צינורות אשפה וחיישנים: העתיד הירוק של הזבל
מערכת מיוחדת תעביר את הפסולת דרך צינורות תת קרקעיים לדחסניות ומשם למשאיות. במשאיות הזבל לא יהיו פועלים שירוקנו את הפחים לרכב והפחים עצמם יתריעו שהם מלאים. העתיד בפינוי הזבל
רובוט שיפנה את האשפה במקום עובדי התברואה, פחים שיתריעו מראש לפני שהם עולים על גדותיהם וצינורות תת קרקעיים שיסיעו את הזבל מפח האשפה הקרוב לביתכם היישר לטרמינל איסוף של משאיות הזבל: לא מדובר במדע בדיוני, אלא בפתרונות חדשניים שכבר מיושמים ברחבי העולם, חלקם אף עושים את דרכם לארץ, במטרה להפוך את תחום איסוף ופינוי הזבל ליעיל, מהיר וגם פחות מזהם את הסביבה. הצצה לעולם הזבל של העתיד:
צינורות תת-קרקעיים יובילו את האשפה אל הטרמינל
שיטה חדשנית לאיסוף זבל היא המערכת הפנאומטית. מדובר במערכת לאיסוף אשפה ללא מגע יד אדם, המנתבת את הפסולת דרך פתחי השלכה המוצבים בבנייני מגורים, מוסדות ציבור ובתי עסק, עם הפרדה בין אשפה מעורבת לפסולת למחזור, ומובילה את הפסולת דרך צינורות תת-קרקעיים אל תוך דחסניות ומשם הזבל מועמס על משאית שמפנה אותו.
המערכת מיושמת כיום בכמה מקומות בודדים בארץ - בין היתר בשכונה ביבנה. עלות המערכת מוערכת ב-62 מיליון שקלים, ומסוגלת לקלוט כמות של עד 25 טון אשפה, עבור 10,000 יחידות דיור.
בארץ יש התעניינות במערכת. עיריית ראשון לציון הוציאה מכרז להקמתה בשכונות החדשות של העיר. איתמר לוי, ראש מנהל איכות הסביבה, בעיריית ראשון לציון אמר ל-ynet: "המערכת הפנאומטית הופכת את העיר להרבה יותר ירוקה. היא תפחית את זיהום האוויר, תמנע מטרדים סביבתיים ותברואתיים ותוזיל משמעותית את הוצאות התושבים והעירייה על פינוי אשפה ופסולת למחזור".
הרובוט יאסוף את הזבל במקום הפועלים
אחת הטכנולוגיות בתחום איסוף הזבל מכונה "easy city". מדובר בשילוב של משאית זבל עם מנוף רובוטי, המסוגל לפנות מיכל פסולת תוך 45 שניות בלבד.
הזרוע הרובוטית מאפשרת לנהג לאסוף את הזבל מבלי לצאת מהמשאית ובלי צורך בעובדי כפיים נוספים הנתלים על גב המשאית וקופצים ממנה עבור כל פח ברחוב, כפי שאנחנו מכירים כיום.
הנהג בעודו יושב בתא הנהג של המשאית לוחץ על כפתור, ומנוף מרים את מיכל האשפה, מפנה אותו אל תוך המשאית ואפילו מרסס באופן אוטומטי חומר אנטי-בקטריאלי. המערכת קיימת כיום ברחבי העולם בערים כדוגמת ברצלונה, פריז, רומא, פירנצה, בואנוס איירס ועוד.
חברת "חן המקום בע"מ" הישראלית תייבא את הטכנולוגיה לארץ וצפויה להפעילה בלוד בתחילת שנת 2019. סיון סלע-סנדרס, מנהלת השיווק של חברת חן המקום בע"מ, אמרה ל-ynet: "המערכת הזו גם חוסכת בעלויות של פועלים בתחום שבו יש מחסור בכוח אדם, פותרת בעיות באיסוף אשפה ונותנת מענה על הרבה קשיים שקיימים בנושא הניקיון בערים".
חיישנים יבדקו - האם הפח מלא?
הטכנולוגיה הבאה תנסה לשים סוף לתופעת הפחים המלאים, מה שמוביל לעיתים, תושבים לחפש פתרונות יצירתיים לזריקת הזבל, בין היתר הנחת שקיות זבל מחוץ לפח.
הפיתוח מאפשר שימוש בחיישנים המותקנים על גבי מיכלי אשפה מסוגים שונים (טמוני קרקע, עגלות ומכולות) ברחבי העיר ומסוגלים לזהות האם הפח מלא או ריק, מתי פונה לאחרונה והאם יש צורך לפנות אותו בתכיפות גבוהה יותר מפחים אחרים בעיר.
המערכת, המכונה WCS, עושה שימוש באמצעים טכנולוגיים כדי לאפשר בקרה על מצב הפחים בעיר, על מנת לתכנן באופן יעיל את מערך פינוי הפחים. היא קיימת כיום בישראל בערים כדוגמת גבעתיים, חולון וראשון לציון ובחודש הקרוב חברת "טלדור" תבצע פיילוט להתקנת המערכת באשדוד.