איסור אמריקני על כל סחר עם איראן הכולל דולרים, זהב, מתכות יקרות, אלומיניום, מטוסי נוסעים ופחם. בנוסף, נאסר לייבא לארצות הברית שטיחים פרסיים ופיסטוקים - שני סמלים איראניים. סבב סנקציות נוסף מתוכנן ל-4 בנובמבר, יומיים לפני בחירות האמצע בארצות הברית. אז צפויות סנקציות קשות יותר, שיתמקדו בתחומי האנרגיה והבנקאות, ויפגעו גם בייצוא הנפט האיראני.
ביום ראשון בלילה נחתו חמישה מטוסי נוסעים שנקנו על ידי תאגיד איטלקי-צרפתי בשדה התעופה מהרבאד בטהרן. תחת הסנקציות, ייאסר על איראן לקנות מטוסי נוסעים חדשים לצי שלה, אף שחברת "איראן אייר" חתמה על עסקאות עם בואינג ואיירבאס, ולמרות הצורך במטוסים בטיחותיים יותר - 2,000 איש נהרגו בהתרסקויות מטוסים באיראן בשני העשורים האחרונים.
אבל נשיא איראן חסן רוחאני אמר כי ארצו תוכל להתמודד עם הלחץ האמריקני, וכינה את הצעת טראמפ לשיחות ללא תנאים מוקדמים "מלחמה פסיכולוגית". שאר המדינות שחתמו ב-2015 על הסכם הגרעין - בריטניה, סין, צרפת, גרמניה ורוסיה - לא תומכות בסנקציות האמריקניות, שלדברי מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו יהיו "החזקות בהיסטוריה".
באיראן ניסו השבוע להרגיע את השווקים, גם על רקע המחאות
שאותן כמובן מנסה המשטר להצניע. המטבע האיראני, הריאל, אמנם עלה במעט ביום שני - אבל זה קרה לאחר שצנח בחדות בשבועות האחרונים ובסך הכול איבד 80 אחוז מערכו בשנה האחרונה. נגיד הבנק האיראני החדש, עבדולנאסר חמאתי, אמר ביום ראשון כי ארצות הברית מנהלת "לחימה כלכלית", אבל טען כי איראן "חזקה".
בניסיון להקל על מצוקות האזרחים בעקבות הסנקציות, הוא הודיע כי האיראנים לא יוגבלו עוד בכמות הדולרים והזהב שהם יכולים להחזיק. עד עתה, המקסימום היה 11,500 דולר. בנוסף הוא הצהיר כי הממשלה תעניק סובסידיות לתרופות ומוצרי מזון. פרט לכך, הודיע נגיד הבנק כי ייאסר לייבא 1,500 מוצרים, במטרה לשמר את המטבע הזר למוצרים נחוצים יותר.
"בזמן שארצות הברית מטילה עלינו סנקציות, אנחנו פתוחים לשווקים חדשים", אמר הנגיד חמאתי, שקודמו הוצב במאי ברשימה השחורה של האמריקנים. אז קטע הנגיד את הריאיון שלו בטלוויזיה ואמר כי האנשים צריכים לכייף במקום להאזין לדברים משעממים. "אין לנו דאגות. למה האנשים צריכים לדאוג?".
אבל לא כל האיראנים משוכנעים. "אנשים חושבים פעמיים אם לקנות גלידה", אמר ל"ניו יורק טיימס" אמיר שרפארי, בעלי חנות פירות וירקות בטהרן. ביחד עם אחיו, שמחזיק בתואר במדע המדינה, שרפארי השתמש בחסכונות של אביו כדי לפתוח את העסק. הוא סבור כי רוחאני לא יכול לשנות את המצב: "הוא תקוע בין השמרנים לאמריקנים. אני חושב להיות נהג מונית ולהגר לאירופה. זה הפתרון היחיד".