נפסלה צוואה שנישלה בן: "האב סבל מאלצהיימר"
קשיש הוריש לכאורה את כל רכושו רק לאחד משני בניו – זה שסעד אותו בשנותיו האחרונות. אבל בית המשפט קבע: הוא לא היה כשיר לחתום
בית המשפט למשפחה בירושלים הורה
לאחרונה על ביטול צוואה של קשיש שהלך לעולמו ב-2013 שבמסגרתה הוריש לכאורה את כל רכושו רק לאחד משני בניו. בפסק הדין שקיבל את התנגדות הבן המנושל קבע השופט פליקס גורודצקי כי המנוח לא היה כשיר לערוך את המסמך כיוון שהיה חולה אלצהיימר.
מנגד התעקש הבן "הזוכה" שאחיו משקר והבהיר שלא היה מעורב בשום דרך בניסוח הצוואה. לטענתו, מדובר בצוואה הגיונית בהתחשב בכך שהוא היחיד שטיפל באביהם ודאג לו בעוד שאחיו הזניח אותו במשך שנים ארוכות.
חמישה חודשים לאחר מות האב הגיש הבן בקשה לקיום הצוואה שציוותה לו את כל הרכוש תוך נישול אחיו מהעיזבון. כמה חודשים לאחר מכן הגיש האח התנגדות לקיום הצוואה והתיק הועבר להכרעתו של בית המשפט למשפחה. האח המתנגד טען שבתקופה שבה הצוואה נכתבה היה אביו במצב בריאותי ונפשי קשה והיא לא מבטאת את רצונו או את הלך הרוח המשפחתי. הוא הוסיף שבתקופה האחרונה לחיי האב בודד אותו אחיו מהחברה וגרם לו להיות תלוי בו באופן מוחלט, וכפי הנראה ניצל זאת כדי לנסח צוואה לטובתו.
דיני משפחה
לכבד את רצון אימא? 6 אחים רבו על 2 צוואות
עו"ד יעקב דיכובסקי
זוג הורים ערכו צוואה הדדית, אולם לאחר מות האב הורישה האם את נכסיה לשני ילדים בלבד, בנימוק שהשאר נטשו אותה. מה קבע ביהמ"ש?
הוא עמד על כך שאביו היה עצמאי ובריא, נפשית וגופנית, ומצבו החמיר רק אחרי שכתב את הצוואה. דודו התגייס לעזרתו ובעדותו בבית המשפט ציין שהמנוח היה פעיל וכשיר כמעט עד יום מותו.
אולם השופט פליקס גורודצקי קבע שההתנגדות שעומדת בפניו העלתה שתי עילות לפסילת הצוואה: הראשונה כי המנוח לא היה כשיר משפטית לערוך אותה, והשנייה כי הוא היה נתון להשפעה בלתי הוגנת מצד בנו.
הוא לא מצא צורך לדון בטענת ההשפעה כי התרשם שבמצבו הרפואי והנפשי של האב, לא ייתכן שהבין על מה הוא חותם. השופט התבסס בקביעתו על חוות דעתו של פסיכו-גריאטר שמונה על ידו ומצא אחרי עיון בתיקו הרפואי שממש בסמוך לכתיבת הצוואה אובחן המנוח עם אלצהיימר ולא מסוגל היה לדאוג לענייניו.
בית המשפט העדיף את חוות הדעת הזאת על פני גרסת האח הזוכה ודודו, שנסתרה גם לנוכח מסמכים מקצועיים נוספים. כך למשל, הפנה השופט לחוות דעת של עובדת סוציאלית שבה נכתב כי באותה תקופה החלה ירידה משמעותית בתפקוד המנטלי של המנוח והוא סבל מדיכאון ומקשיי תקשורת.
היא סיפרה שכששאלה את המנוח כמה ילדים יש לו הוא השיב שאין לו ילדים, וכשהצביעה על אחד הבנים הוא אמר שזה אחיין שלו. "לפיכך, לאחר בחינה של מלוא התשתית הראייתית, אני קובע כי המנוח לא היה כשיר לערוך צוואה וכי הצוואה בטלה", פסק השופט גורודצקי.
לפיכך ההתנגדות התקבלה והבקשה לקיום הצוואה בוטלה תוך חיוב האח בהוצאות משפט של 30 אלף שקל לאחיו.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- שמות באי הכוח לא צוינו בפסק הדין
- עו"ד אודט מורדוך עוסקת בירושות וצוואות
- הכותבת לא ייצגה בתיק
מומלצים